KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
20 sierpnia 2019

Ogórecznik lekarski - właściwości i zastosowanie

Ogórecznik lekarski to kolejna zapomniana roślina lecznicza, która aktualnie przeżywa renesans. Jest to roślina miododajna, przyjazna pszczołom oraz wykazuje mnóstwo właściwości kulinarnych, kosmetycznych i leczniczych. Dowiedz się, dlaczego warto posadzić ogórecznik lekarski w swoim ogrodzie.

Co to jest ogórecznik lekarski?

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis L.) to roślina pochodząca z krajów śródziemnomorskich, która jest uprawiana w Polsce. Wydziela odświeżający ogórkowy zapach i charakteryzuje się owłosioną łodygą oraz liśćmi. Ma duże i piękne kwiaty w kolorze niebieskim. Miododajna roślina jest zapylana przez owady i kwitnie od czerwca do lipca. Ogórecznik lekarski uprawiany jest jako roślina ozdobna o walorach dekoracyjnych oraz aromatyczny surowiec zielarski i przyprawa kuchenna, a także składnik kosmetyków. Zawiera sole mineralne, witaminę C, garbniki, flawonoidy, kwas jabłkowy, potas, magnez, alantoinę czy kwas cytrynowy. Dawniej nasze babcie przygotowywały słynny zielony sos z ogórecznika, natomiast kandyzowanymi kwiatami rozpieszczały wnuki. Jego szerokie i owalne liście zbierane są wkrótce po pojawieniu się pąków kwiatowych i jeszcze przed ich otwarciem. Wówczas są najbardziej aromatyczne i świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek bądź przyrządzone jak warzywa (np. jak szpinak).

Właściwości zdrowotne ogórecznika lekarskiego

Ogórecznik to niskokaloryczne i aromatyczne zioło kulinarne, które jest stosowane w krajach śródziemnomorskich. To skarbnica ważnych składników odżywczych – witamin i minerałów. Zawiera kwas linolenowy (GLA), bardziej znany jako kwas omega-6, oraz witaminę C, A i karoteny. Dzięki temu nie tylko wzmacnia odporność, ale również neutralizuje działanie wolnych rodników w organizmie, przyspiesza gojenie się ran i działa przeciwwirusowo. Ziele ogórecznika lekarskiego dostarcza organizmowi również skoncentrowaną dawkę minerałów takich jak miedź, mangan, potas, żelazo, cynk, magnez i wapń. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, ryboflawinę, tiaminę czy foliany. Warto zatem znaleźć honorowe miejsce w przydomowym ogrodzie dla ogórecznika lekarskiego oraz pamiętać, że, podobnie jak szpinak, pozostaje świeży jedynie przez kilka godzin, a następnie traci aromat. Najlepiej smakują świeże liście ogórecznika – żółte, zwiędnięte czy suche charakteryzuje brak smaku i zapachu.

Jak używać ogórecznika lekarskiego do celów kulinarnych?

  • Świeże liście ogórecznika najlepiej opłukać lub przez kilka minut moczyć w letniej wodzie, aby usunąć zanieczyszczenia.
  • Młode liście ogórecznika wzbogacą smak surówek i sałatek.
  • Dojrzałe liście można używać jako zielone warzywo, podobnie jak szpinak. Doskonale komponuje się z marchewką, fasolką szparagową czy ziemniakami.
  • Kruchymi liśćmi ogórecznika warto wzbogacać smak wody bądź stosować je do aromatyzowania owocowo-warzywnych koktajli i soków.
  • Kwiaty ogórecznika doskonale smakują namoczone w cieście naleśnikowym i usmażone.
  • Kwiaty ogórecznika można z powodzeniem kandyzować.
  • Świeżym zielem ogórecznika można przyprawiać pizzę, kiełbasę i drobiowy farsz.
  • Herbata z ogórecznika jest popularnym napojem orzeźwiającym w krajach europejskich.

Zastosowanie ogórecznika w celach leczniczych:

  • Ziele ogórecznika lekarskiego, a zwłaszcza jego nasiona zawierają cenny dla naszego zdrowia olejek eteryczny, jakim jest kwas gamma-linolenowy.
  • Łagodzi bolesne miesiączki, zapalenia stawów czy zapalenia skóry.
  • Napar z liści i nasion ogórecznika pobudza laktację o karmiących matek.
  • Nie tylko poprawia procesy metaboliczne, ale również wpływa na kondycję włosów i paznokci.
  • Zawiera mnóstwo wapnia, żelaza, cynku, potasu, witamin B i C oraz beta-karotenu.
  • Przywraca naturalną równowagę nadnerczom, a w efekcie również uspokaja ciało i umysł.
  • Jest naturalnym środkiem uspokajającym, który koi napięcia nerwowe.
  • Łagodzi stany zapalne, swędzenie, suchość skóry czy egzemę.

Aktualnie w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy ogórecznik w formie tabletek, oleju z ogórecznika lub płynnego ekstraktu. Nie zaleca się stosować wewnętrznie tego suplementu diety przez dłuższy czas, ponieważ zawiera wysokie stężenie alkaloidów, które mogą uszkodzić wątrobę.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione