KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Cukinia - dania lekkie, łatwe i przyjemne dla podniebienia

Opublikowano 24.08.2019 r.
Coraz częściej chcemy jeść zdrowo i lekkostrawnie. Skłonni jesteśmy do eksperymentowania i poznawania nowych smaków, a dostępność różnorodnych produktów o tej porze roku zachęca. Poznajcie kilka sposób na cukinię.

Cukinia - właściwości

Cukinia, często nazywana kabaczkiem, jest lekkostrawna, łagodna w smaku, posiada dość dużą zawartość wody, witaminy A, C, B, K, B1 i PP oraz potas, żelazo, magnez, beta-karoten, działa alkalizująco, doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów nawadnia, stanowi doskonałą bazę do wielu lekkich i zdrowych dań (w 100 g warzywa 15 kcal).

Odkwaszające działanie cukinii ma korzystny wpływ na procesy trawienne i usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Obok m.in. czosnku, czarnej porzeczki czy pomidorów, cukinia zalecana jest w diecie przeciwnowotworowej. Cukinię warto docenić również ze względu na obecność luteiny i zeaksantyny – barwników roślinnych, które chronią siatkówkę oka, zmniejszając ryzyko wystąpienia AMD (zwyrodnienia plamki żółtej). Cukinia ma jadalną skórkę, szczególnie u młodszych okazów oraz kwiaty – ale to temat na inną okazję. Warzywo to powinno często gościć w diecie tych, którzy cierpią na wrzody żołądka, zgagę lub nadkwaśność oraz osoby chore na cukrzycę lub nią zagrożone – cukinia ma niski indeks glikemiczny. Cukinię najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym miejscu – w takich warunkach wytrzyma nawet kilka tygodni. Odradzamy przechowywania jej w lodówce, gdyż traci smak. Towarzystwo owoców i warzyw wydzielających etylen (pomidory, jabłka i awokado) może przyspieszyć psucie się cukinii.

Cukinia, mozzarella … i sos pomidorowy

Składniki:

  • ½ średniej cebuli,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • 500 g cukinii,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 150 g miękkiego sera (np. mozzarella),
  • oliwa lub olej roślinny,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszone oregano,
  • świeża bazylia.

Sposób przygotowania:

Sos: cebulę drobno posiekać i zeszklić w garnku na oliwie. Dodać przecier pomidorowy, doprawić kilkoma listkami bazylii, solą, pieprzem i suszonym oregano. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut.

Cukinię umyć i pokroić na plasterki (ok. 1 cm), doprawić solą, oprószyć mąką oraz obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na większej patelni rozgrzać oliwę, plasterki cukinii podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Piekarnik nagrzać do 180°C. Na dno formy żaroodpornej włożyć niewielką ilość sosu pomidorowego, ułożyć plasterki cukinii, rozłożyć resztę sosu i drugą warstwę cukinii. Wierzch przykryć serem (tartym lub plasterkami) i zapiekać ok. 25 minut (jeśli ser zacznie za bardzo się rumienić zapiekankę przykryć folią aluminiową). Podawać ze świeżą bazylią.

 

Cukinia, ser… i przyprawy

Składniki:

  • 1 cukinia około 500 g,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki oliwy extra virgin,
  • 6 łyżek tartego sera (parmezan),
  • 4 łyżki zmielonych migdałów bez skórek lub bułki tartej,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano.

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 230°C. Cukinię pokroić na plasterki o grubości około 3–5 mm. W misce wymieszać tarty ser, bułkę tartą lub mielone migdały oraz suszone oregano. Cukinię oprószyć solą morską, wysmarować oliwą, obtoczyć w posypce, ułożyć w formie żaroodpornej lub na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15–20 minut na złoty kolor, posypać świeżym tymiankiem.

 

 

Cukinia, indyk… i kasza jaglana

Składniki:

  • 1 cukinia (ok. 350 g),
  • 60 g (1/4 szklanki) kaszy jaglanej,
  • 125 g mielonego mięsa indyka (np. filetów),
  • 5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie oliwnej,
  • ½ cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki tartego sera.

Przyprawy:

  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • ½ łyżeczki mielonej papryki,
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • kolendra lub natka pietruszki do posypania.

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Cukinię położyć na desce i przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążyć nasiona, zrobić nacięcie nożem wkoło cukinii ok. 2–3 mm od brzegu, wyjąć łyżeczką miąższ ze środka i posiekać go na desce. Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Skropić łyżeczką oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami i zapiekać przez 15 minut. Kaszę jaglaną przepłukać na sicie i ugotować na małym ogniu pod przykryciem w 150 ml wody aż do wchłonięcia się płynu. Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na 2 łyżeczkach oliwy ze słoiczka, dodając starty czosnek i pod koniec miąższ z cukinii, smażyć z cukinią jeszcze przez ok. 2–3 minuty. Wyłożyć do miski. Dodać mielone mięso, ugotowaną kaszę, pokrojone pomidory suszone oraz resztę przypraw: kurkumę, ostrą i słodką paprykę, cynamon i kmin rzymski. Doprawić solą, pieprzem, dodać łyżeczkę oliwy ze słoika i wszystko wymieszać. Wyjąć podpieczoną cukinię z piekarnika, nałożyć nadzienie i wstawić do piekarnika na 25 minut. Na 5 minut przed końcem posypać serem. Udekorować kolendrą lub natką.

 

 

Cukinia, szpinak i jajka

Składniki:

  • szklanka liści szpinaku,
  • 1/4 cukinii,
  • 30 g sera koziego,
  • pleśniowego lub fety,
  • 1/3 czerwonej papryki,
  • 2 jajka,
  • ½ ząbka czosnku, startego,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub 2 łyżki rzeżuchy.

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Szpinak umyć i osuszyć, posiekać. Cukinię oraz ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w małą kosteczkę. W misce roztrzepać jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz szczypiorku. Dodać szpinak, cukinię, ser oraz paprykę, wymieszać. Cztery kokilki natłuścić oliwą lub masłem, napełnić masą, piec przez 15 minut. Inna wersja na wierzchu położyć plasterek pomidora, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą i także piec przez 15 minut.

Koniecznie wypróbujcie i delektujcie się smakiem wykwintnej cukinii ;-)

 

Źródło: www.smaker.pl, www.mniam.mniam.pl www.kwestiasmaku.com, www.kobieta.onet.pl 

kontakt1.jpg
Urszula E. Nowakowska
Artykuł opracowany we współpracy z Kujawsko-Pomorskim Orodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO