KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Czy polska żywność ma dobrą jakość? Minister odpowiada!

Opublikowano 23.08.2019 r.
"Polska żywność jest naszym dobrem narodowym. Chlubimy się nią, będąc słusznie przekonanymi, że ona nie tylko odpowiada naszym gustom kulinarnym i jest wpisana w nasze dziedzictwo kulturowe, ale jest niewątpliwie żywnością najwyżej jakości" – zapewnił podczas konferencji prasowej minister Jan Krzysztof Ardanowski odnosząc się do wygłaszanych ostatnio przez niektórych polityków opozycji nieprawdziwych zarzutów o słabej jakości żywności w naszym kraju.

Minister zaznaczył, że w oparciu o tę wysoką jakość, polscy producenci i przetwórcy żywności budują wysoką, rozpoznawalną na całym świecie markę naszej żywności. Ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi wspiera ich w tych działaniach poszukując nowych rynków zbytu i starając się utrzymać dotychczasowe relacje handlowe, co nie jest łatwym zadaniem przy obecnej, dużej konkurencji.

Polska żywność ma wysokie normy bezpieczeństwa. Funkcjonujący w naszym kraju system bezpieczeństwa żywności działa dobrze. Jest on akredytowany, uznany i kompatybilny z systemami wprowadzonymi w innych unijnych krajach – zaznaczył  szef resortu rolnictwa i dodał, że w przypadkach incydentalnych błędów czy świadomych, nielegalnych działań producentów żywności pozwala on błyskawicznie reagować. 

Jeżeli gdziekolwiek usłyszę kłamstwo o polskiej żywności, kłamstwo na temat polskiego rolnictwa będę na nie reagował natychmiast – zaznaczył minister Ardanowski. Szef resortu rolnictwa zauważył, że przed wyborami pojawiają się osoby, które próbują wmówić społeczeństwu, że żywność jest niezdrowa. W ten sposób szkodzą Polsce – mówił minister i podkreślił, że pilnowanie wysokiej jakości żywności jest priorytetem w polityce rządu.

To jest być albo nie być, jeżeli chodzi o polskie rolnictwo – powiedział Ardanowski i zaznaczył, że jeżeli z jakichś powodów zacznie słabnąć eksport naszej żywności, to problemy przełożą się natychmiast na całą gospodarkę.

Minister przypominał, że przy skali produkcji w naszym kraju, musimy eksportować ok. 80 proc. wołowiny, ok. 60 proc. mięsa drobiowego, 40 proc. mleka i jego przetworów, a także ogromną ilość przetworów owocowo-warzywnych i rzepaku.

Skandaliczne zarzuty o niskiej jakości polskiej żywności bardzo szkodzą polskiemu rolnictwu i wprowadzają niepokój u konsumentów. Chcę ich uspokoić. Mamy znakomitą, najlepszą na świecie żywność, produkowaną pod pełną kontrolą jej bezpieczeństwa – zapewnił szef resortu rolnictwa.

W konferencji prasowej uczestniczyli także szefowie Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Główny Lekarz Weterynarii.

Zapewniali oni, że żywność jest systematycznie kontrolowana w akredytowanych laboratoriach i na sprawdzonych urządzeniach. 

Na pytanie czy mamy bezpieczną i zdrową żywność, odpowiadam jednoznacznie – tak, mamy. Cieszę się, że jestem Polakiem, że mogę kupować w polskich sklepach. Kupuję wszystko to, co jest polskie, ponieważ mam wtedy gwarancję, że to jest dobrej jakości – powiedział główny inspektor sanitarny Jarosław Pinkas, który jest także konsultantem w dziedzinie zdrowia publicznego.

Główny lekarz weterynarii Bogdan Konopka odnosząc się do zarzutów dotyczących zawartości w żywności pochodzenia zwierzęcego azotanów i azotynów poinformował, że związki te są dodatkami do żywności dozwolonymi do stosowania w Unii Europejskiej.

Wykorzystuje się je w produktach mięsnych, rybnych, a także w serach celem zahamowania wzrostu niepożądanej mikroflory, w szczególności bakterii clostridium botulinum, która wytwarza silną toksynę – poinformował  Bogdan Konopka i dodał, że Inspekcja Weterynaryjna dysponuje 13. akredytowanymi laboratoriami, w których możliwe jest wykonanie badań próbek żywności na zawartość azotynów i azotanów.

W pierwszym półroczu br. w Zakładach Higieny Weterynaryjnej przebadanych zostało ok. 400 próbek na azotany i azotyny i nie stwierdzono wyników niezgodnych – zapewnił główny lekarz weterynarii.

Główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Andrzej Romaniuk powiedział, że w naszym kraju jest też kontrolowana jakość handlowa żywności.

Inspekcja konfrontuje czy to co jest napisane na etykiecie zgadza się z opisanym procesem technologicznym i składem produktu. Kontrole prowadzone są na etapie produkcyjnym, czyli u producenta – wyjaśnił Andrzej Romaniuk.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadza w roku ponad 50 tys. kontroli granicznych oraz kilkanaście tys. kontroli wewnętrznych.

Źródło: MRiRW

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO