Coraz więcej Polaków robi domowe przetwory
Dobrze znany wszystkim widok pękatych słoików, kolorowych nakrętek, aromatycznych owoców i warzyw zdaje się, że jeszcze długo nie przeminie. Jak pokazały badania Barometr Providenta, zapasy na zimę planuje przygotować 75 proc. gospodarstw domowych, czyli o 26 punktów procentowych więcej niż w roku ubiegłym.
Najczęściej zimowe przetwory planują gospodarstwa domowe zamieszkałe przez pięć i więcej osób (85 proc.), nieco rzadziej z domowych receptur korzystają rodziny dwuosobowe (81 proc.). Weki z reguły przyrządzają osoby powyżej 59. roku życia (aż 80 proc. z nich zadeklarowało, że przyszykuje marynaty na zimę) i ludzie młodzi (75 proc. osób w wieku 25-39 lat), a chęć zapełnienia domowych spiżarni mężczyźni deklarują równie często, co kobiety.
Co króluje w polskich spiżarniach?
Prym wiodą kiszone ogórki. To one wypłenią największą część domowej spiżarni. W drugiej kolejności wśród odpowiedzi pojawiały się dżemy i konfitury owocowe (aż 97 proc. badanych to osoby młode w wieku 15-24 lat), zaś trzecim najbardziej popularnym wyborem były soki i syropy owocowe.
W przypadku kobiet, 85 proc. z nich przygotuje ogórki kiszone. Jeśli mowa o panach, górują nad paniami wyłącznie w przypadku nalewek – 29 proc. z nich zamierza spędzić czas w kuchni na produkcji trunków domowej receptury. Głównym powodem, dla którego chcemy przygotować domowe przetwory jest gwarancja doskonałego smaku i kierowanie się nabytymi przyzwyczajeniami.
- Kalkulacja sklepowych cen i chęć zaoszczędzenia to również czynniki, które determinują działania Polaków. Niewiele mniej niż jedna piąta ankietowanych osób twierdzi, że przygotowuje przetwory, ponieważ chce zaoszczędzić i obniżyć koszty zimą – zaznacza Anna Karasińska, Ekspert ds. Badań Rynkowych. Jedynie 11 proc. badanych stwierdziło, że robienie przetworów nie opłaca się, ponieważ w sklepach można kupić tańsze produkty. Blisko połowa, bo aż 43 proc. tłumaczy, że nie planuje przygotować słoików na zimę ze względu na brak czasu – dodaje Anna Karasińska.
Owoce i warzywa z przydomowego ogródka
Liczba osób, które zamierzają przygotować przetwory jest zależna od miejsca zamieszkania oraz możliwości dostępu do owoców i warzyw pochodzących ze źródeł godnych zaufania. Zimowe weki cieszą się największą popularnością wśród mieszkańców wsi, 85 proc. z nich przygotowuje przetwory, w dużych miastach – 63 proc. Aż 75 proc. badanych, którzy deklarują przygotowanie przetworów, wykorzystuje swoje zbiory. Z własnych plonów, pochodzących z przydomowego ogródka czy sadu korzystają głównie osoby młode – 83 proc. osób w wieku 25-39 lat oraz 92 proc. osób żyjących na wsi.
- Coraz częściej stawiamy na świadome wybory i naturalne składniki. ¾ ankietowanych twierdzi, że przyrządzi przetwory, wykorzystując własne plony z działki, sadu lub pola. Mniej niż połowa, bo 40 proc. badanych osób wskazuje na zakupy w sklepie, na bazarze czy targowisku. Trzecią najczęstszą odpowiedzią wśród respondentów było grzybobranie – 30 proc. utrzymuje, że do przygotowywania zapasów sięgnie po samodzielnie zebrane grzyby – mówi Karolina Łuczak, kierownik biura prasowego i komunikacji wewnętrznej w Provident Polska.
Jak duże będą tegoroczne przetwory?
Planując przygotowanie przetworów, Polacy kierują się zasadą zaopatrzenia się w jak największą ilość, zaspokajającą bieżące potrzeby i zapewniającą zapasy na zimę. 38 proc. badanych przyznaje, że przygotuje taką ilość przetworów, by wystarczyła na zimę dla całej rodziny. Dominują w tej grupie gospodarstwa domowe zamieszkałe przez pięć i więcej osób (51 proc.) oraz osoby w wieku 25-39 lat (49 proc.). Są jednak i tacy, którzy preferują niewielkie przetwory, ograniczające się do kilku słoików. To głównie osoby młode w wieku 15-24 lat, żyjące w pojedynkę. Najbardziej szczodrzy są jednak seniorzy – 36 proc. osób w wieku powyżej 59 lat zamierza przygotować taką ilość, która zaspokoi rodzinne zapotrzebowanie i umożliwi przekazanie części słoików w prezencie.
"Barometr Providenta" to cykliczne badanie Polaków, które pozwala na lepsze zrozumienie zachowań i decyzji finansowych konsumentów. Badanie zrealizował PBS w dniach 02-04.08.2019 r. na ogólnopolskiej próbie n=1000 Polaków w wieku 15+.
Źródło: Komunikat prasowy Provident
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|