KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • województwo łódzkie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Bazylia - dla dobrego smaku i lepszego zdrowia

Opublikowano 30.08.2019 r.
Bazylia to jedna z najpopularniejszych roślin używanych w kuchni śródziemnomorskiej. A czy wiecie, że posiada także wyjątkowe właściwości lecznicze? Sprawdźcie!

Bazylia to rodzaj rośliny z rodziny jasnowatych. Liczy ponad 30 gatunków, rosnących w naturze w strefie tropikalnej i subtropikalnej Afryki i Azji. Typowym przedstawicielem tego gatunku jest tak zwana bazylia pospolita Ocimum basilicum.

Bazylia to jedna z najpopularniejszych i najczęściej używanych roślin w kuchni śródziemnomorskiej. Coraz częściej gości także w naszych domach, na naszych tarasach, balkonach czy po prostu parapetach. Bazylię możemy spożywać w formie świeżej lub suszoną. Znanych i dostępnych jest wiele odmian bazylii różniących się pokrojem roślin, barwą liści i samym zastosowaniem w kuchni.

Bazylia oprócz walorów smakowych posiada także właściwości lecznicze. Napar z liści bazylii łagodzi kaszel, poprawia trawienie i wspomaga leczenie dróg moczowych. Bazylia tak jak inne zioła wpływa dobroczynnie na nasz układ trawienny. Świeża łagodzi wzdęcia, nerwobóle i łagodzi napięcia nerwowe.

W ofercie producentów występuje kilka ciekawych odmian bazylii m.in.: Bazylia czerwona Ocimum basilicum ’purpurascens’, Bazylia cytrynowa Ocimum basilicum ’citriodora’, Bazylia cynamonowa Ocimum Basilicum ’Cinamoni’, Bazylia grecka – drobnolistna Ocimum basilicum var. minimum czy Bazylia tajska Ocimum basilicum 'Horapha'.

Bazylia czerwona o ciemnoczerwonych lub fioletowych liściach zawiera dużo więcej olejków aromatycznych aniżeli jej kuzynka bazylia pospolita. Jest zdecydowanie ostrzejsza w smaku, idealna do przyrządzenia pesto.

Natomiast bazylia cytrynowa ma wąskie zielone listki, które posiadają dość intensywny cytrusowy aromat. Bardzo dobrze komponuje się z rybami i owocami morza. Zupełnie inną rośliną jest bazylia cynamonowa, która ma wąskie, sztywne, matowe liście lekko pomarszczone. W ich aromacie wyraźnie wyczuwamy nutę cynamonu.

Bazylia grecka to roślina o bardzo drobnych listkach osadzonych na długich łodyżkach. Jest mniej kapryśna w uprawie aniżeli jej kuzynki. Nie trzeba jej siekać, wystarczy dodać do potraw same listki.

Bazylia tajska to królowa kuchni azjatyckiej, ze zdecydowanym anyżkowym aromatem. Używana do zup, mięs, ale także wykorzystywana do deserów słodkich i wytrawnych opartych na bazie owoców. Świetnie smakuje z truskawkami, ananasami czy liczi.

Bazylię jak i inne świeże zioła dostaniemy m.in. na Rynku Hurtowym Bronisze w sektorze owocowo-warzywnym na hali OW-2, OW-3, i OW-4 (sektor kwaszonek) jak i w sektorze kwiatowym (hala kwiatowa).

Źródło: Bronisze

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO