KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Kanon kuchni polskiej - weź udział w konsultacjach

Opublikowano 03.09.2019 r.
Zapraszamy do przesyłania uwag i opinii na temat, zamieszczonego poniżej, dokumentu „Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota.”

Jest to dokument, który powstał w ramach projektu „Kanon kuchni polskiej”, zainicjowanego w ubiegłym roku, z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Dokument jest próbą odpowiedzi na pytanie: czym jest kuchnia polska?

Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu zaproponował zbiór przepisów, które zostały zinterpretowane przez kucharzy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, pracujących pod kierunkiem Macieja Nowickiego.

Opracowanie to przywołuje kontekst historyczny i proponuje wybrane tradycyjne receptury oraz  ich współczesną interpretację. Materiał ten ma być przyczynkiem do dalszych prac, a także otwarciem dyskusji i rozważań nad dalszym kształtem projektu.

Uwagi i opinie prosimy można przesyłać do 30 września 2019 r. na adres e-mail: kanon@minrol.gov.pl

Pliki do pobrania

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO