KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Stosowanie ziół w żywieniu trzody chlewnej

Opublikowano 22.12.2018 r.
Przy obecnych wymaganiach intensywności pozyskiwania mięsa wieprzowego, hodowcy muszą borykać się z wieloma problemami. Są to między innymi biegunki u prosiąt i warchlaków. Szczególnie nasiliły się wówczas, kiedy zabroniono stosowania antybiotyków jako stymulatorów wzrostu (AWS). Przyczyniło się to do zainteresowania naturalnymi stymulatorami wzrostu (NSW), którymi są zioła. Spełniają funkcje profilaktyczne jak również lecznicze.

Przy obecnych wymaganiach intensywności pozyskiwania mięsa wieprzowego, hodowcy muszą borykać się z następującymi problemami: 

  • Jak zmniejszyć ilość upadków prosiąt przy odsadzeniu?
  • Jak zmniejszyć występowanie biegunki u prosiąt i warchlaków?
  • Jak polepszyć wykorzystanie paszy?
  • Jak zwiększyć dobowe przyrosty?

Weźmy na przykład występowanie biegunek u prosiąt i warchlaków. Szczególnie nasiliły się wówczas, kiedy zabroniono stosowania antybiotyków jako stymulatorów wzrostu (AWS).Przyczyniło się to do zainteresowania naturalnymi stymulatorami wzrostu (NSW), którymi są zioła. Spełniają funkcje profilaktyczne jak również lecznicze.

Rośliny lecznicze w zależności od pożądanego efektu podaje się trzodzie chlewnej w następujących formach:

  • Preparaty ziołowe, w których skład wchodzą substancje roślinne otrzymane m.in. jako wyciągi alkoholowe, wodne, wodno-alkoholowe.
  • Przyprawy i zioła używane pojedynczo lub w mieszankach, w postaci świeżej lub suszonej (wykazano iż w hodowli świn mieszanki wieloskładnikowe mają większe znaczenie niż pojedyncze zioła, ponieważ mieszanki mają bardziej kompleksowy zakres działania.
  • Olejki eteryczne, które głównie aromatyzują i poprawiają smak paszy co może wpłynąć na: lepsze pobranie pasz, zmniejszanie niepożądanych skutków w okresach przejściowych (zmiana paszy, tworzenie grup technologicznych, stres termiczny i odsadzanie prosiąt).

 

Mięta pierzowa

Wykorzystywane są głównie liście. Olejek mentolowy w użytkowaniu wewnętrznym, spełnia następujące funkcje:

  • znieczula błonę śluzową przewodu pokarmowego,
  • działa rozkurczowo,
  • przeciwzapalne,
  • moczopędnie,
  • wiatropędne,
  • zwiększa wydzielanie soków trawiennych i żółci.

W badaniach Holden (2006)  na 12- tygodniowych prosiętach po okresie ssania stosowano dodatek 0,25% oraz 0,5% mięty pieprzowej. Uzyskano podobne wyniki jak przy stosowaniu antybiotyku („Mecodax”).

 

Jeżówka purpurowa

Surowcem są zarówno części nadziemne rośliny jak i korzeń. Jako roślina lecznicza ma szerokie spektrum działania zaczynając od rozkurczowego i immunstymulacyjnego, a kończąc na przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Wpływa także na stymulacje wydzielania soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego (4). Jest stosowana jako zamiennik AWS.

W doświadczeniu Greli i in. 2003 zastosowano 2,5% wysuszonej rośliny jeżówki do paszy dla tuczników. Spowodowało to poprawę dziennych przyrostów masy ciała zwierząt. Zauważono większe spożytkowanie paszy na kg przyrostu masy ciała, a co więcej zaobserwowano powiększoną mięsność tuszy.

 

Czosnek pospolity 

Odnajduje zastosowanie w żywieniu trzody chlewnej, stymuluje układ odpornościowy, przemianę materii, a także trawienie. Czosnek działa głównie w obszarze układu pokarmowego, a jego prozdrowotne właściwości przejawiają się przede wszystkim w eliminowaniu patogennej flory jelitowej. Do dodatków ziołowych podawany jest w ilości 10-25 g na kg mieszanki paszowej. Taka dawka pozwala zmniejszyć pojawianie się biegunek u świń

Czosnek swym unikatowym zapachem wpływa stymulująco na apetyt co skutkuje chętniejszym pobraniem paszy, wzmaga wydzielanie śliny, soków żółciowych oraz żółci. Czosnek i lebiodka wspomagają utrzymanie równowagi w przewodzie pokarmowym.

 

Lebiodka pospolita 

Wykorzystywane są części nadziemne rośliny oraz olejki aromatyczne. Substancje czynne zawarte w tym zielu działają na zwiększenie wydzielania żółci. Stosowane jest w celu łagodzenia wzdęć, posiada działanie antybakteryjne w przewodzie pokarmowym jak i oddechowym .

Reasumując rośliny zielarskie odgrywają niebagatelną rolę zarówno ze względów prozdrowotnych, leczniczych, jak i smakowych. Niejednokrotnie poprawiają atrakcyjność pasz dla zwierząt.

 

 

kontakt1.jpg
Jolanta Zyszczak
Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie 

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie realizuje na obszarach wiejskich województwa śląskiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO