Tradycyjna śliwka w nowoczesnych przepisach
Opublikowano 05.09.2019 r.
Pyszne i zdrowe sezonowe owoce dostarczają nam cennych składników odżywczych. Teraz czas na śliwki! Warto je jeść, dlatego dziś podpowiadamy, jakie słodkie i wytrawne dania można z nich przygotować. Poznaj nasze pomysły na to, jak wykorzystać śliwki w pysznych potrawach.

Ciasto "czekoladowa śliwka"
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 5 jajek
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 kostka margaryny
- śliwki
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 0,5 szklanki oleju
|
Sposób przygotowania: Żółtka jajek oddzielić od białek (białka zostawić na później). Do dużej miski wrzucić miękką margarynę, mąkę, żółtka, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia oraz kakao. Zmiksować na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części (większą i mniejszą). Mniejszą porcję włożyć do lodówki. Natomiast większą porcję ciasta rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. W tym czasie umyć i osuszyć śliwki oraz przekroić je na połówki i usunąć pestki. Ubić białka jajek na sztywno z 3 łyżkami cukru, dodać budynie w proszku i olej. Na podpieczony spód ciasta rozłożyć śliwki i masę budyniową. Na koniec zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta z lodówki. Piec jeszcze 45 minut.
|
Deser – śliwka pieczona pod pierzynką

Składniki:
- 600 g śliwek
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 5 żółtek
- 4 łyżki ulubionego likieru
- 1 śmietana kremówka
- 1/4 kostki masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
|
Sposób przygotowania: Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na połówki i usunąć z nich pestki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać kardamonem i gałką muszkatołową i zapiekać przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie przygotować krem. W tym celu żółtka ubić z 3 łyżkami cukru i dodać alkohol. W osobnej misce ubić śmietanę i połączyć z masą żółtkowo-alkoholową. Delikatnie wymieszać. Kruszonka powstanie z połączenia masła, mąki i cukru. Połączyć te składniki i podpiec je przez kilka minut w piekarniku aż się zarumienią.
|
A teraz czas na śliwki w wytrawnej wersji....
Wątróbka w towarzystwie śliwek

Składniki:
- 700 g wątróbki drobiowej
- 20 sztuk śliwek węgierek
- 2 duże cebule
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki bułki tartej
- olej
- sól i pieprz
|
Sposób przygotowania: Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Na odrobinie oleju rozgrzanego na patelni zarumienić cebulę, dodać śliwki i smażyć jeszcze kilka chwil. Przełożyć na talerz. Wątróbkę opłukać, oczyścić z błonek i osuszyć. Obtoczyć w mące połączonej z bułką tartą. Kolejno smażyć na tej samej patelni na odrobinie rozgrzanego oleju. Po usmażeniu każdego z kawałków wątróbki, dodać na patelnię cebulę ze śliwkami, podlać odrobiną wody i dusić kilka minut. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub kaszą oraz w towarzystwie sałatki z kiszonych ogórków.
|
Knedle śliwkowe

Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 kg śliwek
- odrobina cukru
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 mały jogurt naturalny
|
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto. W tym celu należy obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzić i zrobić z nich puree. W dużej misce umieść ziemniaki, mąkę, jajka i szczyptę soli. Wyrobić masę. Duże truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Truskawki posypać cukrem. Następnie delikatnie uformować małą kulkę z delikatnie lepkiego ciasta. Spłaszczyć ją, na środku położyć połówkę śliwki i otoczyć ciastem. Po przygotowaniu wszystkich knedli zagotować w garnku wodę z odrobiną soli. Wrzucić domowe knedle do wrzątku. Po ich wypłynięciu gotować jeszcze 5 minut i gotowe. To pyszne danie można podawać z jogurtem naturalnym lub podsmażoną bułką tartą z masłem.
|
Mielone ze śliwkową niespodzianką
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 12-15 śliwek węgierskich
- 1/4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
|
Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić i zarumienić na odrobinie oleju. Mięso włożyć do większej miski. Dodać podsmażoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawę, pół szklanki bułki tartej i jajka. Ciasto wyrobić. Następnie umyć i osuszyć śliwki, przekroić je na pół i pozbawić pestek. Dwie połówki śliwki "schować" w mięsie mielonym tak, aby owoc był w środku. W ten sposób przygotowane wytrawne mielone ze śliwką obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron.
|
Sałatka obsypana śliwkami

Składniki:
- 1 opakowanie mixu sałat
- 20 kulek zielonego winogrono
- 10 śliwek
- 6 żółtych pomidorków koktajlowych
- opakowanie sera feta lub sera pleśniowego
- 10 kiszonych ogórków
- 1/2 papryki w zielonym, żółtym i czerwonym kolorze
Sos:
- 1 łyżka sosu z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 główka czosnku
|
Sposób przygotowania: Opakowanie mixu sałat wrzucić do większej miski i porwać na mniejsze kawałki. Winogrona i pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Różne kolory papryki pokroić w cienkie paski, kiszone ogórki pokroić w talarki, a ser feta – w kostkę. Umyte i osuszone połówki śliwek bez pestek pokroić w plastry. Sos do tej sałatki jest bardzo prosty, wystarczy połączyć wszystkie składniki i gotowe. Sałatkę wymieszać, a przed podaniem polać przygotowanym wcześniej sosem.
|
A Wy w jakiej kulinarnej wersji lubicie śliwki?
 |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | Jakie właściwości mają śliwki? |
 | Przetwory z gruszek, czyli słodycz lata zamknięta w słoikach |
 | Kiszone warzywa i owoce - bomba witamin na zimę! |
 | Owocowe konfitury - smak jak za dawnych lat |
 | Morelowe love - przepisy na słodkości z morelami |