KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Tradycyjna śliwka w nowoczesnych przepisach

Opublikowano 05.09.2019 r.
Pyszne i zdrowe sezonowe owoce dostarczają nam cennych składników odżywczych. Teraz czas na śliwki! Warto je jeść, dlatego dziś podpowiadamy, jakie słodkie i wytrawne dania można z nich przygotować. Poznaj nasze pomysły na to, jak wykorzystać śliwki w pysznych potrawach.

śliwki

Ciasto "czekoladowa śliwka"

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • śliwki
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju

 

Sposób przygotowania: Żółtka jajek oddzielić od białek (białka zostawić na później). Do dużej miski wrzucić miękką margarynę, mąkę, żółtka, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia oraz kakao. Zmiksować na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części (większą i mniejszą). Mniejszą porcję włożyć do lodówki. Natomiast większą porcję ciasta rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. W tym czasie umyć i osuszyć śliwki oraz przekroić je na połówki i usunąć pestki. Ubić białka jajek na sztywno z 3 łyżkami cukru, dodać budynie w proszku i olej. Na podpieczony spód ciasta rozłożyć śliwki i masę budyniową. Na koniec zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta z lodówki. Piec jeszcze 45 minut.


 

Deser – śliwka pieczona pod pierzynką

deser śliwkowy

Składniki:

  • 600 g śliwek
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki ulubionego likieru
  • 1 śmietana kremówka
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania: Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na połówki i usunąć z nich pestki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać kardamonem i gałką muszkatołową i zapiekać przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Następnie przygotować krem. W tym celu żółtka ubić z 3 łyżkami cukru i dodać alkohol. W osobnej misce ubić śmietanę i połączyć z masą żółtkowo-alkoholową. Delikatnie wymieszać. Kruszonka powstanie z połączenia masła, mąki i cukru. Połączyć te składniki i podpiec je przez kilka minut w piekarniku aż się zarumienią.

A teraz czas na śliwki w wytrawnej wersji....

Wątróbka w towarzystwie śliwek

wątróbka ze śliwkami

Składniki:

  • 700 g wątróbki drobiowej
  • 20 sztuk śliwek węgierek
  •  2 duże cebule
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania: Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Na odrobinie oleju rozgrzanego na patelni zarumienić cebulę, dodać śliwki i smażyć jeszcze kilka chwil. Przełożyć na talerz. Wątróbkę opłukać, oczyścić z błonek i osuszyć. Obtoczyć w mące połączonej z bułką tartą. Kolejno smażyć na tej samej patelni na odrobinie rozgrzanego oleju. Po usmażeniu każdego z kawałków wątróbki, dodać na patelnię cebulę ze śliwkami, podlać odrobiną wody i dusić kilka minut. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub kaszą oraz w towarzystwie sałatki z kiszonych ogórków.

 

Knedle śliwkowe

knedle śliwkowe

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kg śliwek
  • odrobina cukru
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 mały jogurt naturalny

 

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto. W tym celu należy obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzić i zrobić z nich puree. W dużej misce umieść ziemniaki, mąkę, jajka i szczyptę soli. Wyrobić masę. Duże truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Truskawki posypać cukrem. Następnie delikatnie uformować małą kulkę z delikatnie lepkiego ciasta. Spłaszczyć ją, na środku położyć połówkę śliwki i otoczyć ciastem. Po przygotowaniu wszystkich knedli zagotować w garnku wodę z odrobiną soli. Wrzucić domowe knedle do wrzątku. Po ich wypłynięciu gotować jeszcze 5 minut i gotowe. To pyszne danie można podawać z jogurtem naturalnym lub podsmażoną bułką tartą z masłem.

 

Mielone ze śliwkową niespodzianką

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 12-15 śliwek węgierskich
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić i zarumienić na odrobinie oleju. Mięso włożyć do większej miski. Dodać podsmażoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawę, pół szklanki bułki tartej i jajka. Ciasto wyrobić. Następnie umyć i osuszyć śliwki, przekroić je na pół i pozbawić pestek. Dwie połówki śliwki "schować" w mięsie mielonym tak, aby owoc był w środku. W ten sposób przygotowane wytrawne mielone ze śliwką obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron.


Sałatka obsypana śliwkami

sałatka ze śliwkami

Składniki:

  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 20 kulek zielonego winogrono
  • 10 śliwek
  • 6 żółtych pomidorków koktajlowych
  • opakowanie sera feta lub sera pleśniowego
  • 10 kiszonych ogórków
  • 1/2 papryki w zielonym, żółtym i czerwonym kolorze

Sos:

  • 1 łyżka sosu z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 główka czosnku

 

Sposób przygotowania: Opakowanie mixu sałat wrzucić do większej miski i porwać na mniejsze kawałki. Winogrona i pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Różne kolory papryki pokroić w cienkie paski, kiszone ogórki pokroić w talarki, a ser feta – w kostkę. Umyte i osuszone połówki śliwek bez pestek pokroić w plastry. Sos do tej sałatki jest bardzo prosty, wystarczy połączyć wszystkie składniki i gotowe. Sałatkę wymieszać, a przed podaniem polać przygotowanym wcześniej sosem.

A Wy w jakiej kulinarnej wersji lubicie śliwki?

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO