KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
6 listopada 2017

Najlepsze przepisy na pyszne sałatki

Lubisz zdrowe, pyszne i łatwe w przygotowaniu sałatki? Poznaj nasze przepisy! Sałatki są świetną propozycją na codzienny obiad lub kolację, doskonale sprawdzają się również jako imprezowe danie. 

Sałatka „Grecka feta”

Składniki:

  • ser feta,
  • 3 pomidory (lub paczka pomidorów koktajlowych),
  • 1 główka sałaty lodowej,
  • 1 papryka czerwona lub żółta,
  • 1 ogórek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • dowolna przyprawa sałatkowa.

Wykonanie:

1. Liście sałaty lodowej rozrywamy na małe kawałki, pomidory, paprykę i ogórka kroimy w kostkę, na koniec dodajemy ser feta pokrojony w grubszą kostkę. 
2. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy przyprawą sałatkową (można polać także gotowym sosem sałatkowym, np. greckim). 

Sałatka „Pyra”

Składniki:

  • 8 ziemniaków,
  • 1 duży czerwony burak,
  • 1 seler,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

1. Ugotować (osobno) ziemniaki w mundurkach, buraki oraz selera. 
2. Kiedy warzywa wystygną, obieramy je ze skórek i kroimy w grubszą kostkę.
3. Warzywa układamy warstwami, np. ziemniaki, buraczki, seler.
4. Na koniec całość polewamy sosem – oliwa, ocet, sól i pieprz.

Sałatka „Makrela”

Składniki:

  • 1 wędzona makrela (około 0,5 kg),
  • pęczek szczypiorku (lub 2 cebule),
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

1. Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości i delikatnie rozgniatamy widelcem. 
2. Szczypiorek kroimy na drobno (lub cebulę w drobną kostkę – wcześniej warto ją lekko podsmażyć na patelni), jajka kroimy w drobną kostkę.
3. Wszystkie pokrojone składniki łączymy, dodajemy majonez, po czym doprawiamy solą i pieprzem wg własnego uznania. 

Sałatka „Hawajska słodycz”

Składniki:

  • 1 ugotowany filet z kurczaka,
  • 1 puszka ananasa,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 słoiczek selera w zalewie,
  • majonez.

Wykonanie:

1. Ugotowana i przestudzoną pierś z kurczaka oraz plastry ananasa kroimy w kostkę.

2. Następnie odsączamy kukurydzę i selera, łączymy z resztą składników. Na koniec dodajemy majonez (2-3 łyżki) i dokładnie mieszamy. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja WDR
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione