Najlepsze przepisy na pyszne sałatki
Lubisz zdrowe, pyszne i łatwe w przygotowaniu sałatki? Poznaj nasze przepisy! Sałatki są świetną propozycją na codzienny obiad lub kolację, doskonale sprawdzają się również jako imprezowe danie.
Sałatka „Grecka feta”
Składniki:
- ser feta,
- 3 pomidory (lub paczka pomidorów koktajlowych),
- 1 główka sałaty lodowej,
- 1 papryka czerwona lub żółta,
- 1 ogórek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- dowolna przyprawa sałatkowa.
Wykonanie:
1. Liście sałaty lodowej rozrywamy na małe kawałki, pomidory, paprykę i ogórka kroimy w kostkę, na koniec dodajemy ser feta pokrojony w grubszą kostkę.
2. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy przyprawą sałatkową (można polać także gotowym sosem sałatkowym, np. greckim).
Sałatka „Pyra”
Składniki:
- 8 ziemniaków,
- 1 duży czerwony burak,
- 1 seler,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. Ugotować (osobno) ziemniaki w mundurkach, buraki oraz selera.
2. Kiedy warzywa wystygną, obieramy je ze skórek i kroimy w grubszą kostkę.
3. Warzywa układamy warstwami, np. ziemniaki, buraczki, seler.
4. Na koniec całość polewamy sosem – oliwa, ocet, sól i pieprz.
Sałatka „Makrela”
Składniki:
- 1 wędzona makrela (około 0,5 kg),
- pęczek szczypiorku (lub 2 cebule),
- 2 łyżki majonezu,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
1. Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości i delikatnie rozgniatamy widelcem.
2. Szczypiorek kroimy na drobno (lub cebulę w drobną kostkę – wcześniej warto ją lekko podsmażyć na patelni), jajka kroimy w drobną kostkę.
3. Wszystkie pokrojone składniki łączymy, dodajemy majonez, po czym doprawiamy solą i pieprzem wg własnego uznania.
Sałatka „Hawajska słodycz”
Składniki:
- 1 ugotowany filet z kurczaka,
- 1 puszka ananasa,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 słoiczek selera w zalewie,
- majonez.
Wykonanie:
1. Ugotowana i przestudzoną pierś z kurczaka oraz plastry ananasa kroimy w kostkę.
2. Następnie odsączamy kukurydzę i selera, łączymy z resztą składników. Na koniec dodajemy majonez (2-3 łyżki) i dokładnie mieszamy.
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|