Owoce i mleko w szkole dzięki programowi UE
Unijny program dla szkół ma na celu propagowanie zdrowego odżywiania i zrównoważonej diety poprzez dystrybucję owoców, warzyw i przetworów mlecznych, proponując jednocześnie programy edukacyjne dotyczące rolnictwa i dobrego odżywiania.
W roku szkolnym 2017–2018 z programu tego skorzystało ponad 20 mln dzieci, co stanowi 20 proc. dzieci w całej Unii Europejskiej.
Nabywanie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat jest bardzo ważne. Dzięki unijnemu programowi dla szkół nasi młodzi obywatele będą mogli korzystać nie tylko z wysokiej jakości produktów europejskich, lecz również zdobywać wiedzę o żywieniu, rolnictwie, produkcji żywności i o ciężkiej pracy, jaka temu towarzyszy - mówi Phil Hogan, Komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich
W każdym roku szkolnym na program przeznacza się łączną kwotę 250 mln euro. W odniesieniu do roku szkolnego 2019–2020 w ramach programu przeznaczono 145 mln euro na owoce i warzywa, a 105 mln euro na mleko i inne produkty mleczne. Chociaż udział w programie jest dobrowolny, wszystkie państwa członkowskie UE zdecydowały się w nim uczestniczyć, częściowo lub w całości.
Krajowe przydziały na obecny rok szkolny, przeznaczone dla państw UE uczestniczących w programie, zostały zatwierdzone i przyjęte przez Komisję Europejską w marcu 2019 r.
Państwa członkowskie mogą również uzupełnić unijną pomoc przy pomocy środków krajowych. Mogą one również zadecydować o sposobie wdrożenia programu. Dotyczy to na przykład rodzaju produktów, które otrzymają dzieci, lub tematyki realizowanych środków edukacyjnych.
Jednak wybór dystrybuowanych produktów musi uwzględniać kwestie zdrowia i środowiska, sezonowość produktów, ich dostępność i różnorodność.
Źródło: Komisja Europejska – komunikat prasowy
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|