KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
7 września 2019

Kombucha, czyli herbata z... grzybem

W Polsce napoje herbaciane na bazie kombuchy od czasu do czasu pojawiają się już na półkach sklepów ze zdrową żywnością. Tymczasem na Zachodzie Europy i w USA zdobyły sobie dużo większą popularność. Piszemy o tym, czym jest kombucha i czy warto jej spróbować…

O co chodzi z tą kombuchą?

Kombucha to lekko musujący napój (smakiem przypomina sok jabłkowy), przyrządzany na bazie grzyba (przyjęło się nazywanie jej grzybem, choć jeżeli chcielibyśmy być bardziej precyzyjni powinniśmy nazwać ją porostem) herbacianego o tej samej nazwie, której źródło słów prowadzi do Japonii (jedna z wersji tłumaczących nazwę głosi, że w języku japońskim „kombu” oznacza brązową algę a „cha” napój, otrzymujemy więc napój na bazie algi, inna odwołuje się do legendy). 

Z wyglądu kombucha przypomina brązową galaretę (niektórzy porównują ją także do naleśnika) składającą się z drożdży i mikrobów. Przekazy historyczne podają, że kombuchę spożywano już 2000 lat temu. 

Czy można hodować kombuchę?

W Europie Zachodniej i Stanach Zjednoczonych napoje herbaciane produkowane na bazie kombuchy są dość popularne i wytwarzane na dużą skalę, która dawno już wykroczyła poza sieć sklepów ze zdrową żywnością. Szeroką rzeszę zwolenników ma także wytwarzanie i hodowanie kombuchy samodzielnie – nie jest to wcale zadanie trudne. Do hodowli wykorzystywać można zarówno herbatę czarną jak i zieloną (ważne by była liściasta). Ważne jest by była posłodzona cukrem lub miodem. W Internecie i literaturze dostępnych jest wiele porad na ten temat. 

W upalne dni wiele osób docenia orzeźwiające walory kombuchy, która z powodzeniem może konkurować z napojami typu ice tea czy też sokami. Warto wiedzieć, że działanie orzeźwiające to dopiero początek jej zalet.

Jakie walory zdrowotne ma kombucha? 

Tradycja, ale także badania naukowe (przeprowadzane również na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi) wskazują, że napoje te mogą korzystnie wpływać na procesy przemiany materii (zapobiegają zarówno zatwardzeniom jak i biegunkom), pomagają zwiększyć łaknienie przy słabym apetycie, działają odtruwająco i oczyszczająco. Spożywanie napojów na bazie kombuchy może także pozytywnie wpłynąć na pracę wzroku. Łódzcy naukowcy zwracają uwagę, że kombuchę można traktować jako naturalny suplement diety. 

Aby w pełni wykorzystać walory zdrowotne kombuchy należy wiedzieć jak prawidłowo ją przechowywać. Najlepsza do tego celu będzie lodówka. 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • WDR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • KOWR
  • ODR Bratoszewice
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie