Żywność funkcjonalna – co to jest?
Zgodnie z oficjalną definicją żywność funkcjonalna (ang. Functional food) to specjalnie przygotowany produkt spożywczy, który wykazuje pozytywny, udokumentowany (i wyraźniej niż w przypadku innych produktów zarysowany) wpływ na zdrowie ludzkie. Żywność funkcjonalna powinna przypominać wyglądem i zastosowaniem normalną żywność.
Żywność funkcjonalna czyli jaka?
W kategorię tą nie wpisują się więc różnego rodzaju kapsułki. Wysoka jakość prozdrowotna takich produktów wynikać może z dużej obecności określonego składnika odżywczego bądź odpowiedniej proporcji kilku składników. Efekt ten uzyskuje się poprzez wykorzystanie odpowiednich surowców (np. pochodzących z upraw ekologicznych bądź też wręcz odwrotnie… z genetycznie modyfikowanych) albo wykorzystania określonych gatunków roślin (np. dawnych lub nowoczesnych) albo ras zwierząt.
Uzdrawiająca żywność
Koncepcja żywności, która ma jednocześnie leczyć znana jest w niemal wszystkich tradycjach (już Hipokrates mawiał „Niech żywność będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo żywnością”), ale przyjmuje się, że wywodzi się z filozofii Dalekiego Wschodu. Także tamten rejon (zwłaszcza Japonia) uznawany jest za ojczyznę żywności funkcjonalnej. Pierwsze prace nad uzdrawiającą żywnością prowadzono w Japonii już w latach 80 XX wieku.
Jakie produkty najczęściej zalicza się do żywności funkcjonalnej?
W Polsce najczęściej do tej kategorii zaliczane są produkty mlecze, soki oraz produkty zbożowe. Zdarza się jednak, że termin ten bywa nadużywany. Wynika to między innymi z niedoskonałych regulacji unijnych i krajowych w tym zakresie.
W przypadku żywności funkcjonalnej nie został stworzony powszechnie akceptowany system jak ma to miejsce np. w przypadku żywności ekologicznej. Stąd decydując się na wybór produktów funkcjonalnych warto dokładnie poznać produkt i przeanalizować to jak powstaje i przez kogo jest produkowany.
Magdalena Przybylak Zdanowicz
Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|