Plonowanie zbóż ozimych w 2019 roku
Odmiany zbóż ozimych znacznie różnią się mrozoodpornością (odpornością na niskie temperatury badaną w warunkach kontrolowanych w komorach chłodniczych), jak zimotrwałością polową. Zimotrwałość polowa oceniana jest w doświadczeniach polowych, prowadzonych przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) w Słupi Wielkiej i Stacji Oceny Odmian.
W odniesieniu do odmian już będących w obrocie (zarejestrowanych) zimotrwałość polowa oceniana jest w systemie doświadczalnictwa porejestrowego, jako ocena stanu roślin w skali 9 - stopniowej (1 - stan najgorszy - wymarznięcie całkowite, 9 - stan najlepszy - przezimowanie bez strat).
Występujące bardzo łagodne zimy, często bez wyraźnie zaznaczonej przerwy w wegetacji roślin niech nie skłaniają do lekceważenia cechy zimotrwałości odmian. Rolnicy z dużym areałem niech w uprawie skorzystają z kilku odmian a wówczas ryzyko strat będzie niższe. Porejestrowe Doświadczalnictwo Odmianowe koordynowane jest przez COBORU we współpracy z administracją i samorządem województwa oraz innymi instytucjami i organizacjami związanymi z rolnictwem i zainteresowanymi wdrażaniem postępu odmianowego.
Porejestrowe Doświadczalnictwo Odmianowe w województwie śląskim służy jako baza dydaktyczna dla rolników, producentów rolnych, służb doradczych i firm działających na rzecz rolnictwa.
Na polach doświadczalnych odbywają się liczne szkolenia i pokazy.
W sezonie wegetacyjnym 2018/2019 na polu doświadczalnym ŚODR Częstochowa o/Mikołów założono doświadczenia z pszenicą ozimą - 38 odmian, pszenżytem ozimym - 20 badanych odmian i żytem - 23 odmiany. Doświadczenia prowadzone są zgodnie z metodyką COBORU, przyjętą dla doświadczeń porejestrowych odmianowo - agrotechnicznych. Doświadczenia ze zbożami założono na dwóch poziomach agrotechnicznych (przeciętnym i intensywnym), na każdym poziomie w dwóch powtórzeniach.
Plonowanie zbóż z doświadczeń ścisłych prowadzonych w ŚODR O/ Mikołów i zimotrwałość odmian w 2019 roku
Skala 9 stopni (1 - stan najgorszy - wymarznięcie całkowite, 9 - stan najlepszy - przezimowanie bez strat)
Wyniki plonowania zestawiono na podstawie doświadczeń porejestrowych (PDO) z pola doświadczalnego w ŚODR O/Mikołów. Plonowanie odmian było bardzo wysokie.
Na poziomie A1 bez ochrony chemicznej przeciw chorobom grzybowym i nawożenia dolistnego.
Poziom A2 to poziom z ochroną z kompleksową ochroną chemiczną i wyższym nawożeniem o 40kg azotu w czystym składniku.
Zastosowana technologia:
- nawożenie w czystym składniku (pszenżyto, żyto)
Na poziomie A-1 84 kg N/ha na poziomie A-2 124 kg N/ha
- • nawożenie w czystym składniku (pszenica ozima)
Na poziomie A-1 -118kg/N /ha na poziomie A-2 158 kg N/ha
- poziom A2 - nawożenie dolistne - Plonvit (pszenica, pszenżyto, żyto)
- ochrona chemiczna (pszenica, pszenżyto, żyto)
Poziom A1 i poziom A2- Axial 50EC+Winnetou 20WG (chwasty)
Poziom A1 i poziom A2- Fury 100EW (szkodniki)
Poziom A-2 Mirage 450EC, Soligor 425EC, Cerone 480EC (choroby i antywylegacz)
Brak stosowania antywylegacza na poziomie A-1, spowodował wyleganie niektórych odmian na ocenę -1 (Arkadia, Ostroga, Firebird, LG Jutta) co skutkowało obniżką plonu jak również stopień porażenia chorobami zwłaszcza mączniakiem.
Doświadczenia PDO są pod tzw. specjalnym nadzorem prowadzimy je zgodnie z metodyką, przedplonem są zawsze u nas rośliny strączkowe, nigdy nie przychodzą w zmianowaniu po roślinach zbożowych. W przypadku wylegania odmiany, rośliny nachylamy na poletko, żeby nie stracić nasion do plonu (heder kombajnu ma 1,5m), każdy plon z poletka zbierany jest oddzielnie i ważony, określana wilgotność i MTZ) Rozkład opadów nie był korzystny (minimalne opady w kwietniu i czerwcu), ale bardzo wilgotny maj z dużą ilością opadów przyczynił się do tak wysokiego plonowania odmian na naszym polu dydaktycznym.
Wyniki plonowania są zestawione tylko dla odmian zbóż wpisanych na LISTĘ ODMIAN ZALECANYCH w 2019 r.
PSZENICA OZIMA |
|||
Zimnotrwałość w skali 9 stopni |
Nazwa odmiany |
Plonowanie w 2019 r. |
|
Poziom A1 |
Poziom A2 |
||
Dt/ha |
Dt/ha |
||
4 |
Linus |
93 |
99,3 |
4 |
Artist |
90,6 |
100,5 |
5 |
Belissa |
90 |
96,6 |
5,5 |
Hondia |
85 |
91,3 |
3,5 |
Riviero |
81,3 |
92,6 |
4 |
KWS Ozon |
81 |
96,6 |
4,5 |
RGT Bilans |
80,3 |
101,6 |
5 |
Rotax |
78,6 |
93 |
4 |
Bonanza |
73,7 |
92,6 |
5,5 |
LG Jutta |
69 |
83,3 |
4 |
Patras |
68,3 |
89,3 |
3,5 |
KWS Firebird |
65,6 |
86,6 |
6 |
Ostroga |
62,6 |
70,3 |
4,5 |
Formacja |
60 |
89,3 |
6 |
Arkadia |
53,3 |
94,3 |
ŻYTO OZIME |
||
Nazwa odmiany |
Plonowanie w 2019 r. |
|
Poziom A1 |
Poziom A2 |
|
Dt/ha |
Dt/ha |
|
KWS Florano F-1 |
86,6 |
98 |
KWS Serafino F-1 |
86 |
91,6 |
KWS Vinetto F-1 |
85 |
100,2 |
Tur F-1 |
84,6 |
75,3 |
SU Performer F-1 |
77 |
84,3 |
SU Promotor F-1 |
75 |
91,1 |
Dańkowskie Turkus |
69,3 |
87,3 |
Inspektor |
65,3 |
79,6 |
Poznańskie |
56,7 |
76 |
PSZENŻYTO OZIME |
|||
Zimnotrwałość w skali 9 stopni |
Nazwa odmiany |
Plonowanie w 2019 r. |
|
Poziom A1 |
Poziom A2 |
||
Dt/ha |
Dt/ha |
||
6 |
Panteon |
84 |
95,6 |
5,5 |
Sekret |
81,3 |
88,6 |
6 |
Trapero |
79 |
87,3 |
5,5 |
Tadeus |
76,6 |
92,6 |
5,5 |
Avocado |
77 |
96,3 |
5,5 |
Kasyno |
75,3 |
87,6 |
5,5 |
Meloman |
72,3 |
82,3 |
5,5 |
Rotondo |
71,6 |
91 |
4,5 |
Rufus |
71,6 |
86 |
5 |
Lombardo |
70 |
88,6 |
6 |
Orinoko |
68,3 |
88,3 |
Teresa Giel
Artykuł opracowany we współpracy ze specjalistami ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|