KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Pierzga – skarb natury prosto z ula

Opublikowano 13.09.2019 r.
Pierzga pszczela zyskuje coraz większą popularność. To prawdziwy skarb natury, który otrzymujemy dzięki pszczołom. Doceniamy ją przede wszystkim za cenne właściwości zdrowotne. Mimo że pierzga jest dużo droższa od miodu, to ze względu na dobroczynny wpływ na nasz organizm, jest warta swojej ceny.

Czym jest pierzga pszczela?

Pierzga pszczela to pyłek kwiatowy występujący w postaci obnóży. W ulu zostaje złożony do komórki plastra, po czym jest mieszany z wydzieliną ze ślinianek pszczoły oraz z miodem. Całość zostaje dokładnie ubita i zasklepiona woskiem. Następnie mieszanina ta ulega fermentacji mlekowej, za sprawą której pierzga konserwuje się. W ulu żywi się nią królowa pszczół, a także młode osobniki, zwłaszcza w okresie, kiedy brakuje świeżego pyłku kwiatowego. Co ciekawe, badania wykazały, że pszczoły żywione pierzgą żyją dłużej niż te spożywające pyłek.

Pierzga ma postać brązowych granulek, a jej smak niewiele różni się od miodu. Pozyskuje się ją z plastrów za pomocą specjalnego widelca. Produkt następnie zostaje szczelnie zamyknięty w słoikach, należy przechowywać go w chłodnym i ciemnym miejscu. 

Pierzga – właściwości zdrowotne

W składzie pierzgi znajdziemy m.in. białko, cukier, kwas mlekowy oraz cenne witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K, H. Poza tym jest źródłem ważnych makro- i mikroelementów: potasu, magnezu, żelaza, fosforu, miedzi, cynku i sodu. 

Pierzgę zaleca się przyjmować w celu wzmocnienia układu odpornościowego, a także regeneracji osłabionego np. chorobą organizmu. To produkt idealny dla osób pracujących umysłowo, przemęczonych, czy przeżywających duży stres. Produkt ten ma silne właściwości antybakteryjne. Poza tym doskonale sprawdzi się do odbudowy mikroflory jelitowej, przy dolegliwościach trawiennych oraz w celu obniżenia poziomu złego cholesterolu.

Zwykle zalecana dawka lecznicza pierzgi pszczelej dla osoby dorosłej wynosi od 20 do 40 g, z kolei u dzieci to około 10-15 g. Profilaktycznie możemy oczywiście spożywać jej mniejsze ilości – już pół łyżeczki dziennie skutecznie wzmocni i zregeneruje nasz organizm.

Jak spożywać pierzgę?

Pierzgę możemy spożywać bezpośrednio ze słoika - trzeba tylko dokładnie ją pogryźć - lub rozpuścić w herbacie, wodzie, soku czy mleku. Zwykle zaleca się łyżkę pierzgi zalać wodą, odstawić na noc i wypić rano na czczo. To proste domowe lekarstwo wzmacniające organizm – niezastąpione w okresie jesienno-zimowym. Pierzga jest bezpieczna dla zdrowia - można podawać ją zarówno dzieciom, jak i seniorom. Nie powinny jednak zażywać jej osoby, które są uczulone na produkty pochodzenia pszczelego. Pierzgę najlepiej kupować bezpośrednio w pasiekach lub w sklepach z żywnością eko.

 

 Zapraszamy do zapoznania się ofertą miodów z Pasieki ks. Marcina.

 

Źródło: pszczelarstwo.com.pl, Książka „Leki z pasieki”

kontakt1.jpg Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO