Słodka jesień - ciasta z sezonowych owoców i warzyw
Opublikowano 21.10.2021 r.
Jesienne warzywa i owoce dostarczają organizmowi mnóstwo składników odżywczych. W związku z tym warto je jadać na surowo oraz tworzyć z nich pyszne dania na śniadanie, obiad czy kolację. A czy wiesz, że z sezonowych darów jesieni można też upiec pyszne ciasta? Mamy dla Ciebie świetne przepisy!

Ciasto dyniowe z nutą cynamonową
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 1,5 szklanki dyni
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
|
Sposób przygotowania: Kawałek dyni obrać ze skórki, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce. Do dużej miski wsypać składniki suche, czyli mąkę, sól i cynamon. A następnie dodać do nich składniki mokre, czyli startą dynię, jajka i olej. Wszystko dokładnie wymieszać (można użyć miksera) i przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dyniowe piec przez 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawać polane polewą czekoladową.
|
Zdrowe ciasto cukiniowe

Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka musu jabłkowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 0,5 szklanki cukru
- 2 średniej wielkości cukinie
- szczypta soli
- 3/4 szklanki oleju
- 1 tabliczka czekolady
|
Sposób przygotowania: Cukinię umyć, osuszyć, a następnie obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce i delikatnie posolić. Do miski wbić jaja i ubić je z cukrem. Następnie dodać olej, mus jabłkowy i cukinię. Wsypać składniki suche, a na koniec drobno posiekaną czekoladę. Całość dobrze wymieszać , przelać na nasmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
|
Jabłkowo-gruszkowa słodycz

Składniki:
- 4 duże jajka
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniowo-owocową:
- 400 ml soku z jabłek lub gruszek
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 100 g masła
- 2 budynie waniliowe w proszku
- 2 łyżki cukru
Składniki na polewę:
- 2 tabliczki czekolady
- 10 g margaryny
|
Sposób przygotowania: Miękkie masło utrzeć z cukrem, a następnie wbijać po jednym jajku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piec przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopnia Celsjusza. Wyłożyć je z piekarnika i przygotować masę budyniową. Przyrządzić budyń według instrukcji na opakowaniu tylko, zamiast mleka użyć soku jabłkowego bądź gruszkowego (odlać odrobinę z podanej porcji soku, wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do gotującego się soku). W tym czasie zetrzeć na tarce umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych owoce. Po przestygnięciu budyń połączyć z masłem i startymi owocami. Wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć masą budyniowo-owocową. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, połączyć ją z roztopioną margaryną i polać ciasto. Przed podaniem włożyć na kilka godzin do lodówki.
|
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Składniki:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka marchewki
- 3/4 szklanki żurawiny suszonej
- sok z 1 pomarańczy
Krem:
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 3 łyżki likieru kawowego
- 1 łyżka cukru pudru
|
Sposób przygotowania: Jajko ubić z cukrem i sokiem z pomarańczy. Dodać olej, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Obrać i zetrzeć na tarce marchewkę oraz żurawinę. Przełożyć je do nasmarowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto udekorować kremem, który powstanie z połączenia serka mascarpone, cukru pudru i likieru kawowego. Przed podaniem ciasto marchewkowe schłodzić w lodówce.
|
Czekoladowe ciasto z buraków

Składniki:
- 300 g buraczków
- 4 duże jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 4 czubate łyżki kakao
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
|
Sposób przygotowania: Umyć, osuszyć i obrać buraczki ze skórki, a następnie zetrzeć je na tarce. Do dużej miski wsypać składniki suche, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz drobno pokrojoną czekoladę. W drugiej misce jajka ubić z cukrem i dodać olej. Połączyć suche składniki z mokrymi, dodać buraczki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Doskonale smakuje posypane cukrem pudrem lub z gałką ulubionych lodów.
|
Dzięki tym ciastom nawet najbardziej ponura jesień stanie się dużo przyjemniejsza :-)
 |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | Obłędnie czekoladowe ciasto z... warzywem. 4 przepisy na zaskakujące słodkości |
 | Czas na jesienne i aromatyczne ciasto dyniowe |
 | Przepisy od Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Żeronic |
 | Pora na coś słodkiego, czyli proste przepisy na tarty i tarteletki |
 | Szarlotka z kratką na kruchym cieście |