KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
12 października 2020

Słodka jesień - ciasta z sezonowych owoców i warzyw

Jesienne warzywa i owoce dostarczają organizmowi mnóstwo składników odżywczych. W związku z tym warto je jadać na surowo oraz tworzyć z nich pyszne dania na śniadanie, obiad czy kolację. A czy wiesz, że z sezonowych darów jesieni można też upiec pyszne ciasta? Mamy dla Ciebie świetne przepisy!

Ciasto dyniowe z nutą cynamonową

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 1,5 szklanki dyni
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli

 

Sposób przygotowania: Kawałek dyni obrać ze skórki, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce. Do dużej miski wsypać składniki suche, czyli mąkę, sól i cynamon. A następnie dodać do nich składniki mokre, czyli startą dynię, jajka i olej. Wszystko dokładnie wymieszać (można użyć miksera) i przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dyniowe piec przez 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawać polane polewą czekoladową.

 

Zdrowe ciasto cukiniowe

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka musu jabłkowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 tabliczka czekolady

 

Sposób przygotowania: Cukinię umyć, osuszyć, a następnie obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce i delikatnie posolić. Do miski wbić jaja i ubić je z cukrem. Następnie dodać olej, mus jabłkowy i cukinię. Wsypać składniki suche, a na koniec drobno posiekaną czekoladę. Całość dobrze wymieszać , przelać na nasmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.

 

Jabłkowo-gruszkowa słodycz

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniowo-owocową:

  • 400 ml soku z jabłek lub gruszek
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 100 g masła
  • 2 budynie waniliowe w proszku
  • 2 łyżki cukru

Składniki na polewę:

  • 2 tabliczki czekolady
  • 10 g margaryny

Sposób przygotowania: Miękkie masło utrzeć z cukrem, a następnie wbijać po jednym jajku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piec przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopnia Celsjusza. Wyłożyć je z piekarnika i przygotować masę budyniową. Przyrządzić budyń według instrukcji na opakowaniu tylko, zamiast mleka użyć soku jabłkowego bądź gruszkowego (odlać odrobinę z podanej porcji soku, wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do gotującego się soku). W tym czasie zetrzeć na tarce umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych owoce. Po przestygnięciu budyń połączyć z masłem i startymi owocami. Wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć masą budyniowo-owocową. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, połączyć ją z roztopioną margaryną i polać ciasto. Przed podaniem włożyć na kilka godzin do lodówki.

 

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Składniki:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka marchewki
  • 3/4 szklanki żurawiny suszonej
  • sok z 1 pomarańczy

Krem:

  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Sposób przygotowania: Jajko ubić z cukrem i sokiem z pomarańczy. Dodać olej, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Obrać i zetrzeć na tarce marchewkę oraz żurawinę. Przełożyć je do nasmarowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto udekorować kremem, który powstanie z połączenia serka mascarpone, cukru pudru i likieru kawowego. Przed podaniem ciasto marchewkowe schłodzić w lodówce.

 

Czekoladowe ciasto z buraków

Składniki:

  • 300 g buraczków
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania: Umyć, osuszyć i obrać buraczki ze skórki, a następnie zetrzeć je na tarce. Do dużej miski wsypać składniki suche, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz drobno pokrojoną czekoladę. W drugiej misce jajka ubić z cukrem i dodać olej. Połączyć suche składniki z mokrymi, dodać buraczki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Doskonale smakuje posypane cukrem pudrem lub z gałką ulubionych lodów.

 

Dzięki tym ciastom nawet najbardziej ponura jesień stanie się dużo przyjemniejsza :-) 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione