KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Trudny rynek wołowiny

Opublikowano 19.09.2019 r.
Wyjątkowo stabilny w ubiegłych latach rynek wołowiny w tym roku nie przestaje zaskakiwać. Ceny zdążyły się ustabilizować na najniższym od pięciu lat poziomie, a już zapowiadają się kolejne obniżki.

Największy spadek widać w przypadku byków, które są już o kilkanaście procent tańsze niż przed rokiem. Mniejsze, zaledwie kilku procentowe przeceny zanotowano w przypadku jałówek.

Największy wpływ na nasz rynek ma eksport. Mimo znacznego wzrostu spożywcia wołowiny w kraju i tak za granicę trafia 80 procent naszej produkcji. Na najlepszych jakościowo sztukach mięsnych nadal można zarobić, ale tylko na nich. Wstrzymanie, jak zawsze o tej porze, odbiorów mięsa koszernego i trudny do przewidzenia sposób wyjścia z Unii Europejskiej Wielkiej Brytanii wprowadza na rynek dużą niepewność.

Niektóre zakłady już teraz wprowadziły 20 groszowe obniżki, inne przymierzają się do nich w najbliższym czasie.

Przeceny dotyczą głównie byków, a te skupowane są teraz nawet poniżej sześciu złotych za HF i dochodzą do ponad siedmiu złotych przy sprzedaży ras mięsnych.

Wyżej niż byki wyceniane są jałówki, bo tych wciąż jest mało i popyt na nie utrzymuje się. Ceny skupu zaczynają się od 6 zł. i sięgają 7,5 zł/kg.

Krowy kosztują około 5 złotych. Ich podaż wzrośnie dopiero na przełomie października i listopada wraz zakończeniem sezonu pastwiskowego.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj