KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Mniej żywności w śmietniku? Czy to się uda?

Opublikowano 24.09.2019 r.
Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności nakazuje, by handlowcy podpisywali umowy z organizacjami charytatywnymi o przekazywaniu im produktów spożywczych. Ustawa przewiduje karne opłaty za utylizację żywności, która nie trafiła do potrzebujących.

Jak poinformował Program Pierwszy Polskiego Radia, nowe przepisy weszły w życie 18 września, ale sklepy mają 5 miesięcy na podpisanie umów z organizacjami pożytku publicznego.

Ustawa nakłada na placówki handlowe obowiązek przekazywania produktów spożywczych, którym mija termin przydatności do spożycia - dotychczas odbywało się to na zasadzie dobrowolności.

Przewidziano okres przejściowy dla mniejszych sklepów, przy zastosowaniu kryterium powierzchni - wyjaśnia Anna Przetakiewicz z Federacji Polskich Banków Żywności.

Obowiązek przekazywania żywności przez pierwsze dwa lata będzie dotyczył wyłącznie sklepów powyżej 400 m2, a po dwóch latach placówek powyżej 250 m2. Po 18 miesiącach działania nowych przepisów ustawodawca przewidział kolejne rozmowy i konsultacje dotyczące realizowania ustawy i dokonywania ewentualnych korekt.

Teraz pozostaje jeszcze pytanie: czy to się uda?

źródło: Polskie Radio

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:marnowanie żywności
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO