KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
2019-09-25

Jarzębina - czy może być lekiem, kosmetykiem i smakołykiem?

Owoce jarzębiny od wieków wykorzystywane są w medycynie ludowej, kosmetyce, a nawet w kuchni. Wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C, ale są również skarbnicą potasu, magnezu, beta-karotenu, witamin z grupy B i kwasów organicznych. Zobaczmy zatem, czy jesienna jarzębina może być skutecznym lekiem, kosmetykiem i smakołykiem.

Niewielkie czerwone owoce jarzębiny są źródłem antyoksydantów, witaminy C, błonnika pokarmowego, rutyny, kwercetyny, garbników i antocyjanów. Duża dawka przeciwutleniaczy sprawia, że jarzębina i przetwory z jej owoców zmniejszają stany zapalne w organizmie, działają przeciwnowotworowo, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, odmładzają i regenerują komórki. Owoce te wzmacniają odporność organizmu, wykazują właściwości antybakteryjne, a zawarty w nich błonnik reguluje trawienie, dzięki czemu wspomagają pracę żołądka czy jelit. Eliminują zaparcia oraz łagodzą objawy biegunki. Owoce jarzębiny są świetnym źródłem manganu, który reguluje pracę mózgu i układu nerwowego.

W medycynie ludowej stosowano sok z owoców jarzębiny do zmniejszania stanu zapalnego dróg oddechowych, łagodzenia bólu gardła czy objawów astmy. Właściwości te sprawiają, że dawniej było to popularne domowe lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego.

Jarzębina w kosmetyce

Skoncentrowana dawka przeciwutleniaczy znajdująca się w owocach jarzębiny chroni przed przedwczesnym starzeniem. Zawartość witaminy C aktywizuje wytwarzanie kolagenu oraz pozytywnie wpływa na jędrność i sprężystość skóry. Przyspiesza gojenie się ran, regenerację komórkową i zmniejsza widoczność blizn. Właściwości przeciwzapalne sprawiają, że jarzębina wspomaga kondycję skóry oraz łagodzi różne dolegliwości. Zmniejsza swędzenie, łuszczenie i suchość oraz trądzik. 

Domowe przetwory z owoców jarzębiny

Jeśli chcesz samodzielnie przygotować przetwory z jarzębiny, pamiętaj, że przed spożyciem należy ją przemrozić i zblanszować. Surowe owoce jarzębiny są gorzkie i niejadalne, a do tego zawierają kwas parasorbowy, który jest trujący i może toksycznie wpływać na organizm.

Konfitura z owoców jarzębiny 

Składniki:

  • 2 kilogramy owoców jarzębiny
  • 1,5 kilograma cukru
  • 2 szklanki wody

Jak przygotować konfiturę z jarzębiny? Owoce jarzębiny umyć i osuszyć. Włożyć do zamrażalnika na dwa dni. Po tym czasie w gorącej wodzie rozpuścić cukier, by powstał syrop. Wrzucić do niego rozmrożone owoce, zagotować i odstawić do przestygnięcia. Czynność powtórzyć kilka razy, a następnie gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem.

 

Nalewka z jarzębiny 

Składniki:

  • 2 kg owoców jarzębiny
  • 2 cytryny
  • 1 l wody
  • 1 l wódki
  • 1 kg cukru

Jak przygotować nalewkę z jarzębiny krok po kroku? Tak jak wcześniej umyte i osuszone owoce najlepiej przemrozić przez dwa dni. Po tym czasie wrzucić na chwilę do gorącej wody i wyjąć. Wsypać do dużego słoja, zasypać cukrem, wlać sok z dwóch cytryn oraz wódkę. Słoik zakręcić i odstawić na dwa miesiące w ciemne i suche miejsce. Przecedzić owoce, dolać wody, a gotową nalewkę z jarzębiny przelać do butelek i gotowe.

Okazuje się, że jarzębina może być nie tylko jesienną dekoracją, ale także doskonałym naturalnym kosmetykiem oraz dobrym smakołykiem.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione