Jaja i drób pomogą w walce z demencją

Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie we Wschodniej Finlandii, spożycie jaj i mięsa drobiowego może być istotnym czynnikiem wspierającym walkę z demencją. Badania pokazują dowody w tej sprawie. Sugerują, że jaja odgrywają istotną rolę w ochronie mózgu w procesie starzenia. Wykazano, że spożycie fosfatydylocholiny, która była dostarczana w diecie przez jedzenie jaj i mięsa drobiowego, wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji. Ma to związek z zawartością choliny w produktach drobiarskich.
W walce z demencją to właśnie cholina jest uznawana za niezbędny składnik odżywczy, a produkty drobiarskie należą do jednych z najcenniejszych jej źródeł. Cholina jest niezbędna do tworzenia acetylocholiny – neuroprzekaźnika. Prowadzone badania już powiązały jej spożywanie z wpływem na zwiększoną funkcją poznawczą i zapobieganie chorobie Alzheimera która uważana jest za najczęstszą przyczynę demencji.
Dobrą wiadomością dla konsumentów jest fakt, że produkty bogate w cholinę są tak łatwo dostępne i niedrogie. Źródłami fosfatydylocholiny w diecie badanych osób były jaja (39%) i różnego rodzaju mięso (37%).
Źródło: KIPDIP
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|