KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Jaja i drób pomogą w walce z demencją

Opublikowano 28.09.2019 r.
Uniwersytet we Wschodniej Finlandii przeprowadził badania według, których spożycie jaj i mięsa drobiowego może być istotnym czynnikiem wspierającym walkę z demencją.

Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie we Wschodniej Finlandii, spożycie jaj i mięsa drobiowego może być istotnym czynnikiem wspierającym walkę z demencją. Badania pokazują dowody w tej sprawie. Sugerują, że jaja odgrywają istotną rolę w ochronie mózgu w procesie starzenia. Wykazano, że spożycie fosfatydylocholiny, która była dostarczana w diecie przez jedzenie jaj i mięsa drobiowego, wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji. Ma to związek z zawartością choliny w produktach drobiarskich.

W walce z demencją to właśnie cholina jest uznawana za niezbędny składnik odżywczy, a produkty drobiarskie należą do jednych z najcenniejszych jej źródeł. Cholina jest niezbędna do tworzenia acetylocholiny – neuroprzekaźnika. Prowadzone badania już powiązały jej spożywanie z wpływem na zwiększoną funkcją poznawczą i zapobieganie chorobie Alzheimera która uważana jest za najczęstszą przyczynę demencji.

Dobrą wiadomością dla konsumentów jest fakt, że produkty bogate w cholinę są tak łatwo dostępne i niedrogie. Źródłami fosfatydylocholiny w diecie badanych osób były jaja (39%) i różnego rodzaju mięso (37%).

Źródło: KIPDIP

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO