KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Jaki gatunek ślimaka wybrać do hodowli. Trendy 2020

Opublikowano 29.09.2019 r.
Reprodukcja 2020 -  Ślimak hodowlany ratuje od wyginięcia populację winniczka pozyskiwanego do tej pory w Polsce z natury. Dodatkowym plusem hodowli ślimaka jest to, że mając niewielki areał ziemi, można już hodować. Hodowla ślimaka ma tę przewagę nad innymi znanymi w Polsce hodowlami (świnie, drób itp.), że zajmuje niewielką powierzchnię, nie wymaga dużych nakładów finansowych, a utrzymana w odpowiednich warunkach sanitarnych nie jest uciążliwa zapachowo oraz nie wiąże się z dużym wysiłkiem fizycznym. 

Przy aktualnych trendach na rok 2020, proponowany jest do założenia hodowli ślimaka gatunek Helix aspersa Maxima ze względu na łatwiejszy proces rozmnażania i możliwość sprzedaży w klasie II np: na mięso, gdyby z jakieś przyczyny nie wyrosły.

Czy to dobry biznes na wsi?

Wybór jest prosty i uwarunkowany, brakiem naszego polskiego winniczka w naturze, a co za tym idzie i jego ochrony. Ślimak Maxima ( Cornu aspersum) jest zbliżony wielkością do Helix Pomatia (winniczek) i jest poszukiwany w wielu restauracjach świata.

W odróżnieniu od gatunku ślimaka Muller, który jak jest za mały o połowę swojej wagi, trzeba go dotuczać na drugi rok, a to podnosi koszty przechowywania i tuczenia. Ślimak gatunku Maxima, wystarczy jak wyrośnie połowę swojej wagi czyli ok. 10-12 gram i już nadaje się na przetwórstwo.

Ilość reproduktorów na poziomie 10 ton:  aby uzyskać ok. 600 tys sztuk wylęgu, podczas procesu rozmnażania i inkubacji jaj w określonych warunkach, potrzeba 10 000 sztuk ślimaka przygotowanego do rozmnażania. Co daje ponad 10 ton ślimaka po okresie tuczu w określonych warunkach, licząc średnią wagę sztuki w klasie I (pierwszej) 18 gram.

Ogólne parametry ślimaka do rozmnażania:

  •     najlepiej ślimaki zebrane z pól regionów północno wschodniej polski, czyli odporne na spadki temperatur  *nie skupione z całej polski i
  • sprzedawane jako własne
  •     zebrane z pola przed okresem znoszenia jaj na polu
  •     przetrzymane w chłodni nie dłużej jak 6 miesięcy, co jest gwarancją kondycji ślimaka, po okresie kondycjonowania w warunkach sztucznych
  •     przygotowane do rozmnażania, po pełnej hibernacji w ściśle kontrolowanych warunkach ok. 6 (stopni) C na plusie, wilgotność względna ok. 70%, powolna wymiana powietrza
  •     ręcznie selekcjonowana każda sztuka, pod kątem przydatności do rozmnażania

Podstawowe dokumenty, stwierdzające pochodzenie ślimaków:

  •     HDI Handlowy dokument identyfikacyjny z numerem weterynaryjnym farmy z której pochodzą ślimaki
  •     pochodzenie ślimaków eko z Europejskim Numerem Zgodności.

Zagrody polowe:

Do wychowania partii ślimaka towarowego o biomasie 10 ton potrzebne są zagrody polowe o łącznej powierzchni około 20–30 a, do których obsadzenia potrzeba 600 tys. sztuk, gatunku Maxima -  wiosennego wylęgu podchowanego, uwzględniając straty przy podchowie 10 tys. sztuk reproduktorów potrzebnych do otrzymania tego wylęgu.

Źródło: Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt, Polska Akademia Nauk

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO