KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Jaki gatunek ślimaka wybrać do hodowli. Trendy 2020

Opublikowano 29.09.2019 r.
Reprodukcja 2020 -  Ślimak hodowlany ratuje od wyginięcia populację winniczka pozyskiwanego do tej pory w Polsce z natury. Dodatkowym plusem hodowli ślimaka jest to, że mając niewielki areał ziemi, można już hodować. Hodowla ślimaka ma tę przewagę nad innymi znanymi w Polsce hodowlami (świnie, drób itp.), że zajmuje niewielką powierzchnię, nie wymaga dużych nakładów finansowych, a utrzymana w odpowiednich warunkach sanitarnych nie jest uciążliwa zapachowo oraz nie wiąże się z dużym wysiłkiem fizycznym. 

Przy aktualnych trendach na rok 2020, proponowany jest do założenia hodowli ślimaka gatunek Helix aspersa Maxima ze względu na łatwiejszy proces rozmnażania i możliwość sprzedaży w klasie II np: na mięso, gdyby z jakieś przyczyny nie wyrosły.

Czy to dobry biznes na wsi?

Wybór jest prosty i uwarunkowany, brakiem naszego polskiego winniczka w naturze, a co za tym idzie i jego ochrony. Ślimak Maxima ( Cornu aspersum) jest zbliżony wielkością do Helix Pomatia (winniczek) i jest poszukiwany w wielu restauracjach świata.

W odróżnieniu od gatunku ślimaka Muller, który jak jest za mały o połowę swojej wagi, trzeba go dotuczać na drugi rok, a to podnosi koszty przechowywania i tuczenia. Ślimak gatunku Maxima, wystarczy jak wyrośnie połowę swojej wagi czyli ok. 10-12 gram i już nadaje się na przetwórstwo.

Ilość reproduktorów na poziomie 10 ton:  aby uzyskać ok. 600 tys sztuk wylęgu, podczas procesu rozmnażania i inkubacji jaj w określonych warunkach, potrzeba 10 000 sztuk ślimaka przygotowanego do rozmnażania. Co daje ponad 10 ton ślimaka po okresie tuczu w określonych warunkach, licząc średnią wagę sztuki w klasie I (pierwszej) 18 gram.

Ogólne parametry ślimaka do rozmnażania:

  •     najlepiej ślimaki zebrane z pól regionów północno wschodniej polski, czyli odporne na spadki temperatur  *nie skupione z całej polski i
  • sprzedawane jako własne
  •     zebrane z pola przed okresem znoszenia jaj na polu
  •     przetrzymane w chłodni nie dłużej jak 6 miesięcy, co jest gwarancją kondycji ślimaka, po okresie kondycjonowania w warunkach sztucznych
  •     przygotowane do rozmnażania, po pełnej hibernacji w ściśle kontrolowanych warunkach ok. 6 (stopni) C na plusie, wilgotność względna ok. 70%, powolna wymiana powietrza
  •     ręcznie selekcjonowana każda sztuka, pod kątem przydatności do rozmnażania

Podstawowe dokumenty, stwierdzające pochodzenie ślimaków:

  •     HDI Handlowy dokument identyfikacyjny z numerem weterynaryjnym farmy z której pochodzą ślimaki
  •     pochodzenie ślimaków eko z Europejskim Numerem Zgodności.

Zagrody polowe:

Do wychowania partii ślimaka towarowego o biomasie 10 ton potrzebne są zagrody polowe o łącznej powierzchni około 20–30 a, do których obsadzenia potrzeba 600 tys. sztuk, gatunku Maxima -  wiosennego wylęgu podchowanego, uwzględniając straty przy podchowie 10 tys. sztuk reproduktorów potrzebnych do otrzymania tego wylęgu.

Źródło: Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt, Polska Akademia Nauk

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj