Rolnicy z Danii zwycięzcami konkursu Rolnik Roku Regionu Morza Bałtyckiego WWF 2019
Maria i Kristian Lundgaard-Karlshøj zostali zwycięzcami konkursu WWF na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego. Międzynarodowe jury doceniło różnorodność środków stosowanych w dużym gospodarstwie rolnym, w celu ograniczenia odpływu składników odżywczych do morza, a także zaangażowanie rolników w opracowywanie nowych strategii na rzecz zrównoważonego rolnictwa.
Wspaniale jest być docenianym za stosowanie praktyk, w które oboje wierzymy. Zwycięstwo z pewnością pomoże nam zrobić jeszcze więcej i osiągnąć cele, które sobie wyznaczyliśmy - mówi Kristian Lundgaard-Karlshøj.
Dlaczego właśnie oni?
Kristian i Maria prowadzą swoje gospodarstwo w sposób zrównoważony i innowacyjny, przez co znacznie ograniczają spływ substancji odżywczych (azotu i fosforu) do wód. W swojej codziennej pracy biorą pod uwagę wpływ rolnictwa na wszystkie obszary środowiska, w tym w klimat, zużycie energii, zarządzanie składnikami odżywczymi, samowystarczalność i dobrostan zwierząt. Zwycięzcy pokazują, że rolnictwo na dużą skalę może być zrównoważone i pro środowiskowe. Ekologiczna produkcja roślinna, biogazownia do przetwarzania wszystkich pozostałości rolnych, zalesianie, wykorzystanie zielonej energii i współpraca z konsumentami, przyczyniają się do wypełnienia luki między działalnością rolniczą a ochroną przyrody. Jury doceniło dynamikę i ciągłość rozwoju gospodarstwa, w tym przyszłe plany przejścia na ekologiczny chów świń i ekologiczny chów kurcząt z wolnego wybiegu, udział w projektach badawczych i zakładanie mokradeł. W przyszłym roku rolnicy zaplanowali powstanie mokradła o powierzchni jednego hektara, które ma zmniejszyć spływ azotu do lokalnego fiordu aż o 744 kilogramów rocznie. Rolnicy biorą również udział w pionierskim projekcie badawczym z Duńskim Instytutem Technologicznym, dotyczącym produkcji robaków jako źródła białka do spożycia przez ludzi i zwierzęta.
Kristian i Maria chcą, aby ich gospodarstwo było zrównoważone i przyszłościowe. W swojej codziennej pracy, biorą pod uwagę zmiany klimatyczne, racjonalne gospodarowanie substancjami odżywczymi, samowystarczalność i dobrostan zwierząt - czytamy w oświadczeniu Międzynarodowego Jury.
Tegoroczni zwycięzcy są wzorem dla innych gospodarstw, można się od nich wiele nauczyć , dowiedzieć jak prowadzić i rozwijać zrównoważone rolnictwo w regionie - mówi Weronika Kosiń, Specjalistka ds. Ochrony Ekosystemów Morskich WWF.
Nagroda dla rolników, którzy dbają o Bałtyk
Nagroda w konkursie WWF na Rolnika Roku regionu Morza Bałtyckiego została pierwszy raz przyznana w 2009 r., aby wyróżnić najlepsze praktyki i uhonorować rolników, którzy w swojej codziennej pracy starają się ograniczać spływ składników odżywczych do morza. Do konkursu mogą zgłosić się rolnicy zarówno ekologiczny, jak i konwencjonalni, których gospodarstwo znajduje się w zlewisku Morza Bałtyckiego. Zwycięzcy krajowi otrzymują nagrodę w wysokości 1000 euro. Następnie, spośród krajowych laureatów, jury wybiera zwycięzcę międzynarodowego, który otrzymuje nagrodę główną w wysokości 10000 euro.
Do tej pory nagrodzono wysiłki i wykorzystanie innowacyjnych metod prowadzenia gospodarstwa przez około 70 rolników z całego regionu Morza Bałtyckiego. Kraje biorące udział w konkursie to Dania, Estonia, Finlandia, Niemcy, Łotwa, Litwa, Polska, Rosja i Szwecja, a także Białoruś i Ukraina.
Tegoroczna ceremonia wręczenia nagrody odbyła się 25 września 2019 r. podczas międzynarodowej konferencji rolniczej GRASS 2019 w Warszawie. Konferencja zgromadziła kluczowych przedstawicieli z dziedziny rolnictwa i środowiska, oraz przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa czy ośrodków doradztwa rolniczego. Podczas konferencji prezentowane były praktyki rolnicze mające na celu poprawę stanu Morza Bałtyckiego, a także zatrzymanie wody w glebie. Poruszone zostały również tematy związane z utrzymaniem jakości gleby, rolnictwem ekologicznym i reformą Wspólnej Polityki Rolnej. Konferencja była również wyjątkową okazją dla rolników do wymiany pomysłów, konkretnych rozwiązań i sposobów ograniczenia spływu składników odżywczych z gospodarstwa.
Źródło: WWF
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|