KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Oficjalny początek kampanii cukrowniczej

Opublikowano 30.09.2019 r.
Symbolicznie rozpoczynamy sezon cukrowy. Cukrownie już pracują, ale to trudny rok. Susza po raz kolejny daje się nam we znaki – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski podczas inauguracji kampanii cukrowniczej w cukrowni Kruszwica, która odbyła się 28 września. 

Podczas konferencji o kampanii opowiedział też Prezes Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej Krzysztof Kowa. 

W tym roku skupimy ponad 6 milionów ton buraków i wyprodukujemy ok. 900 tysięcy ton cukru. Ta kampania będzie bardzo podobna do ubiegłorocznej. Plany były takie, żeby dojść do 1 miliona ton cukru, ale niestety na niektórych obszarach, gdzie uprawiane są w Polsce buraki, mieliśmy znów problemy z suszą. Dotyczy to między innymi cukrowni w Kruszwicy, gdzie kampania została opóźniona, aby buraki mogły jeszcze podrosnąć. 

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę na zmieniające się warunki prowadzenia produkcji rolnej, której zagraża właśnie brak wody.

Od kilku dni prowadzony jest nabór wniosków na zaopatrzenie gospodarstw w wodę. Na razie jest to 100 mln euro, ale w przyszłym roku będzie 14 mld na budowę dużych zbiorników retencyjnych – powiedział minister.

Zwrócił przy tym uwagę, że program dużej retencji będzie wymagał współpracy z samorządami. Pozwoli on jednak w dłuższej perspektywie czasu naprawić błędy popełnione w minionych latach, kiedy to osuszano wszędzie wszystko, a nie dbano o właściwe stosunki wodne.

Niezbędna jest też bezpośrednia odpowiedzialność rolników za utrzymywanie właściwych stosunków wodnych na terenie gospodarstwa – dodał szef resortu rolnictwa.

Minister apelował o podchodzenie do produkcji rolnej z myślą o następnych pokoleniach, aby zostawić im ziemię w stanie co najmniej nie pogorszonym.

Przypomniał również, że dzięki zaangażowaniu wielu ludzi udało się uratować przemysł cukrowniczy w Polsce tworząc Krajową Spółkę Cukrową.

Minister poinformował również o planowanej w listopadzie dużej konferencji poświęconej działaniom, jakie należy podjąć, aby uratować produkcję buraka cukrowego w Europie.

 Ponad 80% produkcji cukru na świecie pochodzi z plantacji trzciny cukrowej, która jest o wiele tańsza niż z buraka cukrowego – podkreślił minister zwracając uwagę, że tylko ścisła współpraca plantatorów i pracowników cukrowni może przynieść dobre efekty.

W tym kontekście minister podkreślił powiązania w całym rolnictwie. Poinformował również, że europejskie rolnictwo zmierza w kierunku rolnictwa zrównoważonego. Podkreślił w tym miejscu rolę zmianowania, w którym duże znaczenie ma także uprawa buraków. Ta roślina odgrywa ogromną rolę w pochłanianiu dwutlenku węgla i wydalania tlenu w procesie fotosyntezy, co ma znaczenie w przeciwdziałaniu zmianom klimatycznym.

Minister zapowiedział, że polski rząd będzie bardzo mocno zabiegał o pozostawienie wsparcia uprawy buraków Unii Europejskiej.

Poinformował także o budowaniu Narodowej Grupy Spożywczej.

Nie będziemy tworzyli nowej wydzielonej struktury. To będzie na bazie Krajowej Spółki Cukrowej, która już w tej chwili grupuje szereg zakładów – powiedział minister Ardanowski.

Szef resortu powiedział również, że teraz jest czas na szczegółowe analizy rozszerzenia działalności.

 W tej chwili koncentrujemy się na dwóch obszarach – owoców i warzyw oraz zbóż – poinformował minister Ardanowski zwracając uwagę, że rolnicy i pracownicy będą sukcesywnie stawali się współwłaścicielami holdingu.

 

*Przypominamy, że Cukrownia w Kruszwicy, wchodząca w skład Krajowej Spółki Cukrowej S.A., pierwszą kampanię cukrowniczą odbyła w roku 1881. Obecnie cukrownia jest w stanie wyprodukować 2 000 ton cukru na dobę. Cukrownia przerabia 13 000 ton buraków na dobę. Zakład zatrudnia blisko 200 osób i 100 pracowników zatrudnianych na okres kampanii cukrowniczej.

W 2018 roku została oddana do użytku nowa stacja załadunku cukru luzem w kontenery kolejowe o wydajności 2 000 ton na dobę. Aby zwiększyć moce pakowania cukru, w tym roku została oddana do użytku również nowa wagopakowaczka do opakowań 1 kg o wydajności 110 ton cukru na dobę, co poprawi wydajność pakowania cukru do 370–390 ton na dobę. Przed rozpoczęciem kampanii 2018/2019 oddano do użytku dwa zbiorniki o łącznej pojemności 60 000 m3, w których magazynowany jest sok gęsty wyprodukowany w okresie kampanii buraczanej. W 2019 roku zmodernizowano także linię oceny surowca. W kampanii buraczanej 2018/2019 w „Cukrowni Kruszwica” produkcja cukru wyniosła ponad 194 000 ton, w tym około 38 500 ton cukru w postaci soku gęstego, a produkcja melasu wyniosła ponad 54 000 ton. Sok gęsty przerobiony został na cukier wiosną podczas pierwszej w tej cukrowni kampanii sokowej.

Oddział „Cukrownia Kruszwica” posiada plantacje buraka cukrowego na areale ponad 21 000 hektarów, a uprawę prowadzi blisko 3 800 plantatorów.

 

Źródło: MRiRW, KSC

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO