KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
2019-10-01

Rolnictwo siłą napędową gospodarki. Trwają targi POLAGRA FOOD

Trwają targi POLAGRA FOOD w Poznaniu. To dla branży spożywczej zwiastun trendów konsumenckich, kompleksowy przegląd ofert, ale też promocja polskiej gospodarki. Tegoroczną edycję otworzył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

Rozpoczęły się targi POLAGRA FOOD w Poznaniu. Od wielu lat wspierają one polskich producentów w pozycjonowaniu naszej żywności poza granicami kraju. Tegoroczną edycję otworzył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

Targi poprzedziła konferencja prasowa w trakcie której, szef resortu rolnictwa przekonywał, że w coraz większym stopniu występuje u konsumentów zjawisko patriotyzmu gospodarczego.

– Polacy zaczynają rozumieć, że kupowanie polskiej żywności, żywności wysokiej jakości jest wspieraniem rodzimej gospodarki. Polskie rolnictwo jest siłą napędową polskiej gospodarki – podkreślił szef resortu rolnictwa.

POLAGRA FOOD to targi  skoncentrowane wokół smaku, sprzyjające budowaniu relacji handlowych na linii producenci żywności i kupcy z sieci handlowych, hurtownicy oraz detaliści z branży spożywczej. Targi odwiedzają nie tylko dystrybutorzy żywności z Polski, ale także z zagranicy.

– To wielkie święto polskiej żywności ponieważ tu, w Poznaniu spotykają się czołowi jej producenci – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski otwierając targi.

Minister poinformował, że w roku ubiegłym wartość polskiego eksportu rolnego wyniosła blisko 30 mld euro, a według danych cząstkowych w tym roku może być jeszcze większa.

– Po ograniczeniu produkcji w czasie transformacji i akcesji do UE wracamy do należnej nam pozycji jednego z czołowych producentów żywności w Europie – stwierdził szef resortu rolnictwa. – Nasza żywność jest synonimem najwyższej jakości, a na bardzo konkurencyjnych rynkach trwa ostra walka o pozycję. Dlatego mamy też do czynienia ze szkalowaniem naszej żywności, z hejtem – dodał minister Ardanowski.

Szef resortu rolnictwa podkreślił bardzo dobrą, ścisłą współpracę ze wszystkimi służbami i instytucjami odpowiedzialnymi za jakość i bezpieczeństwo żywności.

– Przy obrocie sięgającym milionów ton mogą się zdarzyć jakieś incydenty. To bywa wszędzie. Te przypadki należy bezwzględnie eliminować, ale nie wolno w żaden sposób uogólniać tego na całą branżę, bo to prowadzi do nieuzasadnionej utraty wizerunku polskiej żywności – podkreślił minister. – Nasze rolnictwo rozwija się wielotorowo. Wprowadziliśmy szereg rozwiązań dotyczących możliwości sprzedaży produktów z własnego gospodarstwa, podejmowania i rozwijania działalności poza rolnictwem, a jeszcze w tym roku wprowadzimy przepisy pozwalające na uruchomienie małych ubojni – poinformował minister.

Prezes Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich Przemysław Trawa poinformował, że w tegorocznej edycji targów bierze udział około 1100 firm związanych głównie z produkcją żywności.

– Targi odwiedzają licznie również przedstawiciele gastronomii i szefowie kuchni. Dziesięciu najlepszych szefów kuchni będzie rywalizowało o Kulinarny Puchar Polski – powiedział prezes Trawa.

Uczestniczący w konferencji sekretarz stanu Szymon Giżyński zwrócił uwagę na coraz lepsze postrzeganie rolników przez Polaków. Według badań ponad 80% naszych rodaków uważa, że mieszkańcy wsi najlepiej dbają o zachowanie tradycji, o kulturę, a 60% jest zdania, że polscy rolnicy, gospodarze są bardzo dobrymi przedsiębiorcami.

W tym roku na targach POLAGRA FOOD swoje produkty prezentuje szerokie grono firm z sektora mięsnego i mleczarskiego. Są także przetwórcy owoców i warzyw, producenci słodyczy, herbat smakowych, ziół, przypraw, a także napojów i alkoholi. W Poznaniu jest też wielu wystawców zagranicznych m.in. z Chorwacji, Francji, Indonezji, Chin, Indii, Litwy, Niemiec, Korei, Rosji, Senegalu, Węgier i Włoch. Na targach są także stoiska Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz instytucji podległych. 

Nowością tegorocznej edycji jest „Wyspa Innowacji”, gdzie utworzone zostało wspólne stoisko wszystkich instytutów badawczych nadzorowanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Centrum Doradztwa Rolniczego i Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Można tu m.in. zapoznać się ze starymi odmianami roślin uprawnych, dowiedzieć się na czym polega proces tradycyjnego wędzenia, zapoznać się z etapami produkcji cukru, a pod mikroskopem poobserwować rozwój drożdży.

Targi potrwają do czwartku, 3 października. 

Źródło: MRiRW

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione