KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?
8 listopada 2017

Niechciana lokatorka - osteoporoza

Pojawia się nagle, bez ostrzeżenia, bez bólu. Rozwija się w ukryciu, a przygotowuje do ataku już od wczesnej młodości, okradając szkielet kostny z zasobów wapnia. Bardzo często lekceważymy jej pierwsze objawy. Tak naprawdę nie możemy się jej pozbyć, a jedynie spowolnić rozwój. Tą uciążliwą i niechcianą lokatorką jest osteoporoza.

Choroba ta, choć początkowo bezbolesna, zwiększa ryzyko złamań, szczególnie szyjki kości udowej. Ból pojawia się dopiero po obsuwaniu się kręgosłupa (zmniejszanie się wzrostu) oraz po złamaniach. Gęstość kości osiąga maksymalne stężenie pod koniec wzrostu (około 20-tego roku życia), następnie odnawia się przez całe życie.

Budowa naszego kośćca uwarunkowana jest genetycznie, natomiast o strukturze tkanki kostnej, jej twardości, sprężystości, gęstości, decydują czynniki zewnętrzne (odżywianie, styl życia). Nasze serce czerpie energię z jonów wapnia krążących we krwi. Jeśli nie dostarczymy ich z pożywieniem, to czerwone krwinki zabiorą je z kości. Poniosą do serca, a część po drodze pogubią, na zastawkach żylnych i tętnicach. Ratując serce, staną się przyczyną odwapnienia kości oraz miażdżycy typu wapniowego. Aby uniknąć gotowych preparatów sztucznych (chemicznych), musimy zapewnić organizmowi brakujących składników zawartych w pożywieniu.

Do wieku 25-30 lat, budowanie nowych komórek kości jest szybsze, niż usuwanie starych. Potem następuje okres stabilizacji, a następnie tworzenie się nowych komórek kości jest mniejsze niż ich ubytek i każdego roku kapitał kostny pomniejsza się o ok. 0,5-1%. Po sześdziesiątce mamy o ok. 30% słabszy kościec, niż w okolicach trzydziestki.

Osteoporoza to nie tylko utrata wapnia. Kości składają się z co najmniej 12 minerałów oraz wielu innych,  występujących w ilościach śladowych. Wapń jest wprowadzany sztucznie do wielu produktów, tj: soki, napoje, płatki owsiane, mąka, mleko.
Jako jedną z przyczyn powstawania osteoporozy, jest zachwianie równowagi w dostarczaniu organizmowi witaminy D i wapnia, niezbędnego do tworzenia się kości. Dieta zawierająca zbyt dużo wapnia, burzy równowagę  między wapniem i magnezem. Stosunek między ilością wapnia, a ilością magnezu musi wynosić około 2:1. Prawidłowe leczenie osteoporozy, to nie tylko uzupełnianie minerałów, ale musimy też zadbać o kolagen (czyli włókna kolagenowe, które tworzą rusztowanie całego kośćca). To właśnie kolagen w kościach sprawia, że są one wytrzymałe na złamania, nie ulegają pęknięciom podczas uderzeń. Do prawidłowej syntezy kolagenu, organizm potrzebuje krzemu i witaminy C.

Naturalne  sposoby zapobiegania rozwojowi osteoporozy

By ustrzec się i zatrzymać rozwój osteoporozy, należy przede wszystkim prawidłowo się odżywiać, jeść pokarmy zróżnicowane i zdrowe. W diecie powinny znaleźć się: pełne zboża, świeże i suszone owoce (figi, śliwki), nabiał (jogurt, twarde sery), warzywa (brokuły, sałaty, kapusty, bez szpinaku), strączkowe (szczególnie fasola czerwona), jajka, orzechy, ryby (sardynki, tuńczyk, łosoś), chude mięso, oliwa z oliwek (1 łyżka dziennie), olej rzepakowy lub lniany (2 łyżki dziennie). Należy zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę żelatyny pochodzenia zwierzęcego, zawiera bowiem liczne aminokwasy, które są niezbędne do powstania kolagenu – białka występującego w tkance łącznej kości oraz chrząstkach stawowych. Kości 
w 1/3 składają się z substancji organicznej, zapewniającej im odpowiednią  elastyczność. W żywieniu nie powinno zabraknąć galaretek, na bazie łapek drobiowych czy nóżek wieprzowych. Z ziół wprowadzamy skrzyp, rdest ptasi, poziewnik, miodunkę i pokrzywę. Zioła te zawierają dużo krzemu.

W bardzo prosty sposób możemy wzbogacić naszą wodę z kranu w krzem. Rozcieramy 5-10 dag wysuszonego skrzypu, zalewamy 10 l wody, gotujemy 10 minut i odstawiamy na parę godzin. Skrzyp osiądzie na dnie, a uzyskaną twardą wodę używamy do picia, zaparzania herbaty, mycia zębów, itp.

Bardzo skutecznym i  polecanym sposóbem w przeciwdziałaniu osteoporozy, jest dostarczenie organizmowi wapnia ze sproszkowanych skorupek jaj. Uzyskany proszek z zmielonych jaj jest w 90% przyswajalny przez organizm (podobnie jak oliwa z oliwek). Oprócz węglanu wapnia, skorupki jaj są bogate w mikroelementy (jest ich aż 27). Niemieccy i węgierscy uczeni przez 15 lat zajmowali się tym zagadnieniem i zauważyli, że podawanie skorupek jaj dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, chronicznych katarach, krwawieniach z dziąseł, itp. Metoda leczenia jest prosta i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Przepis na proszek ze zmielonych jaj:

Skorupki jaj zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i zmielić w młynku do kawy. Używać od 0,5-1 g dziennie. Można spożywać je z sokiem z ½ cytryny lub dodawać do kasz i twarogów. Stosować prze 30 dni, dwa razy w roku.

Inny, również skuteczny, przepis – to  mikstura z jajek, wg Stefanii Korżawskiej: 

Składniki: 10 jajek o jasnych skorupkach, 1 litr miodu, sok z 3 kg cytryn, 1 butelka koniaku. 
Wykonanie: Jajka wymyć, sparzyć wrzątkiem, włożyć do szklanego słoja i zalać sokiem cytrynowym. Słoik przykryć i wstawić do lodówki. Po tygodniu całość przetrzeć przez sito (pozostałe na sicie błonki wyrzucić). Do otrzymanej masy wlewamy koniak z rozpuszczonym miodem. Wszystko mieszamy i wlewamy do butelek. Pić 2-3 razy dziennie 1 łyżeczkę między posiłkami. Działa doskonale przy chorobach kręgosłupa, stawów, osteoporozie, słabych zębach i wszelkich złamaniach. Zalecana nawet przy chemioterapii i radioterapii.

Inne porady

  • Woda, którą pijemy powinn być bogata w wapń i magnez.
  • Starajmy się otrzymywać witaminę D poprzez wystawianie się na działanie promieni słonecznych, przynajmniej 10-20 minut dziennie. Kremy przeciwsłoneczne blokują promienie odpowiedzialne za pobudzenie witaminy D. 
  • By dostarczyć organizmowi jak najwięcej wapna, należy jeść surowe produkty (podczas gotowania wapń rozpuszcza się w wodzie).
  • Sok pomarańczowy jest wspaniałą alternatywą dla mleka.
  • Należy unikać używek, które „pożerają” wapń (alkohol, kawa, napoje gazowane i tytoń). 
  • Produkty tj.: mięso, ser, cukier, tłuszcze zwierzęce, podczas trawienia dostarczają również duże ilości szkodliwych kwasów (mleczny, szczawiowy, moczowy i inne), które zatruwają organizm. Sole wapnia neutralizują te kwasy. Im więcej w naszym pożywieniu ww. produktów, tym mniej wapnia w kościach.
  • Dawka ruchu – konieczna, bowiem zwiększa ukrwienie kości, pobudza w okostnej komórki kościotwórcze (pływanie, jazda na rowerze, spacery).

Jeżeli podejrzewasz u siebie zagrożenie osteoporozą – to wcześniej skontaktuj się ze swoim lekarzem. 

 

kontakt1.jpg
Wanda Lehnhardt
Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie 

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie realizuje na obszarach wiejskich województwa śląskiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.

REKLAMA

Redakcja

Bartosz Woźniak

redaktor naczelny

tel : 664 029 592

tel: 54 235 52 61

naczelny@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione
Partnerzy
  • Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
  • ODR Bratoszewice
  • KOWR
  • MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
  • WDR