KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
2 października 2019

„Poznaj nasze KGW” Koło Gospodyń Wiejskich Makowianki

Koło Gospodyń Wiejskich Makowianki to grupa aktywnych i zaangażowanych w życie swojej wsi osób, dla których słowo „pomaganie” ma wyjątkowe znaczenie. Są wzorem do naśladowania, ponieważ ich działalność charytatywna zasługuje na szczególne uznanie. Poznajcie KGW Makowianki!

Koło Gospodyń Wiejskich Makowianki zostało zarejestrowane w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w grudniu 2018 r., ale już rok wcześniej zaczęliśmy działać jako Stowarzyszenie Makowianki. W tym momencie działamy jako dwa podmioty. Na dzień dzisiejszy w KGW jest 17 osób – w gronie pań mamy także dwóch panów. Stowarzyszenie powstało w trudnych dla nas okolicznościach, mianowicie po potężnym gradobiciu, które przeszło przez naszą wioskę. Zniszczyło nam dosłownie wszystko - uprawy, budynki gospodarcze, domy. Byliśmy zdruzgotani. Pewnego dnia podczas spotkania kobiet z naszej miejscowości, postanowiłyśmy coś zrobić, zmienić. Uznaliśmy, że trzeba działać i tak została podjęta decyzja o powstaniu Stowarzyszenia, a później także Koła Gospodyń Wiejskich – opowiada przewodnicząca KGW Makowianki Pani Edyta Włodarczyk-Gawron.

Koło Gospodyń Wiejskich Makowianki działa bardzo prężnie. Organizuje przeróżne imprezy np. z okazji Dnia Kobiet, Dnia Babci i Dziadka, Dnia Dziecka czy grill party. Ich celem jest integrowanie oraz aktywizowanie mieszkańców wsi, a także kultywowanie najpiękniejszych tradycji.

Jedną z naszych pierwszych inicjatyw było przygotowywanie ozdób dożynkowych na potrzeby Żniwogrania. I wyszło fantastycznie. Ozdoby zrobiły furorę! Wśród nich królowały m.in. postaci z bajek. Nasza wieś znajduje się przy głównej tasie i te nietuzinkowe dekoracje wywarły ogromne wrażenie na  mieszkańcach Śląska, którzy tędy przejeżdżali. Zainteresowała się nami nawet telewizja – wspomina Pani Edyta.

 

W sierpniu zorganizowaliśmy także wspaniałe warsztaty tworzenia dużych kwiatów ozdobnych, które  cieszyły się niemałym zainteresowaniem. Wówczas powstały m.in. przepiękne maki – które są naszym symbolem – mówią gospodynie z Makowa.

„Pomaganie jest proste” - mówią zgodnie Makowianki. A wiedzą, o czym mówią, bo działalność charytatywna nie jest im obca. 

Bardzo się cieszymy, kiedy możemy pomagać innym. Jedną z naszych najważniejszych akcji była organizacja festynu charytatywnego „Gwiazdka dla Amelki”. Zbieraliśmy wtedy pieniądze na rehabilitację niepełnosprawnej dziewczynki – uzyskana kwota prawie 40 tys. zł  to był ogromny sukces. Cieszymy się, że zaangażowanie tak wielu osób przyniosło radość i uśmiech na twarzy dziewczynki i jej rodziców – opowiada z dumą Pani Edyta. Pomagałyśmy także, kiedy spalił się dom mieszkańców naszej wsi. Była zbiórka pieniędzy, szukanie sponsorów, ale wszystko dobrze się skończyło i własnymi siłami udało się odbudować dom – dodaje przewodnicząca KGW.


Podejmowanie różnorodnych działań na rzecz naszej wsi i jej mieszkańców to nasz główny cel, dlatego nie zwalniamy tempa i już planujemy kolejne wydarzenia – podsumowują członkinie koła.


I oczywiście kulinarna niespodzianka na koniec :-) Makowianki podzieliły się z nami swoim popisowym przepisem na BIGOS – wypróbujcie koniecznie!

BIGOS MAKOWIANEK


Składniki:

  • 3 kg kapusty kiszonej (jeden raz wypłukać)
  • 1 główka kapusty białej (około 2 kg poszatkować i obgotować) 
  • 70 dag mięsa wieprzowego
  • 30 dag boczku wędzonego 
  • 70 dag kiełbasy różnej
  • 3 paczki suszonych grzybów (małe)
  • 2-3 cebule 
  • 7 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina 
  • garść  suszonych śliwek
  • powidła śliwkowe
  • żurawina 
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz kolorowy, kminek, 5 goździków, owoc jałowca, papryka słodka i wędzona
  • i na koniec… garść miłości :-)

Przygotowanie:

1 dzień 
Kapustę kiszoną kroimy i gotujemy. Dodajemy cebulę, czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kminek. Gotujemy przez 1-2 godzin na małym ogniu (czas gotowania zależy od  twardości kapusty).

2 dzień
Do kiszonej kapusty dodajemy białą, obgotowaną kapustę, grzyby. Gotujemy. W międzyczasie kroimy mięso, boczek, kiełbasę w kostkę i smażymy na smalczyku. Dodajemy do kapusty. Razem dusimy na małym ogniu przez 2 godziny. 

3 dzień 
Kapustę znowu dusimy przez około 2 godziny, ciągle mieszając. Dodajemy wino, goździki, owoc jałowca, paprykę słodką i wędzoną, śliwki, żurawinę. Do smaku można dodać miód lub powidła. 
Smacznego!

Więcej zdjęć z działalności koła w galerii poniżej. Konieczne zajrzyjcie także na Facebooka Makowianek!

Fot. archium KGW Makowianki

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione