KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
28 września 2020

Orzechy włoskie w kuchni - garść przepisów

Orzechy włoskie niezaprzeczalnie są jednym z najsmaczniejszych darów jesieni. Zastanawiasz się, jakie dania można przyrządzić z orzechami włoskimi? Przygotowaliśmy kilka przepisów i podpowiadamy, w jaki sposób wykorzystać je w kuchni.

Słodkie bułeczki z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 200 g zimnego masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 200 g śmietany 30%
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki czekolady
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:  dwie pomarańcze dokładnie umyć, a następnie zalać wrzątkiem na kilka minut. Kiedy przestygną zetrzeć ich skórkę na tarce. Do dużej miski dodać zimne masło, mąkę, 6 łyżek cukru, sól, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy. Ciasto siekać nożem na mniejsze kawałki, a następnie dodać śmietanę, mleko i jajka. Wyrobić ciasto ręcznie. Suszoną żurawinę sparzyć we wrzątku, orzechy posiekać, a czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno poszatkować. Bakalie dodać do ciasta i wymieszać. Z ciasta wykrawać okrągłe placuszki grubości trzech centymetrów. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Na wierzchu posmarować odrobiną mleka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut, aż do zarumienienia. Kiedy słodkie bułeczki przestygną, z dwóch szklanek cukru pudru i soku z pomarańczy przygotować lukier.


Orzechowa zapiekanka makaronowa

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 200 g żółtego sera
  • 3 duże cykorie
  • 6 łyżek mielonych orzechów włoskich
  • 5 łyżek drobno siekanych orzechów włoskich
  • 0,5 kostki rosołowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sok z cytryny
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania: jedną szklankę wrzątku wlać do małego rondla i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Dodać ser mascarpone oraz tarty żółty ser. Mieszać od czasu do czasu, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać mielone orzechy włoskie. Sos zagotować i zagęścić mąką, na koniec doprawić gałką muszkatołową. Makaron ugotować i odcedzić. Cykorię umyć, osuszyć i poszatkować. Skropić sokiem z cytryny, a następnie wrzucić na patelnię z roztopionym masłem i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć warstwę makaronu, cykorię i na wierzch znów warstwę makaronu. Polać sosem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

 

Sałatka z burakiem i orzechem

Składniki:

  • 1 duży burak czerwony,
  • rukola,
  • 100 gram orzechów włoskich bez łupin,
  • 50 gram sera feta

Sos:

  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • szczypta pieprzu do smaku.

Sposób przygotowania: buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez około 40 minut w temp. 200 st. C. Orzechy wsypujemy na patelnię i prażymy je przez około 3 minuty. Wystudzone buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do nich rukolę, pokrojony w kostkę ser feta, posypujemy orzechami. Wszystkie składniki na sos dokładnie łączymy, mieszamy i polewamy sałatkę. Gotowe! 

 

Indyk nadziewany orzechami

 

Składniki:

  • 2 filety z indyka
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 200 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: filet z indyka pokroić na cieńsze filety, lekko rozbić. Przyprawić solą i pieprzem. Drobno posiekać orzechy włoskie, a ser zetrzeć na tarce. Na filecie z indyka wyłożyć orzechy i ser, mięso zwinąć w roladkę. Panierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na złoty kolor z obu stron.


Tarta z gruszką i orzechami włoskimi

Składniki:

Spód:

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody

Farsz:

  • 200 g sera feta
  • 4 gruszki
  • spora garść orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania: do miski wsypać mąkę, zimne masło i sól, posiekać nożem, a następnie wbić jajko, dodać zimną wodę i zagnieść. Zrobić z ciasta kulę, owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, blachę do tarty natłuścić i wyłożyć ciastem. Nakłuć je widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wyłożyć ceramicznymi kuleczkami. Piec 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie ser feta i umyte gruszki pokroić w kostkę. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać sól i pieprz. Na podpieczony spód tarty wyłożyć gruszkę, ser feta i połówki orzechów włoskich, a następnie zalać je masą ze śmietany i jajek. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Tarta doskonale smakuje na ciepło i na zimno.

 

Nalewka z łuskanych orzechów

Składniki:

  • 1 kilogram łuskanych orzechów włoskich
  • 8 łyżek miodu 
  • 2-3 litry wódki

Sposób przygotowania: orzechy obrać z łupin i wrzucić do słoika. Dodać miód, zalać alkoholem, słoik zakręcić i odstawić na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. Co jakiś czas słoikiem wstrząsnąć. Nalewkę przecedzić, rozlać do butelek i gotowe.

Rozsmakuj się w pysznych orzechach włoskich i wykorzystaj je w swojej kuchni! 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione