Smaki jesieni w nowej kulinarnej odsłonie
Risotto z dynią
Składniki: szklanka ryżu arborio, 500 g dyni, 200 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego), sok z połówki cytryny, 50 g masła, 100 g parmezanu, 1 litr bulionu warzywnego, cebula, szczypior oraz sól i pieprz.
Wykonanie: dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę razem z cebulką. Na rozgrzane masło wrzucić cebulkę, lekko zeszklić, dodać ryż i smażyć go cały czas mieszając, do momentu, aż się zeszkli. Następnie wlać sok z cytryny, mieszać, aby odparował. Po chwili dolać bulion i wymieszać. Po trochu dolewać bulion, dołożyć pokrojoną dynię. Tak postępować do momentu odpowiedniej miękkości ryżu. Z ostatnią porcją bulionu dodać groszek, parmezan i łyżkę masła, wymieszać. Risotto powinno być gęste i kleiste. Każdą przygotowaną porcję posypać posiekanym szczypiorkiem i odrobiną parmezanu. Możemy dodać do przygotowanego risotto szczyptę kurkumy dla nadania wyjątkowego koloru.
Jesienna sałatka Waldorf
Składniki:
- 2 duże jabłka,
- 4 łodygi selera naciowego,
- garść rodzynek i orzechów włoskich,
- garść winogron,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz.
Wykonanie: jabłka obrać, pokroić w plasterki, łodygi selera poprzekrawać wzdłuż i następnie poszatkować w kosteczkę. Orzechy pokruszyć lub posiekać, rodzynki wymoczyć we wrzątku. Winogrona poprzekrawać na połówki. Majonez z jogurtem wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu do smaku. Składniki przełożyć do misy i polać sosem. Sałatkę można wzbogacić pokrojoną w kostkę grillowaną piersią z kurczaka bądź indyka.
Jabłka faszerowane mięsem
Skladniki:
- 6 sztuk dużych jabłek,
- garść rodzynek i orzechów włoskich (mogą być inne),
- 1 cebula,
- 400 g mięsa mielonego,
- zioła, np. tymianek, sól, pieprz, trochę oleju.
Do faszerowania należy wybrać twardą odmianę jabłek, która nie rozpadnie się podczas pieczenia.
Wykonanie: jabłka umyć, odciąć wierzch, (odcięte „czapeczki” przydadzą się do przykrycia), wydrążyć owoce np. łyżką do zupy. Cebulkę posiekać, zeszklić na oleju, dodać rodzynki, wymieszać. Do cebuli z rodzynkami dodać mięso, doprawić wedle smaku, smażyć kilka minut. Pod koniec wymieszać farsz z orzechami. Przygotowanym farszem wypełnić wcześniej wydrążone jabłka, piec ok. 30 min. w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Zupa krem z selera i gruszek z chipsem z pasternaku
Składniki: 3 gruszki, 300 g pasternaku lub pietruszki, 1 litr bulionu warzywnego, ½ selera, 1 cebula, 50 g masła, 100 ml śmietany 18%, szczypta curry, sól, pieprz biały, kilka listków szałwii do dekoracji oraz oliwa z oliwek.
Wykonanie: gruszki, seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. W garnuszku rozgrzać masło i przesmażyć chwilę gruszki z warzywami, lekko soląc. Następnie wlać bulion i gotować przez 10–15 minut. Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito na gładki krem. Dodać śmietanki. Pasternak lub korzeń pietruszki cienko pokroić w plastry, posmarować lekko masłem, rozłożyć na papierze do pieczenia i upiec w piekarniku. Przygotowaną zupę wyporcjować do miseczek, udekorować listkami szałwii, chipsami, świeżo mielonym pieprzem np. kolorowym i kilkoma kroplami oliwy.
Jesienne placki z dynią i owocami
Składniki: 200 g dyni, 100 g mąki, 2 jajka, 100 ml mleka, szczypta soli, 50 g miodu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g masła, 50 g oleju, garść orzechów, śliwki albo jabłka.
Wykonanie: dynię obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać proszek do pieczenia, mąkę, jaja, mleko, sól i miód. Wymieszać na gęste ciasto. Na patelni rozgrzać masło z olejem, usmażyć placuszki z obu stron. Orzechy pokruszyć, owoce pokroić w małe kawałki. Usmażone placki posypać orzechami i owocami. Można także owoce lekko zeszklić na maśle z odrobiną miodu i podać ciepłe do przygotowanych placuszków.
Smacznego!!!
Magdalena Włodarska-Kasiuk
Artykuł opracowany we współpracy z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|