W Wielkopolsce nie chcą mięsa z czerwonych stref ASF

Jak podała Wielkopolska Izba Rolnicza, Rada Powiatowa WIR w Rawiczu zwróciła się z prośbą do Zarządu Izby o podjęcie interwencji w sprawie planów przerobu mięsa wieprzowego ze strefy czerwonej ASF w jednym z największych zakładów mięsnych w południowo-zachodniej Wielkopolsce.
W reakcji na nasze pismo Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii zwrócił się do powiatowego Lekarza Weterynarii w Rawiczu o ustosunkowanie się do tych doniesień oraz przedstawienie ewentualnych działań podejmowanych w tej sprawie - informuje Wielkopolska Izba Rolnicza.
Lekarz Powiatowy potwierdził, że jeden z zakładów dokonujących uboju trzody chlewnej opracował procedurę postępowania z mięsem pozyskanym od zwierząt pochodzących ze strefy objętej ograniczeniami w związku z wystąpieniem ASF i zwrócił się do organu nadzoru o wyrażenie zgody na ubój zwierząt z takiej strefy. Jednak Powiatowy Lekarz Weterynarii w Rawiczu po przeprowadzonej analizie ryzyka, mając na względzie dobro wielkopolskich rolników oraz dobro całej gospodarki narodowej nie wyraził zgody na planowany proceder.
Wszystko więc wskazuje na to, że mięso z obszarów zagrożonych ASF do Wielkopolski nie wjedzie, choć z drugiej strony lekarze weterynarii są przekonani, że mięso takie jest bezpieczne. Jednak strach przed przeniesieniem ASF na zachodnie tereny Polski jest zrozumiały.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|