KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA

WYSZUKIWARKA

Choroby trzody chlewnej- ich przyczyny, zapobieganie, leczenie cz. II

Opublikowano 08.11.2017 r.
Choroby występujące na fermie trzody chlewnej mogą doprowadzić do katastrofalnych skutków ekonomicznych dla producenta. Istotną sprawą zatem jest, aby producenci trzody, właściciele ferm oraz pracownicy wiedzieli, jak przenoszone są choroby i w jaki sposób ludzie mogą przyczynić się do ich rozprzestrzenienia. 

W poprzednim artykule mówiliśmy o zasadach bioasekuracji i zabezpieczeniu chlewni przed chorobami. Dziś kilka słów o insektach, ktore przenoszą liczne choroby. 

 

Zabezpieczenie fermy przed dzikimi zwierzętami, gryzoniami, insektami

Wokół budynków fermy należy zachować porządek, usuwać wszelkiego rodzaju śmieci, kosić trawę, regularnie wycinać zbędną roślinność. Budynki inwentarskie należy utrzymywać w czystości. Insekty możemy odstraszać poprzez rozpylanie środków owadobójczych.

Groźny jak gryzoń

Gryzonie przenoszą choroby trzody chlewnej np. leptospirozę, trychinozę, toksoplazmozę, różycę i dezynterię. Dlatego wszystkie fermy powinny mieć system kontroli i monitoringu populacji gryzoni. Należy wystawiać pułapki w miejscach najbardziej zagrożonych, jak choćby magazyny paszy. Regularnie przeprowadzamy inspekcję budynków pod kątem obecności gryzoni, zwracamy uwagę na odchody lub gniazda, identyfikujemy źródło pożywienia gryzoni i je likwidujemy. Niszczymy nory, zabezpieczamy wszelkie otwory, przez które gryzonie mogą dostać się do wnętrza budynku. Usuwamy także wszelką roślinność w pobliżu wejść do budynków – gryzonie nie lubią poruszać się po otwartej przestrzeni. Stosujemy pułapki przynęty w odległości 3-6 metrów od siebie, a także karmniki deratyzacyjne rozmieszczone na terenie fermy, w których regularnie monitorujemy ilość wyłożonej trucizny.

 

Likwidacja pasożytów wewnętrznych trzody chlewnej 

Zalecane jest regularne badanie próbek kału trzody na obecność pasożytów wewnętrznych. Oprócz tego stosujemy zabiegi odrobaczania świń. Leki najczęściej podawane są w wodzie do picia, przy pomocy dozownika do leków.

Ustawiamy w nim odpowiednie stężenie pobranej cieczy do ilości wody wypitej przez świnie. Na bieżąco również zwalczamy muchy, które występują w chlewni. Robimy to przy pomocy środków chemicznych – insektycydów i higieny budynku.
 

Szczepienia w stadach

Każda ferma towarowa trzody chlewnej, oprócz zasad bioasekuracji, powinna stosować szczepienia. Ich rolą jest zapobieganie występowaniu chorób lub leczenie, w przypadku wystąpienia choroby w stadzie.
 
Idealna szczepionka powinna:
  • zapobiegać pierwotnemu zakażeniu,
  • przeciwdziałać namnażaniu się drobnoustrojów w miejscu ich wniknięcia do organizmu,
  • ułatwiać eliminację czynnika zakaźnego z organizmu i przyspieszać proces zdrowienia,
  • zapobiegać przetrwaniu i reaktywacji zarazka w organizmie zwierzęcia, 
  • zapobiegać rozwojowi i ograniczać nasilenie objawów chorobowych po zakażeniu, 
  • chronić przed siewstwem zarazka do środowiska,
  • chronić płody przed infekcją, 
  • umożliwiać w następstwie szczepienia macior prośnych bierne uodparnianie się prosiąt przez okres pierwszych 4-8 tygodni,
  • uodpornić zwierzęta na cały okres tuczu lub co najmniej na pół roku.
 
Szczepienia dywanowe
Podczas przygotowania programu szczepień w stadzie trzody chlewnej, należy pamiętać o tym, żeby dowiedzieć się w jakim okresie odchowu może pojawić się dana jednostka chorobowa. Często zdarza się, że preparat zostaje podany w nieodpowiednim terminie, a wtedy nie zadziała prawidłowo. Musimy poznać „fizjologię” choroby, tak aby podać w odpowiednim okresie preparat leczniczy.
 

Preparaty lecznicze możemy podać na 3 sposoby:

  1. poprzez iniekcję – pojedyncze sztuki wykazujące objawy chorobowe lub szczepienie dywanowe (np. szczepienie na różycę, gdy szczepimy całe stado),
  2. w paszy – pasze lecznicze przygotowane na zlecenie lekarza weterynarii,
  3. w wodzie do picia przy pomocy dozowników leków.
Pamiętajmy o zasadach bioasekuracji na fermie trzody chlewnej, które pomogą uniknąć problemów zdrowotnych w stadzie, a przy układaniu programu szczepień warto poznać warunki rozwoju i zwalczania chorób świń tak, aby stosowane leki zadziałały w należyty sposób.

 

 

kontakt1.jpg
Marcin Hołtra
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu realizuje na obszarach wiejskich województwa dolnośląskiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO