Zakwas z buraka - jak zrobić i dlaczego warto pić?
Od lat w Europie znany jest „magiczny czerwony napój” o wielu właściwościach prozdrowotnych. Jest to naturalny suplement diety, który wzmacnia odporność i pozytywnie wpływa na organizm. Jak zrobić zakwas z buraków i dlaczego warto go pić, szczególnie w okresie jesienno-zimowym? Sprawdźmy!
Dlaczego zakwas buraczany jest coraz bardziej popularny?
To naturalne źródło składników odżywczych. Zawiera korzystnie działające probiotyki, dzięki czemu oczyszcza krew i wątrobę, reguluje trawienie i usuwa toksyny z organizmu. W Europie jest popularnym suplementem diety zalecanym podczas leczenia nowotworów.
Zalety picia zakwasu z buraków
Buraki zaliczane są do superfoods. Powinniśmy wzbogacać nimi swoje codzienne menu ze względu na zawartość potasu, żelaza, kwasu foliowego, betainy, ryboflawiny, błonnika, boru oraz witamin C i B6. Ten napój w czerwonym kolorze jest również skarbnicą antyoksydantów i probiotyków, a dzięki temu:
• reguluje ciśnienie krwi,
• detoksykuje,
• łagodzi stany zapalne,
• wykazuje właściwości przeciwutleniające,
• przeciwdziała anemii,
• wzmacnia odporność,
• obniża poziom złego cholesterolu,
• reguluje trawienie.
Jak zrobić zakwas buraczany?
Składniki:
- 2 kg buraków
- 8 ząbków czosnku
- 4 listki laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 litry wody
- 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej
Jak przygotować zakwas z buraków krok po kroku?
Umyte i osuszone buraki obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Ułożyć je ciasno w kamiennym lub ceramicznym naczyniu albo dużym szklanym słoiku. Obrane ząbki czosnku przekroić na pół i wcisnąć je pomiędzy buraki razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Wodę zagotować, ostudzić i rozpuści w niej sól. Przygotowaną zalewą zalać buraki, a naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 7 dni w ciepłe miejsce. Jeśli w naczyniu pojawi się piana, trzeba ją zebrać, a całość wymieszać. Gotowy zakwas będzie miał ciemny kolor. Przelać go do czystych butelek, wstawić do lodówki i pijać każdego dnia na zdrowie. Tak przygotowany zakwas można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Proces fermentacji zwiększa ilość witamin (głównie witaminy C) w soku oraz wytwarza kwas mlekowy, a w efekcie sprawia, że zakwas buraczany staje się probiotykiem. Ponadto zwiększa ilość enzymów w organizmie. Naukowcy poszukują aktualnie odpowiedzi na pytanie, czy enzymy wpływają na zdrowie i długość życia, bowiem dieta bogata w enzymy zmniejsza obciążenie trzustki, a w efekcie minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.
Kiedy warto pijać zakwas buraczany?
Taki naturalny koktajl wypełniony witaminami i minerałami można pijać dwa razy dziennie po pół szklanki każdego dnia. Szczególnie jeśli żyjesz w stresie, masz problemy trawienne lub zdrowotne, anemię czy po prostu chcesz profilaktycznie zadbać o zdrowie swoje i najbliższych.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|