Ekologiczne produkty z Polski i zagranicy na targach BIOEXPO
BIOEXPO Warsaw, targi które obyły się w halach targowych w podwarszawskim Nadarzynie, to nowe wydarzenie w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej dedykowane branży ekologicznej.
Podczas trzech dni targowych, w jednym miejscu i czasie, spotkali polscy wytwórcy, dystrybutorzy, właściciele sklepów, hurtowni, którzy prezentowali swoje towary, ale także dysktuowali o rozwoju branży.
Ambasadorami targów byli Katarzyna Bosacka – dziennikarka, która współtworzy takie programy jak "Wiem, co jem" oraz "Wiem, co kupuję", Grzegorz Łapanowski – autor książek kulinarnych, juror i prowadzący polską edycję Top Chef oraz Katarzyna Jankowska – autorka bloga i autorka pięciu książek "Maga alergika gotuje".
Dla odwiedzających organizatorzy przygotowali osiem stref tematycznych.
Strefa food & drink oferowała szeroki wachlarz certyfikowanych produktów spożywczych, ekologiczną żywność i napoje, strefa beauty & cleaning ekologiczne, naturalne, organiczne, bezpieczne dla środowiska kosmetyki i środki czystości dla domu i przemysłu. W strefie ekotech odwiedzjący mogli zapoznać się z ekologicznymi, biodegradowalnymi opakowaniami i naczyniami, mieli możliwość także zapoznania się z maszynami służącymi do pakowania, sortowania i przetwórstwa. Strefa biolife to ekologiczne zabawki, sprzęt gospodarstwa domowego, AGD oraz ekologiczne produkty dla zwierząt domowych, w bioagro natomiast dostępny był materiał siewny i środki ochrony roślin dla rolnictwa ekologicznego oraz organiczne środki do produkcji rolnej, bio nawozy. Była również strefa innowacji. Swoję strefę miały także organizacje i instytucje wspierające rolnictwo ekologoiczne, jednostki certyfikujące i instytuty badawcze.
Dla zwiedzających dostępne były także konferencje w strefie specjalnej. Przez trzy dni w salach konferencyjnych odbywały się panele dyskusyjne prowadzone przez specjalistów z branży, a "Przyszłość na rynku bio", "Chcę być na rynku bio" to tylko niektóre z tematów panelu dyskusyjnego.
Targi były znakomitą okazją do poznania rozwojowego rynku żywności ekologicznej w naszym kraju. Jak widać tego typu wystawy zyskują coraz większe zainteresowanie odbiorców i są przyszłością na rynku spożywczym.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|