KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Przetwory z owoców czarnego bzu - rarytas na zimę

Opublikowano 28.08.2021 r.
Chętnie korzystasz z dobroczynnych właściwości darów natury? Jednym z nich, od wieków wykorzystywanym w naturalnej medycynie ludowej, są owoce czarnego bzu. Z dobroczynnych właściwości tego superfoods korzystano już w czasach starożytnego Egiptu. Prezentujemy garść przepisów na przetwory z owoców czarnego bzu.

Dawniej był bardzo popularnie stosowaną rośliną leczniczą. Z krzewów Sambucus Nigra w maju warto zbierać białe kwiaty czarnego bzu i suszyć je, by później przygotowywać z nich napary. Natomiast jesienią można wykorzystać wyjątkowe właściwości owoców czarnego bzu. Działają napotnie, moczopędnie, odtruwająco, przeczyszczająco, immunostymulująco czy przeciwgorączkowo. Są antyoksydantami o silnych właściwościach neutralizujących działanie wolnych rodników. Sok z owoców czarnego bzu to popularne rozwiązanie na zaburzenia przemiany materii.

Owoce czarnego bzu - zawartość substancji odżywczych

Obok borówki amerykańskiej i aronii, owoce czarnego bzu są kolejnym superfoods, które dostarcza organizmowi skoncentrowanej dawki flawonoidów. Poza tym są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, witamin, minerałów, fitozwiązków, witaminy C i witamin z grupy B, a także, żelaza, miedzi, potasu, beta-karotenu oraz fosforu. W związku z tym warto przygotowywać z nich smaczne przetwory i korzystać z nich przez cały rok.

Konfitura z owoców czarnego bzu

Składniki: 

  • 4 kilogramy owoców czarnego bzu
  • 3 kilogramy cukru
  • 3 cytryny

Jak przygotować konfiturę z owoców czarnego bzu krok po kroku?

Umyć i wyparzyć wcześniej słoiki i nakrętki. Owoce czarnego bzu obrać z baldachów i umyć. Wsypać do garnka, zalać niewielką ilością wody (około pół szklanki) i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po kilku minutach dodać sok z cytryny i cukier. Gotować jeszcze kilkanaście minut, by zredukować nadmiar wody. Po zagęszczeniu konfiturę przelać do czystych słoiczków. Zakręcić, ustawić do góry dnem, a następnie trzymać w piwnicy.

 

Sok z owoców czarnego bzu – przepis

Składniki:

  • 3 kilogramy owoców czarnego bzu
  • 1 kilogram cukru
  • 3 szklanki wody

Jak przygotować sok z owoców czarnego bzu krok po kroku?

Owoce oberwać z gałązek, umyć i wrzucić do garnka. Wlać wodę, zagotować na małym ogniu, a po 20 minutach przecedzić. Dosłodzić i zagotować przez 10 minut. Przelać do czystych butelek, zakręcić i pasteryzować przez 6 minut, a następnie przetrzymywać w chłodnym pomieszczeniu.

Nalewka z owoców czarnego bzu – przepis

Składniki:

  • 2 kg owoców czarnego bzu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 litr wódki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Jak przygotować nalewkę z owoców czarnego bzu krok po kroku?

Owoce obrać z łodyg, umyć i wrzucić do dużego słoja. Zasypać cukrem i pozostawić na kilka godzin. Po tym czasie dodać sok z cytryny, zalać wódką i wymieszać, wstrząsając słoikiem. Ustawić go w ciemnym i chłodnym miejscu na 2-3 miesiące. Co kilka dni słojem wstrząsnąć. Po upływie trzech miesięcy nalewkę przecedzić i rozlać do butelek. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej chronić przed bezpośrednim wpływem promieni słonecznych.

 

Wino z owoców czarnego bzu – przepis

Składniki:

  • 10 kilogramów owoców czarnego bzu
  • 10 litrów wody
  • 4,5 kg cukru
  • drożdże
  • pożywka dla drożdży
  • 40 g kwasku cytrynowego

Jak zrobić wino z owoców czarnego bzu krok po kroku?

Owoce obrać z łodyg i umyć. Zagotować je w dużym garnku z kilkoma szklankami wody. Odstawić do przestygnięcia. Odcedzić, dodać zaczyn z drożdży i wlać do gąsiora. Wodę zagotować z cukrem, a po przestudzeniu dodać kwasek cytrynowy i wlać do gąsiora. Odstawić. Po sfermentowaniu przelać do butelek.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj