KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Dynia na śniadanie, obiad, kolację i deser - kulinarne inspiracje

Opublikowano 27.10.2019 r.
Sezon na dynię właśnie trwa. Poniżej przedstawiamy kilka jesiennych przepisów z dynią w roli głównej. Pyszna, słodka, odżywcza, lekkostrawna i mało kaloryczna - taka jest dynia. Idealna na każdy posiłek – śniadanie, obiad, kolację czy deser. Smacznego!

Owsianka dyniowa z cynamonem i orzechami laskowymi

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • mleko (polecam roślinne np. migdałowe, ryżowe, sojowe bez cukru – można też użyć zwykłego krowiego)
  • garść orzechów laskowych
  • miód do posłodzenia (można pominąć)
  • cynamon
  • dynia (puree lub starta na tarce)

Sposób przygotowania:
Płatki i otręby zalać mlekiem i gotować do miękkości i ulubionej konsystencji. W czasie gotowania dodać puree dyniowe (w celu przygotowania puree należy upiec dynię i zmiksować jej miąższ – można zamrozić i będzie służyć jako podstawa do zup, sosów etc.) lub startą na cienkich oczkach dynię. Na koniec doprawić sporą szczyptą cynamonu. Na patelni podprażyć orzechy laskowe do zbrązowienia i przyjemnego zapachu. Posypać nimi owsiankę, na koniec można polać dodatkowo prawdziwym polskim miodem (polecam tutaj szczególnie spadziowy lub gryczany – jakiś miód o wyrazistym, mocnym smaku). Taka owsianka pysznie rozgrzewa o poranku i daje energię na cały dzień.

 

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym, chilli i kolendrą na sposób azjatycki

Składniki:

  • dynia, obrana ze skórki (jeśli nie hokkaido) i pokrojona na mniejsze kawałki
  • świeża papryczka chilli lub suszona, jeśli nie mamy świeżej
  • cebula
  • mleko kokosowe, ok. ¾ szklanki
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek lub olej kokosowy

Sposób przygotowania:
Na tłuszczu w dużym garnku podsmażyć cebulę. Dodać dynię i papryczkę chilli. Zalać wodą do poziomu warzyw i gotować do miękkości. Zupę zmiksować na krem. Na koniec dodać mleczko kokosowe, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chilli jeśli lubimy ostre smaki. Przed podaniem posypać obficie świeżą kolendrą.

 

Pieczona dynia z serem feta, szpinakiem i migdałami

Składniki:

  • 1 dynia, pokrojona na kawałki (jeśli używamy odmiany hokkaido nie musimy obierać ze skórki)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy sypkie – np. słodka papryka, kumin, cynamon etc. – polecam słodką paprykę
  • garść świeżego szpinaku baby
  • garść migdałów
  • kawałek sera feta

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Dynię posolić, popieprzyć, obtoczyć w oliwie i ulubionych przyprawach i upiec do miękkości na papierze do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania. Na talerzu ułożyć szpinak, potem ciepłą pieczoną dynię, wymieszać. Dodać migdały uprażone na suchej patelni i kilka kawałków fety. Pyszne i szybkie danie na obiad lub kolację. Sałatkę można jeść także na zimno po uprzednim ostudzeniu dyni.

 

Szybkie i zdrowe ciasteczka dyniowe

Składniki:

  • 1 szklanka puree dyniowego
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej np. takiej do piernika

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Wymieszać wszystkie składniki do połączenia się w jedną masę. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać masę formułując kuleczki jak ciasteczka i lekko je spłaszczać. Piec ok. 15-20 minut i gotowe. Szybkie, pyszne i bardzo zdrowe.

Polecamy! 

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

REKLAMA
KPODR MINIKOWO
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO