KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

W świecie św. Hildegardy... smaki jesieni

Opublikowano 19.10.2019 r.
Rozsmakuj się w Hildegardowych smakach jesieni. Wypróbujcie koniecznie, bo to niebiańsko pyszne potrawy.

Ekspresowe placuszki orkiszowo-bananowe 

  • 2 dojrzałe banany
  • 6-7 łyżek płatków orkiszowych grubych
  • 4 jajka
  • 1 szczypta bertramu
  • 1 szczypta galgantu 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • masło klarowane lub olej słonecznikowy do smażenia
  • 1 łyżeczka miodu  
  • 1 banan do dekoracji 
  • syrop klonowy (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni na małym ogniu 2-3 minuty, aż do zrumienienia placuszków. Podawać na ciepło. 

 

Krem z kalafiorów z grzankami orkiszowymi

  • 1 duży kalafior                                                                              
  • 2 średnie cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 20 g mąki orkiszowej 
  • ½ łyżeczki bertramu
  • ½ łyżeczki galgantu 
  • 2 łyżki „Hildegardowej mieszanki z galgantem”
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka”
  • ½ łyżeczki „Mieszanki przypraw z kozieradką”
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki mielonej papryki 
  • masło klarowane do smażenia
  • ok. 700 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny 

Grzanki:

  • 2-3 kromki chleba orkiszowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka”

W wysokim garnku rozpuścić masło klarowane, dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać małe różyczki kalafiora, zalać wodą. Dodać pozostałe składniki. Gotować pod przykryciem, często mieszając, ok. 20 minut. Całość zblendować na krem. Na patelni rozgrzać masło klarowane, posypać „Przyprawą do potraw – mieszanką” i dodać drobno pokrojony w kostkę chleb.  Smażyć na małym ogniu, aż powstaną chrupiące grzanki.

 

Zupa z dyni 

  • 3–4 l wody                                                                             
  • 1 mała dynia
  • 200 g ziarna orkiszu siekanego
  • 20 g prażonych pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
  • 1⁄2 łyżeczki bertramu
  • 1⁄2 łyżeczki galgantu
  • „Przyprawa do potraw – mieszanka”
  • 1 łyżka „Hildegardowej mieszanki z galgantem”
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni 

Ugotować ziarno siekane według przepisu na opakowaniu. W dużym naczyniu krótko podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i marchewkę. Obrać i pokroić dynię na małe kawałki, dodać do warzyw w naczyniu i smażyć na małym ogniu ok. 30 minut. Po schłodzeniu zmiksować. Dodać bertram i galgant, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Zalać wodą, zagotować, gotować 5 minut. Pestki dyni krótko uprażyć na patelni. 1 łyżkę ziarna przełożyć do miski lub talerza i zalać porcją zupy. Podawać udekorowane pestkami dyni i kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.

 

Jesienne smarowidło

  • 600 g oleju kokosowego                                                                       
  • 100 g oleju z pestek dyni lub oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżeczki bertramu 
  • ½ łyżeczki galgantu
  • 2-3 cebule poszatkowane
  • 30-40 g cebuli suszonej
  • 100 g ziarna słonecznika poszatkowanego

Olej kokosowy podgrzać w dość wysokim garnku. Cebule i jabłko poszatkować i dodać do roztopionego już oleju. Dusić około 5 minut na średnim ogniu, następnie dodać suszoną cebulę i dusić kolejne 5 minut, na końcu dodać uprażony posiekany słonecznik i przyprawy. Całość pozostawić około 10 minut na średnim ogniu, ciągle mieszając. Po ostygnięciu smarowidła, gdy jest jeszcze ciepłe, dodać olej z pestek dyni lub olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia i bardzo dokładnie wszystko wymieszać.

Zainspirujcie się Hildegardowymi smakami i przygotujcie coś pysznego i zdrowego tej jesieni :-)

Przepisy pochodzą z kwartalnika „Hildegarda” Nr 3 (15), 2018 

 
kontakt1.jpg
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce 

dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO