Majeranek – naturalny lek na przeziębienie

Majeranek ogrodowy jest rośliną jednoroczną. Ma drobne, szarozielone liście, białoróżowe kwiaty i silnie się rozgałęzia. Kwitnie od czerwca do września. Posiada charakterystyczny intensywny zapach i gorzki smak. Suszony majeranek stanowi jedną z najpopularniejszych przypraw. Chętnie dodajemy go do zup, mięsa, kiełbas i sosów.
Aby ususzyć majeranek, należy zbierać go w lipcu lub w sierpniu. Ścięte gałązki związujemy w pęczki i suszymy w suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu.
Warto również wiedzieć, że majeranek jest chętnie wykorzystywany w medycynie ludowej. Szybko przynosi ulgę w objawach przeziębienia, takich jak katar, kaszel, czy ból gardła. Będzie też pomocny w dolegliwościach trawiennych.
Majeranek zawiera cenne olejki eteryczne, garbniki, związki goryczkowe, flawonoidy, sole mineralne, witaminy z grupy B i A, witaminę C, E, K a także wapń, żelazo, magnez,fosfor, potas i cynk.
Majeranek - działanie lecznicze
- Majeranek ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i antygrzybiczne,
- wykazuje działanie przeciwzapalne,
- reguluje trawienie,
- łagodzi dolegliwości żołądka, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia,
- poprawia krążenie,
- działa uspokajająco,
- łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych.
Herbatka majerankowa
Herbatka majerankowa będzie pomocna przy przeziębieniu, rozgrzeje organizm i wzmocni. Działa napotnie, przeciwzapalnie oraz przeciwkaszlowo. Zmniejsza przekrwienie błony śluzowej nosa i ułatwi oddychanie.
1 łyżeczkę majeranku gotujemy przez 10 minut i przecedzamy. Można dosłodzić ją miodem. Pijemy ciepłą.
Napar z majeranku
1 łyżkę majeranku zalewamy szklanką wrzątku, parzymy pod przykryciem przez kwadrans. Odcedzamy. Zaleca się picie naparu stopniowo, w mniejszych porcjach, 3 razy w ciągu dnia.
Napar z majeranku spożywany po obfitych i tłustych posiłkach ułatwia ich trawienie.
Inhalacja z majerankiem
2 łyżki suszonego majeranku zalewamy 1/2 litra wrzątku, można dodać także łyżeczkę sody oczyszczonej. Wdychamy przez kilka minut.
Inhalacja oczyszcza drogi oddechowe i łagodzi ból gardła.
Maść majerankowa na katar
Maść majerankowa jest bezpiecznym i naturalnym środkiem przynoszącym ulgę w nieżycie nosa. Gotową maść kupisz w każdej aptece, ale można także przygotować ją samodzielnie. Wystarczy, że połączymy ze sobą suszony majeranek i masło niesolone (w proporcji 1:1).
Składniki ucieramy i schładzamy przez 12 godzin w lodówce. Następnie podgrzewamy masę na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia. Studzimy i przeciskamy przez gazę. Gdy maść stężeje jest gotowa do użycia. Maść smarujemy wokół nosa 2-4 razy dziennie.
Niewątpliwie majeranek jest rośliną godną naszej uwagi. Okazuje się, że posiada cenne właściwości zdrowotne, z których możemy korzystać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. A cudownym smakiem i aromatem majeranku zachwycajmy się w naszych potrawach przez cały rok :-)
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|