KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Europejski Dzień Seniora

Opublikowano 20.10.2019 r.
Europejski Dzień Seniora obchodzimy 20 października. Święto jest znakomitą okazją, by dać wyraz, jak bardzo potrzebne w naszym społeczeństwie są osoby starsze, ale też aby przypomnieć o podstawowych zasadach diety wskazanej dla seniorów.

Europejski Dzień Seniora corocznie obchodzony jest 20 października. Wraz ze świętem, ale również na co dzień, na seniorów należy spojrzeć życzliwym okiem i podejmować działania zapewniające im godne życie. Obecnie na świecie żyje około 600 milionów osób powyżej 60. roku życia. Szacuje się, że w 2050 roku liczba ta wyniesie 2 miliardy. 

Dziś warto zwrócić uwagę m.in. na prawidłowe odżywianie się osób starszych. 

Jak wyjaśnia prof. Krystyna Gutkowska, Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wraz z wiekiem praca organizmu ulega spowolnieniu – trawienie staje się trudniejsze, ciało przestaje sygnalizować, że potrzebuje nawodnienia. Zapominamy też o regularnym przyjmowaniu posiłków, co może prowadzić do osłabienia. Ważna jest także jakość produktów, które spożywamy – niska zawartość składników odżywczych w połączeniu z osłabioną zdolnością ich przyswajania może prowadzić do niedoborów, a co za tym idzie, wpływać negatywnie na funkcjonowanie poszczególnych organów. Każde pokolenie seniorów ma swoje przyzwyczajenia żywieniowe, nie zawsze właściwe w kontekście aktualnych zaleceń żywieniowych. Ważna jest zatem świadomość, że właściwa dieta bogata w owoce, warzywa i ich przetwory może wpływać pozytywnie na sprawność umysłową i fizyczną osoby starszej. Poznanie jej zasad i wdrożenie ich w życie jest kluczowe dla zdrowia.

Warzywa i owoce – minimum połowa przyjmowanych pokarmów

W diecie seniorów warzywa i owoce, w różnych warianatch (również w jako soki, smoothies, przetwory) powinny stanowić mimum połowę spożywanych posiłków. Forma - czy to danie samodzielne, przekąska czy dodatek - jest bez znaczenia. Wynika to z opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia Piramidy Zdrowego Żywienia i Akrtywności Fizycznej dla seniorów. Zdaniem ekspertów, również dwie szklanki soku (ok. 400 ml) mogą stanowić dwie z pięciu zalecanych porcji [1] 

Wynika to z bogactwa składników odżywczych, jakie odnajdziemy w tych produktach, takich jak witaminy, składniki mineralne i inne wartościowe składniki odżywcze. Pamiętajmy, że wraz z wiekiem zdolność ich przyswajania się osłabia, choć nadal są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedno z badań obserwacyjnych[2]  wykazało, że u starszych kobiet poziom karotenoidów był niższy niż u młodszych kobiet, zaś poziom tokoferolu (witaminy E) był wyższy, pomimo tego, że seniorki spożywały więcej niż młode kobiety owoców i soku owocowego będących źródłami karotenoidów. W związku z tym przypuszcza się, że różnice te były związane z wiekiem i wynikały z niższej biodostępności tych karotenoidów lub zmiany sposobu ich magazynowania w organizmie. Wskazuje to na konieczność zwiększenia spożycia owoców i warzyw oraz ich przetworów przez osoby starsze, co pozwoli uniknąć niedoboru witamin i innych substancji odżywczych, które mogą dodatkowo wpływać pozytywnie na sprawność umysłową, czego dowodzą wyniki innych badań, wskazujących na to, że włączenie soku owocowego do diety seniorów z otępieniem o łagodnym bądź umiarkowanym natężeniu może poprawić pamięć oraz procesy poznawcze. Odpowiedzialne są za to zawarte w tych produktach flawonoidy, w tym antocyjany[3] – wyjaśnia profesor Gutkowska.

Uzupełnienie składników odżywczych na wyciągnięcie ręki

Przetwory owocowo-warzywne, takie jak soki i smoothies, będące wartościowym uzupełnieniem codziennej diety, są wygodnym rozwiązaniem dla seniorów ze względu m.in. na dłuższy termin minimalnej trwałości. Dzięki temu osoba starsza, mogąca mieć trudności z poruszaniem się, może rzadziej robić zakupy, jednocześnie zapewniając sobie niezbędne składniki odżywcze.

Warto zwrócić uwagę, czy na etykiecie soku lub smoothie znajduje się certyfikat, który potwierdzi ich wartość odżywczą, taki jak np. oznaczenie Certyfikowany Produkt (CP), dedykowany produktom z owoców i warzyw, który gwarantuje wysoką jakość produktu w rozumieniu odpowiedniej zawartości naturalnych składników odżywczych. Dzięki temu, przy logo Certyfikowany Produkt (CP) na opakowaniu zawsze widnieje informacja o zawartych w produkcie witaminach i składnikach mineralnych oraz ich korzystnym wpływie na zdrowie.

Więcej cennych wskazówek dotyczących odpowiednich proporcji, w jakich powinny być spożywane produkty spożywcze, znaleźć można w aktualnej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która dostępna jest na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Oprócz podstawowych zaleceń, należy dopasować dietę do stanu zdrowia i zaleceń lekarzy.

Europejski Dzień Seniora to świetna okazja, aby na stałe wprowadzić zmiany w codziennej diecie w trosce o własne zdrowie i samopoczucie.

 

[1] https://ncez.pl/upload/piramida-dla-osob-w-wieku-starszym-opis.pdf
[2] Stuetz W i wsp. (2016) Plasma Carotenoids, Tocopherols, and Retinol in the Age-Stratified (35-74 Years) General Population: A Cross-Sectional Study in Six European Countries. Nutrients 8: E614
[3] Białecka-Dębek A., Pietruszka B., Minta D., (2017)  Spożycie warzyw i owoców a funkcje poznawcze wybranej grupy osób starszych – badanie pilotażowe, Geriatria, 11: 265-271

Źródło: Informacja prasowa PRHUB

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO