KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Czarna rzepa - cenna dla zdrowia i urody

Opublikowano 18.10.2019 r.
Czarna rzepa, a dokładnie czarna rzodkiew, to warzywo bardzo zdrowe i bogate w wiele witamin oraz minerałów. Współcześnie jest jednak nieco zapomniane. A szkoda, bo posiada szereg cennych właściwości leczniczych i kosmetycznych. 

Czarna rzepa – właściwości 

Czarna rzepa to jednoroczne warzywo bulwiaste. Ma ciemną barwę i wyrazisty, ostry smak. Możemy z powodzeniem wykorzystać je w kuchni, ale także w kosmetyce naturalnej. Korzeń czarnej rzepy to skarbnica cennych składników – zawiera tzw. witaminy młodości A, C, z grupy B oraz wapń, magnez, potas, żelazo, fluor, mangan, siarkę i cynk. Poza tym jest źródłem białka, antocyjanów, olejków eterycznych, fitosteroli i błonnika.

Dzięki tak bogatemu składowi czarna rzepa wspomaga pracę układu pokarmowego, krwionośnego i odpornościowego. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, oczyszcza organizm, a także wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.

Czarna rzepa w kuchni

Świeża rzodkiew dostępna jest już na początku jesieni. Warto więc wzbogacić swoją dietę jesienno-zimową w to warzywo. Czarna rzepa ma bogate zastosowanie kulinarne. Można dodawać ją do kanapek czy sałatek, a nawet ugotować z niej zupę krem. Świetnie sprawdzi się także świeży sok z korzenia czarnej rzodkwi, który łagodzi dolegliwości trawienne, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Czarna rzepa wykazuje również działanie żółciotwórcze i żółciopędne, dlatego stosowana jest w leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych. 

Surówka z czarnej rzepy

  • 2 czarne rzepy
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • jogurt naturalny lub śmietana (około 2 łyżki)

Warzywa obieramy i ścieramy na tarce, skraplamy sokiem z cytryny i doprawiamy według uznania solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany, mieszamy i gotowe! 

Czarna rzepa eliksir na włosy

Czarna rzepa doskonale wzmocni osłabione włosy. W sprzedaży znajdziemy wiele preparatów, m.in. szampony i odżywki z zawartością wyciągu z rzepy, ale skórę głowy można też bezpośrednio smarować świeżym sokiem wyciśniętym z tego warzywa.

Świeżo przygotowany sok nakładamy na skórę głowy i włosy, delikatnie wcieramy. Pozostawiamy na głowie przez około 20-30 minut, a następnie spłukujemy. Kurację można stosować przez 7-10 dni. 

Czarną rzepę z pewnością warto odkryć na nowo - dla zdrowia i urody :-)


Źródło: Kalendarz Rolników 2019, s. 216-217

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO