KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Makaron na obiad – 4 pomysły na smaczne i proste dania

Opublikowano 23.10.2020 r.
Zastanawiasz się co przyrządzić na obiad? Mamy 4 sprawdzone przepisy na znakomite posiłki z makaronem. Wypróbuj je wszystkie! Są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. 

makaron z kurczakiem

Makaron z kurczakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 opakowania jogurtu naturalnego
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 brokuł
  • 3 duże cebule
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania: makaron ugotować. Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Cebulę poszatkować, grzyby obrać i pokroić w mniejsze kawałki, a brokuł pokroić na różyczki. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę. Wyłożyć ją na talerzyk. Podsmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor, przyprawić, dodać wcześniej zarumienioną cebulę oraz pokrojone grzyby. Smażyć jeszcze kilkanaście minut. W małym garnku ugotować do miękkości brokuła. Wrzucić go na patelnię wraz z odrobiną wody. Dusić jeszcze kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć gaz, zagęścić sos jogurtem naturalnym i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Paprykowo-pomidorowa zupa z kurkami i makaronem

paprykowo-pomidorowa zupa z kurkami i makaronem

Składniki:

  • 1 por
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka
  • 4 pomidory
  • 250 kurek
  • 4 ząbki czosnku
  • mały kawałek selera
  • 150 g żółtego sera
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pęczek natki pietruszki
  • 150 g makaronu
  • sól, pieprz i papryka wędzona

 

Sposób przygotowania: obrać i umyć por, seler i marchew, włożyć je do garnka i zalać wodą. Na patelni roztopić masło klarowane, przesmażyć kurki, a na koniec przyprawić je solą i pieprzem. Wyłożyć je na talerz. Drobno pokroić cebulę i czosnek i zeszklić na tej samej patelni na odrobinie roztopionego masła klarowanego. Dodać pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę i obrane i pokrojone na cząstki pomidory. Wszystkie warzywa smażyć do miękkości. Następnie zblendować i przelać mus pomidorowo-paprykowy do wywaru z warzyw. Doprawić zupę przyprawami, dodać wcześniej podsmażone kurki, starty żółty ser, poszatkowaną natkę pietruszki. Podawać z makaronem.

 

Kotleciki z makaronu pod leśną pierzynką

Składniki:

  • 300 g ugotowanego makaronu
  • 3 jajka
  • 150 g startego żółtego sera
  • 2 duże cebule
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej
  • 400 g świeżych leśnych grzybów
  • 1 słodka śmietana
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania: Makaron pozostały z obiadu lub wcześniej ugotowany pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski. Drobno poszatkować cebulę i zeszklić ją na odrobinie oleju. Dodać ją do makaronu. Wbić jajka, dodać starty żółty ser, przyprawy i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i wykładać łyżką, formując niewielkie kotleciki, na rozgrzany na patelni olej. Smażyć do zarumienienia z obu stron i osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przygotować sos. Oczyścić grzyby i pokroić je na mniejsze kawałki. Drugą cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej łyżce masła. Dorzucić grzyby i smażyć jeszcze kilkanaście minut. Następnie wlać 2 szklanki wody, przyprawić i dusić około 30 minut. Na koniec zagęścić sos śmietaną i mąką. Kotleciki makaronowe podawać polane warstwą sosu z leśnych grzybów.

 

Makaronowa zapiekanka kalafiorowa w pysznym sosie

makaronowa zapiekanka kalafiorowa

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • 1 średni kalafior
  • 300 g mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g żółtego sera
  • 300 ml mleka
  • 4 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • słodka papryka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • olej
  • przyprawa do mięsa mielonego

 

Sposób przygotowania: w jednym garnku ugotować makaron, a w drugim kalafior. Na patelni zarumienić drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem i odłożyć na talerz. Następnie na tej samej patelni na złoty kolor usmażyć mięso mielone posypane przyprawą do mięsa mielonego. W rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko ciągle mieszając. Dodać 1 łyżeczkę słodkiej papryki, musztardę, sól i pieprz oraz starty żółty ser

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO