Jak skuteczniej kontrolować jakość żywności?

Jak informuje Sejm RP, zaproponowane przez rząd zmiany dotyczą ujednolicenia, usprawnienia i zwiększenia efektywności kontroli jakości artykułów rolno-spożywczych, ze szczególnym uwzględnieniem ochrony interesów konsumentów, poprzez powierzenie wszystkich kompetencji w tym obszarze Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Zdaniem autorów ustawy, projektowane skoncentrowanie w ramach jednej inspekcji odpowiedzialności za kontrolę jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych pozwoli na szybsze reagowanie i wyjaśnianie wątpliwości związanych ze spełnianiem przez podmioty produkujące i wprowadzające wyroby spożywcze do obrotu, wymagań z zakresu jakości handlowej.
Działanie jednej inspekcji skróci czas niezbędny do zakończenia postępowania kontrolnego oraz wyeliminuje możliwą obecnie ewentualność innej interpretacji przepisów prawnych w związku z prowadzoną kontrolą przez jedną albo drugą służbę kontrolną - przekonują autorzy proponowanej nowelizacji. - Pozwoli to w założeniu na szybsze wycofywanie z rynku produktów nieodpowiadających wymaganiom przepisów prawnych, co przyczyni się w konsekwencji do lepszego funkcjonowania przedsiębiorstw i ujednoliconych kryteriów oceny.
Jakość żywności pogarsza się z każdym rokiem i nie jest łatwo konsumentom znaleźć dobry produkt za dobrą cenę. Kontrola jakości i ograniczenie stosowania chemii w produktach spożywczych przydadzą się nam wszystkim. Ponieważ każdy z nas czasem coś kupuje w sklepie spożywczym, trzymajmy kciuki za możliwość lepszej i skuteczniejszej kontroli jakości tego, co jemy.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|