5 znakomitych przepisów z bananami w roli głównej
Chlebek bananowy
Składniki:
- 4 dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- 80 g roztopionego masła,
- 1,5 szkl. mąki pszennej,
- 0,5 szkl. cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- można dodać też ulubione bakalie i przyprawę korzenną.
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól (można dodać też bakalie). Widelcem rozgniatamy banany, ucieramy je z cukrem i roztopionym masłem. Małymi porcjami dodajemy suche składniki do mokrych, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Budyń z banana i awokado
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 duża łyżka kakao naturalnego,
- kropla soku z cytryny,
- 1 dojrzały banan,
- ewentualnie miód do smaku.
Wykonanie:
Awokado obieramy ze skórki, pozbawiamy pestki (awokado musi być miękkie i dojrzałe). Miksujemy z kakao, sokiem z cytryny i bananem. Jeśli budyń jest za mało słodki – dodajemy miód. Dekorujemy listkami mięty. Pyszne!
Babeczki bananowe
Składniki:
- 3 dojrzałe banany,
- 2 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko.
Wykonanie:
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy do nich mleko, olej i jajko. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Stopniowo dodajemy suche składniki, dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do papierowych papilotek. Babeczki pieczemy przez około 30 minut, w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Placki bananowe
Składniki:
- 1 banan,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mleka,
- 1 łyżka oleju,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Banana rozgniatamy widelcem, łączymy go z jajkiem, olejem, następnie dodajemy mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Smażymy na odrobinie oleju, z obu stron, na rumiany kolor. Doskonale smakują z ulubioną konfiturą.
Banany w cieście
Składniki:
- 4 banany,
- 1 szklanka mąki,
- 0,5 szkl. mleka,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Banana dzielimy na 3-4 części, każdą cząstkę zanurzamy w cieście powstałym z połączenia wspomnianych składników i smażymy na głębokim oleju z obu stron. Podawać na ciepło, np. posypane cukrem pudrem.
Smacznego! Wypróbujcie nasze przepisy i podzielcie się opiniami :-)
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|