KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
28 października 2020

5 znakomitych przepisów z bananami w roli głównej

Banany to owoce doskonałe na przekąskę w ciągu dnia. Okazuje się również, że możemy poeksperymentować z nimi w naszej kuchni i przygotować znakomite dania i desery. Poznajcie przepisy na rewelacyjne bananowe smakołyki. 

Chlebek bananowy

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 80 g roztopionego masła,
  • 1,5 szkl. mąki pszennej,
  • 0,5 szkl. cukru trzcinowego,                                                              
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • można dodać też ulubione bakalie i przyprawę korzenną.                             

Wykonanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól (można dodać też bakalie). Widelcem rozgniatamy banany, ucieramy je z cukrem i roztopionym masłem. Małymi porcjami dodajemy suche składniki do mokrych, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. 


Budyń z banana i awokado

Składniki:

  •     1 dojrzałe awokado,
  •     1 duża łyżka kakao naturalnego,
  •     kropla soku z cytryny,
  •     1 dojrzały banan,
  •     ewentualnie miód do smaku.


Wykonanie:
Awokado obieramy ze skórki, pozbawiamy pestki (awokado musi być miękkie i dojrzałe). Miksujemy z kakao, sokiem z cytryny i bananem. Jeśli budyń jest za mało słodki – dodajemy miód. Dekorujemy listkami mięty. Pyszne!


Babeczki bananowe

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany,
  • 2 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko.

Wykonanie:
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy do nich mleko, olej i jajko. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Stopniowo dodajemy suche składniki, dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do papierowych papilotek. Babeczki pieczemy przez około 30 minut, w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 

 

Placki bananowe

Składniki:

  • 1 banan,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Banana rozgniatamy widelcem, łączymy go z jajkiem, olejem, następnie dodajemy mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Smażymy na odrobinie oleju, z obu stron, na rumiany kolor. Doskonale smakują z ulubioną konfiturą. 

Banany w cieście

Składniki:

  • 4 banany,
  • 1 szklanka mąki,
  • 0,5 szkl. mleka,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

Banana dzielimy na 3-4 części, każdą cząstkę zanurzamy w cieście powstałym z połączenia wspomnianych składników i smażymy na głębokim oleju z obu stron. Podawać na ciepło, np. posypane cukrem pudrem.

 

Smacznego! Wypróbujcie nasze przepisy i podzielcie się opiniami :-)

kontakt1.jpg Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione