KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
4 listopada 2019

Smaczne i zdrowe przepisy na podwieczorek

Jesienna pogoda zachęca do sięgania po słodycze. Chłodne i mroźne powietrze, deszcz i wiatr sprawiają, że po przyjściu do domu rozpieszczamy siebie, rodzinę i przyjaciół słodką przekąską. Poznaj 5 sprawdzonych przepisów na smaczny i zdrowy podwieczorek.

Gruszkowa kasza manna

Składniki:

  • 4 łyżki kaszy manny
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 duże gruszki
  • garść żurawiny, płatki migdałów lub ulubione orzechy

Wykonanie: kaszę mannę wsypać do szklanki i wymieszać z mlekiem. Resztę mleka zagotować, dodać do niego kaszę i mieszać od czasu do czasu. Dosłodzić. Umytą gruszkę obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Kaszę mannę nałożyć do miseczek, dodać do niej gruszkę i ozdobić ulubionymi bakaliami.

 

Dyniowy budyń

Składniki:

  • 250 g dyni
  • 3 suszone figi
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mleka
  • ulubione bakalie

Wykonanie: obraną ze skórki i wydrążoną dynię zetrzeć na tarce. Figi zalać wrzątkiem na 15 minut, odcedzić i drobno pokroić. W małym rondlu zagotować 1,5 szklanki mleka, dodać dynię i figi. Gotować 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie zblendować. Do pozostałej 0,5 szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną. Zmiksowaną dynię przelać do garnka, zagotować i zagęścić mlekiem z mąką ziemniaczaną. Przełożyć do misek, posypać bakaliami i gotowe.

 

Placuszki serowe w towarzystwie owoców

Składniki:

  • 125 g serka waniliowego
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżki cukru
  • 1-2 jajka
  • 1 jabłko (można wybrać również inne owoce)
  • olej do smażenia

Wykonanie: w misce rozbełtać jajko z cukrem i połączyć z serkiem waniliowym. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Jabłko umyć, obrać, wydrążyć i pokroić w plastry lub kostkę, dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć placuszki na patelni do zarumienienia z obu stron. Doskonale smakują samodzielnie, posypane cukrem lub z odrobiną dżemu.

 

Pyszny deser jogurtowo-owocowy

Składniki:

  • 0,5 pomarańczy
  • 1 banan
  • garść borówek
  • 0,5 owocu granatu
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka miodu
  • płatki owsiane

Wykonanie: pomarańczę pokroić na mniejsze kawałki i włożyć na dno wysokich szklanek. Jogurt naturalny wymieszać z miodem i położyć odrobinę jako drugą warstwę deseru. Następnie pokrojony w plastry banan i znów odrobina jogurtu. Płatki owsiane zarumienić na suchej patelni. Posypać nimi deser. Na koniec położyć borówki i kuleczki z owoców granatu.

 

Domowy deser czekoladowy z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 torebka kaszy jaglanej prażonej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kremu czekoladowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki dżemu

Wykonanie: kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Zmiksować z miodem na gładką masę. Połowę wyjąć do miseczki, a drugą połowę zmiksować z kakao i kremem czekoladowym. Do szklanek nałożyć naprzemiennie warstwę białą i czekoladową. Udekorować kilkoma łyżeczkami dżemu i gotowe.

Podwieczorek kojarzy nam się zwykle ze smakami beztroskiego dzieciństwa. Dzięki naszym przepisom znów poczujecie tę wyjątkową atmosferę :-)

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione