KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
23 października 2020

Nasiona słonecznika - zdrowa przekąska

Ziarna słonecznika świetnie sprawdzają jako przekąska – z powodzeniem zastąpić mogą chipsy i paluszki. Przegryzając je w trakcie pracy, nauki czy oglądania ulubionego filmu dostarczamy organizmowi moc witamin i składników mineralnych.

Co ciekawe, słonecznik przywieźli do Europy powracający zza oceanu kolonizatorzy. Uprawiający go wcześniej Indianie wyhodowali różnokolorowe odmiany. Na Starym Kontynencie nie od razu zorientowano się, że piękny żółty kwiat może stanowić zdrowe pożywienie nie tylko dla ptaków. Przez długi czas traktowano go jako roślinę ozdobną. Dopiero po pewnym czasie zaczęto przegryzać nasiona słonecznika, a w XIX wieku, w Rosji, zaczęto tłoczyć z niego olej. To właśnie nasi wschodni sąsiedzi najbardziej przyczynili się do popularyzacji słonecznego kwiatu…

Walory zdrowotne nasion słonecznika

Ziarna słonecznika są znakomitym źródłem witaminy E i fitosteroli (związków będących składnikami błon komórek roślinnych), które wpływają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału serca i obniżenie poziomu „złego” cholesterolu. Witamina B6 z kolei działa odmładzająco. Niewielkie ziarna słonecznika dostarczają naszym organizmom także żelazo, wapń i potas. Ich spożywanie pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, odpornościowego i przemianę materii. Nasiona słonecznika są także źródłem białka i  tłuszczów (głównie wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych). Ich spożywanie pozytywnie wpływa także na kondycję włosów, paznokci i skóry. 

Czy słonecznik ma wady? 

Można tak określić jego wysoką kaloryczność, ale z drugiej strony – w przeciwieństwie do typowych przekąsek – w tym wypadku wraz z kaloriami dostarczamy organizmowi dużo zdrowych składników. Mimo zdrowotnych walorów ziaren słonecznika najlepiej zachować umiar i zdrowy rozsądek – jak ze wszystkim.

Jak włączyć ziarna słonecznika do swojej diety? 

Zastąpienie nimi chipsów i paluszków to nie jedyne rozwiązanie. Z powodzeniem można dodawać je do surówek, sałatek, domowego chleba czy wypieków. Nie tylko uatrakcyjnią ich smak, ale także podniosą walory zdrowotne. W ten sposób odrobinę witamin można „także” przemycić i podać osobom, która za ziarnami słonecznika nie przepadają.   

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione