Boom na topinambur

Topinambur zwany też słonecznikiem bulwiastym to nietypowa roślina o egzotycznej nazwie. Ma wszechstronne zastosowanie i jest coraz popularniejszy w naszym kraju.
Właśnie rozpoczęły się wykopki. W ruch idą motyki, worki i ciężki sprzęt. Zanim rolnicy przystępują do kopania bulw koszą rośliny, bo topinambur dorasta do około 2 m wysokości. To zdecydowanie ułatwia pracę. Później wykopki topinamburu niewiele różnią się od tych ziemniaczanych.
Bulw jest dużo i są duże, bo to dobry sezon mówią producenci. Wykopki można robić jesienią, ale także na wiosnę. Wtedy bulwy są znacznie smaczniejsze. Przypominają w smaku orzechy laskowe. Rośliny nie przemarzają.
Topinambur jest mrozodoporny, wytrzymuje nawet 40 stopniowy mróz. Jest też dość odporny na suszę. Ma niewielkie wymagania glebowe stąd też jest prosty w uprawie, a uprawy są wieloletnie.
Topinambur zawiera witaminy, żelazo, miedź i duże ilości krzemu. Ma właściwości lecznicze, ale także smakowe dlatego wszechstronnie wykorzystywany jest w kuchni. Składnikiem bulw jest inulina, dlatego powinni spożywać je diabetycy.
Rolnicy zgodnie przyznają trzeba postawić na promocję warzywa, bo na razie niewiele osób je zna, jeszcze mniej kupuje, a promocja kosztuje najwięcej.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|