KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Cebula i czosnek - moc naturalnych antybiotyków

Opublikowano 26.11.2019 r.
Cebula i czosnek, nazywane często „naturalnymi antybiotykami”, to według badań najczęściej spożywane warzywa. Moda na zdrowe odżywianie ma głęboki sens. Ich smak znamy wszyscy.

Cebula i czosnek, nazywane często „naturalnymi antybiotykami”, to według badań najczęściej spożywane warzywa. Moda na zdrowe odżywianie ma głęboki sens. Ich smak znamy wszyscy.

Cebula i jej właściwości

Cebula to roślina z rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Azji Środkowej, lecz dziś uprawiana jest w wielu regionach świata. To, co charakteryzuje cebulę, to stosunkowo duże wymagania związane z jej uprawą – jest niezwykle wrażliwa na zbyt małe ilości wody czy składników pokarmowych znajdujących się w glebie. Najlepiej rośnie na glebach próchniczych i madach. Istnieje wiele odmian cebuli – różnią się wyglądem, szczegółowymi wymaganiami co do gleby, na jakiej mają być uprawiane oraz kulinarnym zastosowaniem. Niemniej jednak, niezależnie od tego, na którą cebulę zdecydujemy się, planując kolejny obiad, wyjdzie nam to na zdrowie.

Cebula zawiera tłuszcze, białko, węglowodany, cukry, witaminy – A, z grupy B (witamina B1, B2, B3, B4, B5, B6 i B9) witamina C, E i K, a także minerały – cynk, fosfor, fluor, krzem, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, wapń i żelazo.

Na uwagę zasługują przede wszystkim zawarte w cebuli flawonoidy, które chronią przed chorobami i stanami zapalnymi. Zawarty w niej błonnik stymuluje pracę układu pokarmowego i sprzyja odchudzaniu. Ma właściwości bakteriobójcze oraz wzmacniające odporność (dzięki zawartości m.in. siarki). Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu cebula wspomaga gojenie się ran (poprzez ich dezynfekcję).

Cebulę nazywa się nawet naturalnym antybiotykiem.

Ma również pozytywny wpływ na regulację ciśnienia krwi (zaleca się jej spożywanie osobom cierpiącym na nadciśnienie), poziom cholesterolu we krwi (obniża poziom tego „złego” oraz podnosi poziom „dobrego”, cebula jest dobrym źródłem roślinnych fitosteroli oraz obniża poziom cukru we krwi (a więc powinni wprowadzić ją do diety cukrzycy).

Dodatkowo, cebula zaostrza apetyt – wspomaga bowiem wydzielanie soków żołądkowych. Jadać ją powinny osoby zagrożone miażdżycą lub już na nią cierpiące, gdyż zawiera ona substancje działające przeciwzakrzepowo – nie tylko zapobiega pojawianiu się zakrzepów krwi, ale również je rozbija. Ma właściwości moczopędne, a więc przyspiesza detoksykację organizmu, usuwa nadmiar wody z organizmu (likwiduje opuchliznę), wspomaga walkę z obecnością białka w moczu. Cebula w odróżnieniu od większości warzyw, nie traci swoich właściwości podczas obróbki termicznej. Wyjątkiem jest tylko cebula czosnkowa.

Magiczne właściwości czosnku

Czosnek należy do rodziny amarylkowatych i jest bardzo rozpowszechniony na świecie. Rośnie on prawie we wszystkich strefach klimatycznych, choć ze względu na glebę upodobał sobie Hiszpanię, Turcję, Egipt i Indie.

Czosnek występuje w trzech różnych rolach: warzywa, przyprawy i rośliny leczniczej.

Zawarte w nim olejki eteryczne bogate w związki siarki stanowią naturalny antybiotyk, niszczący niebezpieczne bakterie – jak gronkowiec złocisty czy paciorkowiec. Regularne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego. Jego działanie często porównywane jest do leków dostępnych na receptę.

Wpływa korzystnie na układ trawienny, działa przeciwskurczowo, zwiększa wydzielanie żółci i soku żołądkowego, chroni przed zgagą oraz skutecznie wspomaga drogi oddechowe i moczowe. Ma właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny – znacząco zmniejsza lepkość krwi, działa także na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych, co zapobiega zawałowi serca i udarowi mózgu (zmniejsza zmiany miażdżycowe).

Czosnek hamuje działanie enzymu ACE, który odpowiada za regulację ciśnienia krwi. Badania wykazały, że regularne jedzenie czosnku może obniżyć ciśnienie nawet o 10%. Dzięki dużej zawartości antyutleniaczy, zwalcza wolne rodniki i zapobiega powstawaniu nowych, przez co opóźnia starzenie się komórek organizmu. Odpowiada on za dostarczenie wielu witamin i minerałów, korzystnie działa na naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiega powstawaniu żylaków i pajączków.

Cebuli i czosnkowi nie jest łatwo się przebić w kuchni. Pierwsza skłania do łez i ma ostry, mocny smak. Z kolei wadą czosnku jest intensywny zapach. Jednak z tymi warzywami powinien się przeprosić każdy, kto pragnie poprawić swoje zdrowie i wzmocnić organizm niezależnie od wieku. Lecznicze właściwości cebuli i czosnku są niezaprzeczalne. 

 

kontakt1.jpg
Danuta Pyszka
Artykuł opracowany we współpracy z Kujawsko-Pomorskim Orodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO