KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Wzmocnij się propolisem - przepis na leczniczą nalewkę!

Opublikowano 09.11.2017 r.
By wzmocnić organizm, warto wykorzystać w profilaktyce naturalny antybiotyk – propolis. Polecamy zrobienie domowej nalewki, która wzmocni nasz organizm. Wystarczy mieć około 50 g propolisu i 0,5 l spirytusu 95%. 

Jak zrobić zdrowotną nalewkę z propolisu?

Warto mieć propolis, czyli kit pszczeli dobrej jakości, od zaufanego pszczelarza. Następnie należy oczyścić go z nieczystości: kawałków drewna, szczątków owadów etc. Czysty kit pszczeli trzeba pokroić na mniejsze kawałeczki – najlepiej go wcześniej delikatnie zamrozić i wtedy twardą bryłkę pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego słoja wsypać rozdrobniony propolis i zalać spirytusem. Pozostawić na 2 tygodnie i codziennie potrząsać. Część propolisu się rozpuści, część opadnie na dno. Po dwóch tygodniach nalewkę delikatnie przecedzić przez gazę i przelać do innego naczynia. Pozostałą część kitu pszczelego zalać ponownie spirytusem tylko 75% i pozostawić na kolejne dwa tygodnie (dokładnie potrząsać). Następnie nalewkę przefiltrować i połączyć z pierwszym ekstraktem. Taką nalewkę należy stosować w celach leczniczych. Pozostały osad można zużyć do przemywania drobnych skaleczeń, wyprysków etc. 

Zastosowanie nalewki z propolisu?

Propolis to naturalny lek antybakteryjny, antywirusowy, przeciwgrzybiczy, przeciwzapalny, regenerujący i znieczulający. Dodatkowo neutralizuje wolne rodniki, wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed nowotworami, pobudza wydzielanie żółci, powoduje odbudowę i regenerację tkanek. Nalewkę propolisową stosuje się zewnętrznie lub wewnętrznie. Oto przykłady zastosowań:

Zastosowanie zewnętrzne:
    • na ból zęba lub zapalenie dziąseł,
    • na anginę, zapalenie gardła lub krtani,
    • jako inhalacje na katar ,
    • na ból gardła,
    • na grzybicę stóp,
    • na trudno gojące się rany,
    • przy paradontozie.

Zastosowanie wewnętrzne:
    • przy przeziębieniach, grypie, stanach zapalnych gardła lub krtani,
    • przy nieżycie żołądka lub jelit,
    • przy bólu lub wrzodach żołądka,
    • przy zapaleniu gruczołu krokowego,
    • w leczeniu nadciśnienia ,
    • przy klimakterium,
    • na najróżniejsze stany zapalne.

Uwaga! Podczas przygotowywania nalewki warto zachować szczególną ostrożność, bo propolis mocno wszytko farbuje na żółty kolor. Ciężki go zmyć. Wyczyścić go można tylko szmatką nasączoną spirytusem.

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". 

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj