Kalkulacje rolnicze - tucznik
Wieprzowina to ciągle najważniejsze mięso w diecie Polaków (ok. 40 kg rocznie na 1 mieszkańca). Obecnie spora jego część jest importowana. Zobaczmy dlaczego hodowcy tuczników ograniczyli produkcję.
W miesiącach wrzesień–październik hodowcy produkujący trzodę chlewną w końcu doczekali się wzrostu ceny żywca.
Średnia cena uzyskiwana za kilogram żywca wynosi 5,62 zł/kg. W analogicznym okresie ubiegłego roku za żywiec wieprzowy na skupach płacono przeciętnie 4,60 zł/kg, a na początku roku stawka za żywiec wynosiła 3,79 zł/kg, a jeszcze w sierpniu tuczniki o wadze żywej były wyceniane średnio na 5,64 zł/kg.
Przyczyn takiego wzrostu cen należy upatrywać w dwóch płaszczyznach.
Pierwsza to spadek pogłowia i ubojów trzody w UE i jednoczesny wzrost popytu na wieprzowinę na rynku światowym.
W grudniu 2018 roku pogłowie trzody w UE wynosiło 148,4 mln szt. i było mniejsze niż rok wcześniej o 1,2%. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w I kwartale 2019 r. uboje trzody w UE były mniejsze niż rok wcześniej o 0,7%, w Niemczech o 3,8%, w Danii o 2,8%, w Holandii o 2,5%, a w Belgii o 2%.
Drugim bardzo ważnym czynnikiem, który miał wpływ na wzrost cen trzody jest szerzący się w Chinach i innych krajach azjatyckich afrykański pomór świń (ASF). Spowodował on, że pogłowie świń w tym rejonie spadło o około 40%.
Chiny w pierwszym półroczu tego roku odnotowały znaczny wzrost importu wieprzowiny. Dynamika wzrostu wynosi około 62%.
Rosnące ceny wieprzowiny mogą wywołać większą presję na chińskich importerach, przez co mogą się utrzymać wysokie ceny skupu żywca wieprzowego.
W okresie od stycznia do końca kwietnia br. eksport produktów wieprzowych z UE do krajów trzecich był większy niż w analogicznym okresie 2018 r. o 13,2%, w tym mięsa o 17,1%. Największymi importerami do krajów trzecich spośród krajów UE były: Hiszpania, Niemcy, Dania, Holandia i Polska.
Tabela zawiera kalkulację chowu tucznika, według cen brutto środków do produkcji, opracowaną na podstawie wydawnictwa „Kalkulacje Rolnicze. Założenia metodyczne do „Kalkulacji Rolniczych” znajdziecie Państwo na stronie Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Tabela. Kalkulacja chowu 1 szt. tucznika
TECHNOLOGIA ŻYWIENIA |
Mieszanka uzupełniająca 10% |
Mieszanka uzupełniająca 2,5% |
|||
Wyszczególnienie |
Wartość (zł) |
Wartość (zł) |
|||
A |
WARTOŚĆ PRODUKCJI |
447 |
447 |
||
|
Tucznik kl. I (105 kg), (5,40 zł/kg) 1) Prosię (-) |
567 120 |
567 120 |
||
1. |
Pasze z zakupu |
169
|
138 |
||
2. |
Pasze potencjalnie towarowe |
178 |
179 |
||
3. |
Inne koszty 2) |
28
|
28 |
||
B |
KOSZTY BEZPOŚREDNIE (1 + 2 +3) |
375 |
345 |
||
C |
NADWYŻKA BEZPOŚREDNIA (A - B) |
72 |
102 |
||
4. |
Praca maszyn własnych |
13
|
13 |
||
5. |
Pozostałe koszty 3) |
51 |
48 |
||
D |
KOSZTY POŚREDNIE (4 + 5) |
64 |
61 |
||
E |
KOSZTY CAŁKOWITE (B + D) |
439 |
406 |
||
F |
KOSZT JEDNOSTKOWY (zŁ/kg) |
4,87 |
4,50 |
||
G |
DOCHÓD ROLNICZY NETTO (C – D) |
8
|
41 |
1 – średnia cena skupu żywca wieprzowego ( wrzesień 2019 r.)
2 – usługi weterynaryjne, znakowanie
3 – koszty utrzymania budynków, koszty ogólnogospodarcze, koszty pośrednie produkcji pasz własnych
Źródło: GUS, IERiGŻ - PIB
Magda Hanke
Artykuł opracowany we współpracy z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|