Dobra pora na dania z pora – mamy doskonałe przepisy!
Opublikowano 12.11.2019 r.
Por to bardzo znane warzywo, jednak przez wielu z nas jeszcze mało doceniane w kuchni. Por zwykle pojawia się w naszych zupach i… tyle. A przecież kulinarnych zastosowań tego warzywa jest mnóstwo. Przygotowaliśmy kilka ciekawych przepisów.
![](upload//image/v1/2019/02/image/zupa-krem-z-pora.jpg)
Zupa krem z pora
Składniki:
- 2 pory
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej mielonej
|
Sposób przygotowania: pory kroimy w plastry i razem z cebulą pokrojoną w kostkę smażymy na maśle. Do gotującego się bulionu dodajemy ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki oraz podsmażone pory z cebulą. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z dodatkiem śmietanki 36% i grzankami.
|
Zapiekanka z porem i ziemniakami
![](upload//image/v1/2019/02/image/zapiekanka-z-porem.jpg)
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 2 pory
- 4 kiełbaski
- 1 jajko
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka musztardy
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- 1 szklanka śmietany 12%
- 15 dag żółtego sera
|
Sposób przygotowania: ziemniaki kroimy w grube plastry i gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie. Na oleju podsmażamy pory i kiełbasę (pokrojone w plastry). Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Na koniec zalewamy śmietanką i całość dokładnie mieszamy. Talarki ziemniaków (jedną warstwę) układamy w naczyniu żaroodpornym, następnie kładziemy farsz z pora, kiełbasy i śmietany, później znów ziemniaki, farsz i na koniec ziemniaki. Ziemniaki polewamy śmietaną 12% i posypujemy startym żółtym serem. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 min.
|
Tarta z porami
![](upload//image/v1/2019/02/image/tarta-z-pora.jpg)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 jako
- szczypta soli
Farsz:
- 1 szklanka śmietany 12%
- 2 pory
- sól, pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 20 dag żółtego sera
- 2 jajka
|
Sposób przygotowania: składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulę, owijamy w papier śniadaniowy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Na maśle (2 łyżki) podsmażamy pory pokrojone w plastry. W misce łączymy ze sobą jajka, śmietanę, przyprawy i połowę żółtego startego sera.
Ciasto wykładamy do formy, spód nakłuwamy widelcem. Układamy na nim podsmażone pory, zalewamy masą śmietanową i posypujemy żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
|
Najprostsza sałatka z porem
![](upload//image/v1/2019/02/image/salatka-por.jpg)
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 1 por – bała część
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz, cukier do smaku
|
Sposób przygotowania: kukurydzę odsączamy z zalewy, pora kroimy w plastry, łączymy ze sobą, dodajemy majonez, sól, pieprz i cukier według uznania. Prosta i pyszna sałatka gotowa.
|
Risotto z porem
![](upload//image/v1/2019/02/image/risotto-z-pora.jpg)
Składniki:
- 1 por
- seler naciowy 2 łodygi
- cebula
- ząbek czosnku
- ryż do risotto
- sól, pieprz
- 0,5 l bulionu warzywnego
- kieliszek białego wytrawnego wina
- pieprz, sól
- suszony tymianek
|
Sposób przygotowania: cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, por i seler w plastry – wszystko podsmażamy na głębokiej patelni. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, po chwili wlewamy wino i pół szklanki bulionu warzywnego, dusimy wszystko przez około 20 minut (stopniowo dolewamy bulion, ponieważ w czasie gotowania wyparuje). Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
|
Smacznego - niech por zagra dziś pierwsze skrzypce w Waszej kuchni!
![kontakt1.jpg](upload//image/v1/2019/01/image/logo_kr_pl_do_biogamu1.jpg) |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne:![Poznaj fasolę adzuki - co można z niej przyrządzić?](https://www.kalendarzrolnikow.pl/upload/art/4652_img2_c64f1d5d61e7c66f9197e03f820d5e78.jpg) | Poznaj fasolę adzuki - co można z niej przyrządzić? |
![Jesień pod hasłem dobrych smaków - dynia i gęsina](https://www.kalendarzrolnikow.pl/upload/art/3861_img2_3161f9f82336f8e123750f85cd6040f2.jpg) | Jesień pod hasłem dobrych smaków - dynia i gęsina |
![Kapusta modra szmurowana z rodzynkami - przepis prosto z Kujaw](https://www.kalendarzrolnikow.pl/upload/art/2454_img2_84219daa6c724996ac92bc255d05e2d7.jpg) | Kapusta modra szmurowana z rodzynkami - przepis prosto z Kujaw |
![Zobacz, jak wykorzystać buraki w kuchni?](https://www.kalendarzrolnikow.pl/upload/art/4925_img2_f2f8f65569b201a95e550d685ee8ac0d.jpg) | Zobacz, jak wykorzystać buraki w kuchni? |
![Brukselka - warzywo zdrowia i młodości](https://www.kalendarzrolnikow.pl/upload/art/5443_img2_c4e03cb0605732c319cc2bc783a7f743.jpg) | Brukselka - warzywo zdrowia i młodości |