"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Sadlinkach

Koło Gospodyń istnieje od 9 lat. Początkowo działałyśmy w Radzie Rodziców, a później zaczęłyśmy spotykać się z potrzeby społecznego działania i tak postanowiłyśmy utworzyć koło gospodyń. Nasza grupa składa się obecnie z 13 członków - są to zarówno osoby starsze, jak i młode. W zespole mamy też dwóch panów. Bardzo chętnie udzielamy się na rzecz naszej gminy – opowiada Pani Elżbieta Pławny, przewodnicząca kgw.
Najlepiej przedstawi nas wiersz:
Nasze koło chociaż małe działa prężnie i wytrwale.
- Przewodniczy nam Elka Góralska dziewczyna
W dobrym działaniu nic jej nie zatrzyma.
- Gośka robi ciasto na pierogi a jak je wygniecie
To wychodzą pierogi najlepsze na świecie.
- Marysia dziewczyna cicha
Za to jak upiecze ciasto to po prostu pycha.
- Jest też Izunia pełna radości
Zawsze nam serwuje mięsne pyszności.
- Tereska robi zdrowotne nalewki
Każdy po nich się czuje zdrowy i krzepki.
- Lusia sprytna dziewczyna każdej pracy się ima
Chociaż bardzo kocha pole znajdzie czas na działanie w naszym kole.
- Krzysia posiada artystyczne zdolności
Wykonuje piękne kartki na różne okoliczności.
- Justynka to wesoła dziewczyna
Wszystkim fotki strzela zabawnymi zdjęciami nas rozwesela.
- Adaś między nami czuje się wspaniale
We wszystkich pracach wspiera nas wytrwale.
-Zbyszek zawsze dobry humor ma
Kto z nim przebywa radosny co dnia.
- Kasia najmłodsza z naszego grona
Zawsze szalona i zakręcona.
-Wiesia to niezła sztuka
Zawsze uśmiechnięta od ucha do ucha.
- I jak to między nami wymieniamy się doświadczeniami
Jest czas na zabawę i czas na ambitne cele
Wspólnymi siłami osiągniemy wiele.
- I jeszcze ja Elka, która ten wiersz napisałam
Według was za krótki? Trudno…
Więcej pomysłów nie miałam.
Weseli i aktywni - to my!
Bardzo chętnie udzielamy się na rzecz naszej gminy. Od 9 lat organizujemy wspólnie z OSP Sadlinki oraz ze Stowarzyszeniem na Rzecz Promocji i Rozwoju Gminy Sadlinki spotkanie pod choinką. Chętnie wystawiamy się na festynach, organizujemy spotkania andrzejkowe i karnawałowe. W naszym kole ważne są działania charytatywne, to bardzo cieszy, kiedy możemy komuś pomóc. Podczas różnych imprez staramy się zbierać pieniądze dla chorych dzieci. Organizujemy m.in. licytacje i loterie – mówią gospodynie.
Od kilku lat włączamy się też w akcję zalesiania. Oprócz ciężkiej fizycznej pracy, polegającej na kopaniu dołków do wsadzania drzew, współorganizujemy oprawę kulinarną. Wszyscy uczestnicy biesiadują później przy ognisku, spotykamy się całymi rodzinami. Chodzi o kultywowanie spotkań mieszkańców. Ludzie często siedzą zamknięci w domach, a my, na ile to jest możliwe, staramy się coś dla nich zorganizować, zachęcić do wspólnych spotkań, do dobrej zabawy – informuje Pani Elżbieta.
Lubimy się spotykać, letnią porą często w plenerze. Spotykamy się w zależności od potrzeb, ale także z okazji naszych urodzin czy imienin. Z kolei naszą całoroczną pacę od czterech lat wynagradzamy sobie wspólnym wyjazdem. Do tej pory wybierałyśmy polskie góry, a w tym roku pojechałyśmy do Bułgarii. Ten wyjazd bardzo nas ucieszył, mamy wspaniałe wspomnienia – dodaje Pani Elżbieta.
Pierogi to nasz numer 1
Naszą specjalnością są kulinaria – zwłaszcza pierogi z różnego rodzaju nadzieniem. Potrafimy ulepić ich nawet 3 tysiące. Poza tym do naszej kuchni wprowadzamy także dania wegetariańskie. Miałyśmy okazję przygotować takie na Maraton Leśny. Poza tym cały czas rozwijamy się i staramy specjalizować w rożnych smakach. A dla czytelników portalu kalendarzrolnikow.pl przygotowałyśmy przepis na zupę krem paprykowo-pomidorową.
Krem paprykowo - pomidorowy
Składnki:
- 3 czerwone papryki
- 1 puszka pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/3 łyżeczka chili
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- śmietana lub jogurt naturalny
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skrapiamy ją oliwą i pieczemy aż skórka się pomarszczy, a nawet zczernieje. Po wyjęciu z piekarnika paprykę wkładamy do foliowego woreczka i szczelnie zamykamy. Po odczekaniu kilku minut wyjmujemy ją, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy, cebulę podsmażamy na oliwie, po czym dodajemy czosnek, słodką paprykę i chili, całość mieszamy. Do garnka z cebulą dodajemy paprykę, pomidory oraz bulion. Wszystko dusimy przez 15 minut. Blendujemy zupę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy z kleksem śmietany bądź jogurtu, listkiem pietruszki lub bazylii i grzanakmi. Smacznego!
Fot. archiwum KGW Sadlinki
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|