Rozgrzewające dania na jesienne dni - kiedy masz ochotę na "coś ciepłego"
Opublikowano 17.11.2020 r.
Jesień to czas, w którym powinniśmy postawić na ciepłe, rozgrzewające dania. Poniżej kilka przepisów idealnych na tę porę roku.
Rozgrzewająca zupa na śniadanie
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka dowolnych orzechów
- mały kawałek masła, najlepiej klarowanego
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- woda
- mleko roślinne (trawi się lepiej niż krowie, jest lżej strawne)
- ewentualnie miód do smaku
- ciepłe, uduszone owoce sezonowe do podania np. gruszki, jabłka, śliwki
|
Sposób przygotowania: płatki i kaszę uprażyć w garnku lub rondelku. Zalać wodą. Dodać rodzynki i orzechy, szczyptę soli, imbir i cynamon i gotować do miękkości. Można dolewać wody w razie potrzeby. Pod koniec gotowania dodać masło, chlust mleka roślinnego i ewentualnie miód do smaku. Jeść koniecznie ciepłe. Wspaniale rozgrzewa o poranku. Można jeść z duszonymi na wodzie lub upieczonymi w piekarniku sezonowymi owocami np. jabłkami, gruszkami czy śliwkami.
|
Krem z marchwi z kurkumą i imbirem
Składniki:
- marchewka, obrana i pokrojona na mniejsze kawałki
- kawałek obranego, świeżego imbiru
- cebula
- mały ząbek czosnku
- świeża natka pietruszki do posypania zupy przed podaniem
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek lub masło klarowane
- kurkuma w proszku
|
Sposób przygotowania: na tłuszczu w dużym garnku podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać marchewkę i świeży imbir. Zalać wodą do poziomu warzyw i gotować do miękkości. Zupę zmiksować na krem. Na koniec doprawić solą, pieprzem i dużą ilością kurkumy. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
|
Rozgrzewająca kawa z przyprawami i kakao
Składniki:
- 2 łyżeczki mielonej kawy dobrej jakości, może być zbożowa
- 1 czubata łyżeczka kakao naturalnego
- cynamon, imbir, kardamon lub inne ulubione korzenne przyprawy
- woda
- miód, syrop klonowy lub syrop z agawy (zdrowe zamienniki cukru)
|
Sposób przygotowania: w rondelku umieścić kawę i przyprawy. Zalać ok. 1,5 szklanki wody i po zagotowaniu gotować ok. 5 minut. Na koniec dodać kakao. Przykryć i odstawić na 2-3 minuty. Przecedzić przez sitko, dosłodzić do smaku i pić na zdrowie! Taka kawa cudownie smakuje o poranku, ale może być pita w każdym momencie dnia, nawet wieczorem. Proces gotowania sprawia, że kawa ma zupełnie inne działanie, niż ta z ekspresu. Ta kawa odżywia, ociepla organizm, jest bardzo zdrowa i podnosi siły witalne. Znane jest jej nawet działanie przeciwdepresyjne!
|
Ciepłe danie z patelni w stylu azjatyckim
Składniki:
- garść różyczek brokułu
- starta marchewka
- kilka pieczarek, obranych i pokrojonych
- czerwona cebulka, pokrojona na mniejsze kawałki
- mały ząbek czosnku
- duża garść kolendry lub natki pietruszki
- garść jarmużu
- garść orzechów nerkowca
- garść nasion sezamu
- sos sojowy tamari (zdrowszy od zwykłego)
- ocet ryżowy
- olej sezamowy ciemny
- miód do smaku
- świeży imbir
- chilli
- woda
|
Sposób przygotowania: na patelni rozgrzać olej sezamowy, wrzucić surowe cząstki brokułów i lekko podsmażyć. Potem zalać wodą i chwilę go podgotować. Jak płyn wyparuje, dodajemy znowu trochę oleju oraz: czerwoną cebulę, czosnek, starty imbir i pieczarki. Podsmażamy całość i mieszamy. Następnie dodajemy startą marchewkę. Na sam koniec dodajemy: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę oleju sezamowego i miód do smaku. Doprawiamy pieprzem (możemy też dodać chilli do ostrości). Danie posypujemy sezamem, orzeszkami nerkowca i jemy na ciepło. Wspaniałe, odżywcze, w pełni wegetariańskie danie na jesień – można jeść na obiad, ale jest też świetne na ciepłą, zdrową i pyszną kolację.
|
Nasze dania sprawdzą się w jesienną pogodę i niepogodę, zawsze kiedy masz ochotę na "coś dobrego" :-)
|
Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | W świecie Hildegardy... wyśmienite jabłka z bakaliami |
| Przepisy na zupy aromatyzowane rozgrzewającymi przyprawami |
| Marchewka w kuchni na różne sposoby - szybko, pysznie i zdrowo |
| Jesienny jadłospis - co warto jeść o tej porze roku? |