Panie z KGW Kruchowo polecają przepis na rogale marcińskie

Panie z KGW w Kruchowie mogą pochwalić się wspaniałą inicjatywą – wspólnymi siłami wypiekają na dzień św. Marcina tradycyjne rogale, które po poświęceniu w miejscowym kościele rozdają wiernym. Tym, którzy nie mogą wtedy przyjść, czyli osobom starszym czy chorym, zawożą paczki z rogalami do domów.
Na taką skalę wypiekamy rogale świętomarcińskie od 2007 r. Pomysł wziął się właśnie za sprawą św. Marcina. To on słynął z dobrych uczynków i my też chciałyśmy zrobić coś dla innych. Ksiądz proboszcz z naszej parafii podsunął nam taką myśl i wszystko się udało. Wypiekamy wspólnie rogale, nawet 400 sztuk, to całe dwa dni pracy. Do tej inicjatywy dołączyło także Koło Gospodyń Wiejskich Ławki. W dzień św. Marcina zanosimy rogale do świątyni, a po poświęceniu, po mszy są rozdawane wiernym. Nasze rogale rozwozimy też po domach ludziom niepełnosprawnym, starszym i chorym. Obdarowujemy ich naszym wypiekiem, co przynosi wszystkim mnóstwo radości. Jest dużo pracy, ale jeszcze większa jest satysfakcja – opowiada przewodnicząca KGW w Kruchowie Pani Maria Dłutkowska.
Koło z tradycją
Nasze koło ma długą tradycję, działamy od 1950 r. Nasze początki nie były łatwe – brakowało lokalu, ale panie chciały się spotykać. Spotkania odbywały się w mieszkaniach, później w szkole. Gospodynie od początku organizowały wiele szkoleń, kursów. W tamtych czasach finansowo pomagało kółko rolnicze. Dziś jesteśmy kołem zarejestrowanym w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i cieszymy się, że mogłyśmy skorzystać z dofinansowania na naszą działalność. Na dzień dzisiejszy jest nas 33 osoby. Bierzemy udział w przeróżnych warsztatach, konkursach. Możemy pochwalić się zajęciem czwartego miejsca w Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku, przygotowaliśmy wtedy golonkę, to było ważne wyróżnienie - opowiada Pani Maria. - Współpracujemy z naszymi strażakami z OSP, Urzędem Miejskim Trzemeszna, Szkołą Podstawową w Kruchowie, z sołectwem, parafią, a także innymi KGW. Organizujemy spotkania np. z okazji Dnia Kobiet, Wielkanocy czy Świąt Bożego Narodzenia. Dla nas podtrzymywanie tradycji jest niezwykle ważne – dodaje przewodnicząca Koła.
A teraz słodka niespodzianka od KGW w Kruchowie – jedyny w swoim rodzaju przepis na tradycyjne rogale świętomarcińskie :-)
Rogale Marcińskie - ,,Marcinki”
- Około 10 dag drożdży mieszamy z 0,5 litrem kwaśnej, gęstej śmietany i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie mieszamy 6 żółtek , 6 łyżek cukru, szczyptę soli, stapiamy, a następnie studzimy 1 kostkę margaryny.
- Do przygotowanej masy jajecznej dodajemy powoli schłodzony tłuszcz, drożdże ze śmietaną, a następnie wsypujemy około 1 kg mąki tortowej, wyrabiamy kulę ciasta, dzielimy na cztery porcje, po czym każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła, wykrawamy trójkąty, nakładamy masę makową, zwijamy i formujemy rogale.
- Tak przygotowane rogale zostawiamy chwilę do wyrośnięcia, smarujemy rozbitym żółtkiem i układamy na blaszce wysypanej uprzednio mąką - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut na złoty kolor.
- Wystudzone rogale lukrujemy, posypujemy zmielonymi orzechami i skórką pomarańczową.
- Rogale nadziewamy gotowymi masami maku białego, czarnego lub marmoladą w zależności od gustu i smaku domowników i gości.
Rogale smakują wyśmienicie. I zachowują świeżość oraz kruchość przez kilka dni. Smacznego świętowania dnia św. Marcina - życzą gospodynie z Kruchowa!
Fot. archiwum KGW Kruchowo
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|